Rusi poslali Britancima listu s 14 pitanja

Rusko veleposlanstvo u Londonu poslalo je britanskom ministarstvu vanjskih poslova ukupni 14 pitanja na koje zahtjevaju odgovor u svrhu rasvjetljavanja detalja istrage poušaja ubojstva Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije. Među pitanjima su i ona u kojima Rusi traže od Britanaca da im kažu je li Novichok, nervni agens kojim je dvojac otrovan, ikad u povijest razvijen u Velikoj Britaniji, a u noti koja je poslana Ministarstvu, ovaj incident se naziva ‘fabriciranim slučajem usmjerenim protiv Rusije’.

Ovo su ključna pitanja na koja Rusi traže odgovor. Zajednički nazivnik vrlo je očit.

1. Zašto je Rusiji bilo uskraćeno pravo konzularnog pristupa dvama ruskim državljanima koji su ozlijeđeni na britanskom teritoriju? (misli se pritom na Sergeja i Juliju)
2. Koji protuotrovi i u kojem obliku su bili dani žrtvama trovanja? Kako su britanski liječnici uz sebe imali te protuotrove na mjestu incidenta?

3. Po kojoj je osnovi Francuska bila uključena u tehničku suradnju tijekom istrage incidenta u kojem su ozlijeđeni ruski državljani?

4. Je li Ujedinjeno Kraljevstvo obavijesti Organizaciju za zabranu kemijskog oružja o ulozi Francuske u sitraci o incidentu u Salisburyju?

5. Kakve veze Francuska ima s incidentom dvaju ruskih državljana u Ujedinjenom Kraljevstvu?

6. Prema kojim pravilima britanskog zakonodavstva se se dopušta uključivanje strane zemlje u unutarnju istragu?

7. Kakvi dokazi su predani Francuskoj u svrhu istrage?

8. Jesu li francuski stručnjaci bili prisutni prilikom prikupljanja biomaterijala sa Sergeja i Julije Skripal?

9. Jesu li francuski stručnjaci provodili analizu biomaterijala sa Sergeja i Julije Skripal? Ako jesu, u kojim laboratorijima?

10. Ima li Ujedinjeno Kraljevstvo kod sebe materijale nad kojima su tijekom istrage analizu vršili Francuzi?

11. Jesu li rezultati francuskog dijela istrage bili prezentirani tehničkom tajništvu Organizacije za zabranu kemijskog oružja?

12. Na temelju čega je konstatirano ‘rusko porijeklo’ supsance korištene u incidentu u Salisburyju?

13. Ima li Ujedinjeno Kraljevstvo kontrolne uzorke kemijskog agensa kojeg Britanci oslovljavaju kao ‘Novichok”

14. Jesu li u Ujedinjenom Kraljevstvu napravljeni uzorci Novichoka ili njemu sličnog agensa?

Sličan popis pitanja Rusi su poslali i Francuzima želeći tako doznati do koje mjere je Francuska bila upletena u istragu slučaja iz Salisburyja.

Julija došla k svijesti, stižu li joj Rusi?

Britanska vlada razmatra ruski zahtjev za dopuštenjem posjeta Juliji Skripal, koja se oporavlja u bolnici nakon napada nervnim otrovom na nju i njezina oca, za što Britanci smatraju odgovornim Rusiju, dok je istodobno ministar za sigurnost odgovarajući na rusku diplomatsku notu, pretres ruskog zrakoplova, izvršen u petak, nazvao “rutinskom provjerom” pogranične policije.

“Razmatramo mogućnost odobrenja zahtjeva za diplomatskim pristupom u skladu s našim obvezama i u skladu s međunarodnim i domaćim zakonom, a to se odnosi na prava i želje Julije Skripal”, rekla je glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusko je veleposlanstvo u petak u tweetu objavilo da “inzistira na pravu da posjeti” Juliju Skripal, koja je ruska državljanka i kći bivšeg ruskog špijuna

Bolnica u engleskom Salisburyju, u kojoj se liječi tridesettrogodišnja Julija Skripal, u četvrtak je izvijestilo da se njezino zdravstveno stanje “rapidno popravlja”, da je pri svijesti i da je u stanju govoriti, piše Danas.hr.

Njezin otac Sergej (66) i dalje je kritično, ali stabilno.

(www.jabuka.tv) 1 komentar

  • Rusi to nisu napravili i tocka! Engleska govna su to smjestila Rusiji. Br.1 dosadilo im financirati nekog tajnog agenta od kojeg se vise ne mogu okoristiti. Br.2 htjeli su okrenuti cijeli svijet protiv Rusije u svrhu zaustavljanja njihovog rapidnog razvoja zadnjih godina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.