Rudnici boksita u Širokom i Posušju te tvrtka Lager oslobođeni cestarine na dizel

Federalna vlada je donijela Odluku kojom je utvrdila Prijedlog Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje za oslobađanje rudnika u FBiH plaćanja cestarine na dizel namijenjeno za proizvodnju u 2022. godini, u ukupnoj količini od 33.402.777 litara.

Prijedlogom su obuhvaćeni rudnici uglja Kreka d.o.o. Tuzla (2.214.159 litara) i Gračanica d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje (500.000 litara), rudnici mrkog uglja Đurđevik d.o.o. Ðurdevik (3.619.203 litara), Kakanj d.o.o. Kakanj (5.600.326), Breza d.o.o. Breza (911.230), Zenica d.o.o. Zenica (368.100), Banovići d.d. Banovići (15.604.759), zatim rudnici boksita Široki Brijeg (150.000), Posušje (350.000) i Jajce (85.000), kao i tvrtka Lager d.o.o. Posušje (4.000.000).

Prijedlog je baziran na zahtjevima rudnika uglja i boksita u Federaciji BiH proisteklim iz zakonske mogućnosti za oslobađanje od plaćanja putarine na dizel i činjenice da će oslobađanje imati pozitivne efekte na poslovanje rudnika koji svoju tešku i djelatnost od općeg interesa obavljaju u izuzetno složenim uvjetima.

Također je činjenica da se na proizvodnji uglja u jamskoj i površinskoj eksploataciji zasniva dugoročni bilans energetskih potreba Federacije BiH, odnosno proizvodnja električne energije, jer od ukupne godišnje proizvodnje oko 80 posto uglja rudnici isporuče JP Elektroprivredi BiH d.d. Sarajevo, odnosno termoelektranama u Kaknju i Tuzli, priopćeno je iz Vlade FBiH.

(www.jabuka.tv)

17 komentara

  • Uveli su prije tri godine akcize za lpg to jest uveli su cestarinu za plin propan- butan koja prije nije bila već se plaćala skoro pa dupla cestrina ako imaš ugrađen plin i narvno plaćao sam duplu cestarinu pri registraciji. Međutim ostvili su tu cestarinu kad se registruje a uveli su cestarinu i u cijenu plina oko 30 pfeninga po litri ovi naši političari su jedno veliko zlo znači kad umirovljenici kupe bocu plina za kuhanje plaćaju 30 pfeninga po litri cestarine plin je svugdje oslobođen ti davanja kao ekološko gorivo osim kod nas i u Hrvatskoj ja mislim kod njih se daje 500 kuna dodatno pri registraciji pametnom dosta.

  • Cuj rudnici boksita siroki.Tko vodi tu firmu,sta proizvedu da budu placeni.Tko ima najvecu a tko najmanju placu.Tko je to odredio i po kojoj osnovi.Prvi put cujem za rudnici boksita siroki.

      • Cujo ni vidijo??Tko te skolovao slinavu ti slinu zajahao nepismenu.Ni Ja ne znam za tu firmu.Jeli to ona ciji je godisnji rashod oko 2 mil maraka a prihod od 200 do 300 tisuca maraka.Svaki dan ulozis 2 donirane tepsije sa pitom a dobijes 1 krompir.Od te tepsije pite nekoga zapadne mala,najmanja mrvica a netko uzme veliki komad.Uskoro ce revizija kako se rasporedjuju sredstva.Tebi za komentar u 15:29 poruka da nadjes kakvu krezubu babu pa neka te skoluje jer si zaostao u svemu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.