Rusija će uskratiti gostoprimstvo jednom hrvatskom diplomatu

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak na razgovor veleposlanike zapadnih zemalja, među kojima je i Hrvatska, kako bi ih informirali o protumjerama koje Moskva kaniti poduzeti kao odgovor na masovno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Britaniji.

Kako javlja Reuters, u zgradu ministarstva su do sada pristigli dužnosnici veleposlanstava Australije, Belgije,Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Švedske i Ukrajine.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u petak poslijepodne da je hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi.

Podsjetili su da je slijedom sjednice Europskog vijeća održane 23. ožujka Republika Hrvatska se, kao i većina država članica EU, solidarizirala s Velikom Britanijom povodom slučaja trovanja bivšeg ruskog obavještajca Skripalja i njegove kćeri u Salisburyju te je 26. ožujka uskratila gostoprimstvo jednom diplomatu ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

Uz bok EU-a i SAD-a: I Hrvatska protjeruje ruskoga diplomata

Proglašavanjem jednog ruskog diplomata persona non grata hrvatska je Vlada stala uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku prijetnju međunarodnom pravu te europskoj i globalnoj sigurnosti. Sada je Moskva, kako se i očekivalo, odgovorila reciproćnom mjerom ijednom hrvatskom diplomatu uskratila gostoprimstvo u Rusiji.

Ranije je Moskva objavila da je donijela odluku o zatvaranju američkog konzulata u Sankt Peterburgu i protjerivanju 60 američkih diplomata.

Ministarstvo je priopćilo da ‘poziva diplomatske predstavnike zemalja koje su poduzele neprijateljski čin prema Rusiji u znak solidarnosti s Velikom Britanijom oko afere Skripal’.

‘Izaslanicima će biti uručene prosvjedne note i biti će informirani o uzvratnim mjerama’, ističe se u priopćenju.

SAD te 16 zemalja EU-a, kao i Kanad i Australija su protjerale više od 100 ruskih diplomata, a Moskva je poručila da će uzvratiti istom mjerom.

Britanski veleposlanik Laurie Bristow nije po izlasku iz ministarstva htio reći o čemu je razgovarao, dok je njemački veleposlanik kazao da je ruska strana imala pitanja vezana uz trovanje Skripala. Također je istaknuo da Berlin ostaje otvoren za dijalog s Moskvom.

Velika Britanija je optužila Rusiju da je izvela napad kemijskim oružjem na njezinom tlu, no Moskva odbacuje bilo kakvu umiješanost u taj slučaj, piše Tportal.hr.

(www.jabuka.tv)4 komentara

  • Naši pametnjakovići se bez razloga glupo zamjeraju Rusiji . To je glupost ne na kvadrat već na stotu potenciju .

  • To je golema šteta za Hrvatsku, taj uhljeb vjerojatno komunistički potomak mora i daljr imat veliku placu i privilegije, Pa ce sad to sve morati placati sama HR a ne ko do sada Rusija

  • da slažem se rusija nije uvela embargo kad je rat poćeo u hrvatskoj a englezi uveli embargo hrv. blajburg englez kriv i šta reći na ovo prodane duše nas vode

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.