Rudnici boksita Široki Brijeg pred stečajem, 37 radnika ostalo bez posla

Rudnik boksita u Širokom Brijegu još od početka godine ne radi, a 37 radnika ostalo je bez posla.

Poduzeće Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg, u vlasništvu Županije Zapadnohercegovačke, dužno je oko 3 milijuna KM, a nalazi se samo korak od stečaja.

Ovu temu načela je na 14. redovnoj sjednici Skupštine ŽZH zastupnica Marija Lovrić, a o svemu se oglasio predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović.

Predrag Čović

Rudnici Boksita Široki Brijeg blokirani su od strane Porezne uprave s dugom od 900.000 KM. Jednostavno nisu isplaćivali svoje obveze i zbog obaveza koje su narasle na cca tri milijuna maraka, Upravni i Nadzorni odbor su dali ostavku, a svi djelatnici su otišli na Zavod za zapošljavanje, a neki su otišli u prijevremenu mirovinu. Vlada će poduzeti određene mjere, nadam se već na sljedećoj sjednici, imenovati novi Nadzorni odbor i vjerojatno imenovati novu Upravu koja će pokušati spasiti Rudnike boksita da ne odu u stečaj.

Ako ne uspijemo to, ispoštovat će se zakonska obveza i Rudnici boksita će ići u stečaj što bi značilo da će stečajni upravitelj preuzeti upravljanje nad rudnikom. Nažalost, stanje je takvo. Otvoreno i bez ikakvih uvijanja, zbog vrlo loših poslovnih rezultata u zadnjih nekoliko godina jednostavno to je kulminiralo, rekao je Čović.

(www.jabuka.tv)

50 komentara

 • Molim vladu ZHŽ da zatraži novac za saniranje Rudnika boksita Široki Brijeg po principu kako su plaćeni svi dugovi i obveze rudnika u cijeloj Bosni. Nemojte dozvoliti da tako mali dug postane opterećenje uposlenicim Rudnika boksita Široki Brijeg. Sve se može platiti iz Proračuna F BiH tako da ne budu ugroženi ljudi iz Širokog Brijega.

 • Pa tržišna je ekonomija, ja sam svoju firmu zatvorio kad sam vidio da ću u minus. Šta bi sad mi svi trebali spašavat gubitaše, zatvori to i kapak, a radnici će na burzi imati primanje jedno vrijeme i poslije toga odoše u mirovinu. To je najbolji način da se ovo završi. Proizvode gubitak, šta će nam.

 • Napokon vijest iz Širokog Brijega nešto se dešava i u Širokom.Loša vijest ali šta očekivati nakon 20 godina lopovluka od strane grada.Sve su uništili preuzeli su vlast i nad crkvom fratri probudite se ne dajte da nam i vjeru ukradu.

 • meni je to sve sumnjivi jer u Mostaru aluminijski kombinat navodno super posluje i ostvaruje veliku dobit a onaj ko mu isporucuje rudu na gubitku
  Mozda im je Boksit isporucivo nesto rude i bez evidencije ili je mozda netko bacio oko na rudnik da ga uzme u koncesiju?
  Kakvo je materijalno stanje rukovodstva rudnika ali i vozaca?

 • Ma zaboli me k…. za sve ja sam šefica financija u “opština” i asfaltiram sebi put kući.
  Ima još taskvih u naša “opština” koji sebi to rade a ko je.e narod.
  Ta, vjećnicima je isto kad im čitam ona konta, bla, bla- pojma nemaju o čemu je riječ .
  “MELIJON GORI MELIJON DOLI” svejedno će za sve podignit svoju prljavu i glupu ruku.
  Mate vrati se mooolimo te.

 • Ulozis kaput dobijes dugme.U najboljem slucaju ulozis kompletno odjelo sa cipelama,a dobijes carape i svezice.Dok je trajalo trajalo je.Neko je jamio sve sto je mogao,a ovi drugi kriomice sto taj prvi nije stigao.

 • Molim urednistvo da ne pusta komentare di se imenuju ljudi.Komentar u 14:22 izbrisati. Ti sto si ga napisao operi se.Ako je netko kriv znat ce se.

  • Doci ce medjunarodna revizija i forenzika pa ce se znati i puno vise. Onaj koji je pobjegao na otok kaze da je za sve kriv onaj koji se razbolio. Ali onaj koji se razbolio se ne moze braniti a nije nista ni potpisivao. Neka se onda ona pobjegulja brani na sudu i neka kaze sta je za koga radio. Evo, ne spominju se imena.

 • treba pitati hadeze i druga čovića tkoje kriv za rudnik boksita na širokom brijegu štase desilo sa alminiskom kombinatu upropastili ga napravili dugove preko milijardu maraka selektivno novac izvlačili

 • Boksit je krenuo posle rata sa ciljem da se zbrinu prijeratni radnici.Svaki prijeratni radnik je sad tu pred mirovinom ili u mirovini.Oni jedini i znaju sta je Boksit.Sve ovo nakon rata je bilo ajmo se igrat klikera.Primit cemo jos klikerasa.

 • Steta.U mratnjaci se moze naci jos najmanje 100 skripova ispod kog ima cak 20 auta rude.Istina treba tu najmanje pola godine da se otkrije,ali i 20 auta rude je nesto.Mislim da ovi komentar u 18:12 kazuje realnost.

 • Se sva poduzeca ne privatiziraju, nije realno da netko ne krade, tako da kad ih netko preuzme vidjet cete prosperitet ali naravno trabat ce raditi puno vise

 • Meni nije jasno kako je to i dosad izdrzalo da nije prije propalo, tu su svi krali od direktora do stražara, aje nek mi neko rekne jeli iko ikad vodio ijednom radnika da toči gorivo na benzinskoj, znači svi hapali naravno najviše direktori

 • Sad hoce da Vukoju direktora optuze za sve, a covjek dosa na nista. Nikakve veze nije imao s ovolikim minusom Ali ocito Im ne odgovara pa hoce da sve svale na njega.

 • Vlada je kriva što se godinama boksit ilegalno izvlači. Nekakvi jebivjetri pokrali strojeve boksita još devedesetih godina, a nekakvi kvazilebaroliši izvlače novce. Umjesto da boksit bude izvor dobre zarade i života, provlače se neki tipovi i muljaju. Neka se sklone i idu u mirovinu. Njihova imena dobro su poznata.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.