Rusi dostavili Amerikancima informacije o ISIL-ovim ulaganjima u Europi

Ruske tajne službe raspolažu informacijama o pokušajima tzv. Islamske države da investira u projekte u Europi putem bliskoistočnih banaka, a svoje informacije proslijedile su nadležnim institucijama u SAD-u.

“Kao potvrdu naših navoda, poslali smo konkretna imena bliskoistočnih banaka koje su umiješane u poslovanje s dvije zapadnoeuropske zemlje kod kojih ulažu novac”, rekao je zamjenik ravnatelja Odjeljenja za nove izazove i opasnosti pri ruskom ministarstvu vanjskih poslova Dmitrij Feoktistov nakon susreta s američkom delegacijom u okviru grupe za izradu financijskih mjera borbe protiv pranja novca, piše Tportal.hr.

Ova skupina se, naime, bavi istragama vezanim za pranje novca stečenoga kriminalnim putem, kao i sprječavanjem financiranja terorizma. Prema Feoktistovim riječima, još ranije je bilo informacija o pokušajima ISIL-a da investira u nekretnine u New Yorku i Turskoj. Feoktistov je istaknuo da je operacija protiv terorista u Siriji i Iraku, odnosno konkretno uništavanje i neutraliziranje energetske infrastrukture, dovelo do značajnih gubitaka koje je ta teroristička organizacija imala od prodaje nafte i plina.

Naime, posljednje dvije godine mjesečni prihodi su pali s 50 milijuna na 12 do 20 milijuna dolara. Od početka akcija ruskoga ratnoga zrakoplovstva u Siriji uništeno je 206 objekata za proizvodnju nafte i plina, 4.000 cisterni za prijevoz goriva te 176 objekata za preradu nafte. Stoga, tvrdi ruski diplomat, teroristi nastavljaju tražiti nove načine i izvore financiranja, prakticirajući već poznate kriminalne radnje poput otmica pojedinaca i traženja otkupa, reketiranja stanovništva te prodaje umjetnina i antikviteta “na crno”.

Pored toga, zabilježeni su i pokušaji ISIL-a da preuzme trgovinu narkoticima na sjeveru Afganistana, a podaci s terena govore da teroristi čak kontroliraju i masovno krijumčarenje i prijevoz izbjeglica u Europu. Registrirani su i pokušaji terorista da investiraju u farmakologiju, medicinu, građevinarstvo. Feoktistov ističe da su u Iraku teroristi preuzeli kontrolu nad rudnikom fosfata i objekata za proizvodnju fosfatne kiseline, a u Siriji nekoliko tvornica za proizvodnju cementa i čitav niz drugih tvrtki.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.