Rusi i Bjelorusi kao ‘neutralni sportaši’ mogu nastupiti na Wimbledonu

Ruskim i bjeloruskim tenisačima bit će dozvoljen nastup na Wimbledonu ove godine kao “neutralnim sportašima”, objavili su čelnici trećeg teniskog Grand Slam turnira sezone.

Naša trenutna namjera je prihvatiti prijave ruskih i bjeloruskih igrača pod uvjetom da se natječu kao ‘neutralni’ sportaši i da ispunjavaju odgovarajuće uvjete, objavio je All England Lawn Tennis Club (AELTC) na svojim stranicama.

Prošle godine je zbog ruske agresije na Ukrajinu tenisačima iz Rusije i Bjelorusije bio zabranjen nastup na jednom od najpoznatijih svjetskih turnira, premda su imali pravo nastupa na ostalim ATP i WTA turnirima, kao i na ITF Touru, ali bez nacionalnih obilježja.

ATP je zbog toga donio odluku da se bodovi osvojeni na Wimbledonu ne računaju. Ove godine Rusi i Bjelurusi se vraćaju na Wimbledon, pa će se tako računati i bodovi osvojeni na turniru.

Tenisačima će se zabraniti izražavanje potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu u različitim oblicima i zabraniti ulazak igračima koji primaju sredstva od ruskih i/ili bjeloruskih država. Uvjeti su pažljivo razvijeni kroz konstruktivan dijalog s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva i međunarodnim tijelima dionika u tenisu, te su usklađeni s objavljenim smjernicama Vlade za sportska tijela u Ujedinjenom Kraljevstvu, dodaje se.

Predsjednik All England Cluba Ian Hewitt je dodao kako je ovo bila “nevjerojatno teška odluka”.

Nastavljamo u potpunosti osuđivati rusku nezakonitu invaziju i naša svesrdna podrška ostaje uz narod Ukrajine. Ovo je bila nevjerojatno teška odluka, koja nije donesena, poručio je.

Iz Lawn Tennis Associationa su poručili kako je prošlogodišnja odluka da se ruskim i bjeloruskim igračima zabrani pristup turnirima dovela do značajnih kazni koje su nametnute ATP i WTA organizacije.

Postojala je stvarna mogućnost prekida našeg članstva ako ponovimo zabranu i 2023. godine. To bi značilo otkazivanje naših profesionalnih teniskih događaja u Queensu, Eastbourneu, Birminghamu i Nottinghamu ove godine i ubuduće. Dosljedno smo se protivili ovim sankcijama i ostali smo duboko razočarani kaznama koje su nam nametnute. Učinak na britanski tenis izbacivanja LTA iz turnira bio bi vrlo štetan i dalekosežan za tenis u našoj zemlji. Utjecaj bi osjetili milijuni obožavatelja koji prate sport, korijeni igre na terenu, uključujući trenere i dvorane koji se oslanjaju na događaje radi vidljivosti i dovođenja novih igrača u igru, i naravno profesionalnih britanskih igrača, poručili su iz LTA-a, nacionalnog upravnog teniskog tijela u Velikoj Britaniji.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.