Ručni ili automatski mjenjač? Ovo su prednosti i nedostatci oba tipa

Kada razmišljamo o izboru između ručnog i automatskog mjenjača za naš osobni automobil, suočavamo se s važnim pitanjem koje će utjecati na našu vožnju i iskustvo za upravljačem.

Svaki od ovih mjenjača ima svoje prednosti i nedostatke, te ovisno o potrebama i preferencijama vozača, može biti bolji izbor.

U ovom članku ćemo analizirati prednosti i nedostatke oba tipa mjenjača kako biste mogli donijeti informiranu odluku.

Ručni mjenjač

Prednosti:

 • Veća kontrola: Ručni mjenjač pruža vozaču veću kontrolu nad vozilom. Vozač može odabrati optimalni stupanj prijenosa za trenutne uvjete na cesti i svoj stil vožnje, što može rezultirati boljim performansama i boljim iskustvom vožnje.
 • Manja potrošnja goriva: U većini slučajeva, automobili s ručnim mjenjačem imaju bolju potrošnju goriva u usporedbi s automatskim mjenjačem. To je posebno važno za vozače koji žele smanjiti troškove goriva.
 • Niža početna cijena: Automobili s ručnim mjenjačem obično su jeftiniji od svojih automatskih pandana, što može značiti manji trošak pri kupnji.

Nedostatci:

 • Napornija vožnja u gužvi: Vožnja s ručnim mjenjačem može biti naporna u gužvama jer zahtijeva često mijenjanje brzina. To može uzrokovati zamor vozača.
 • Potrebna viša koordinacija: Korištenje ručnog mjenjača zahtijeva veću koordinaciju između ruku i nogu u usporedbi s automatskim mjenjačem, što može predstavljati izazov za neke vozače.

Automatski mjenjač

Prednosti:

 • Jednostavna vožnja: Automatski mjenjač omogućuje jednostavniju i manje stresnu vožnju, posebno u gužvama ili gradskom prometu, jer vozač ne mora konstantno mijenjati brzine.
 • Više dostupnih ruku: Vozači s automatskim mjenjačem imaju slobodnu ruku koju mogu koristiti za razne aktivnosti poput razgovora na telefon, jedenja ili korištenja GPS uređaja.
 • Lakša za učenje: Mnogi vozači smatraju da je lakše naučiti voziti s automatskim mjenjačem jer ne zahtijeva koordinaciju ruku i nogu za promjenu brzina.

Nedostatci:

 • Veća potrošnja goriva: Automobili s automatskim mjenjačem obično imaju veću potrošnju goriva od onih s ručnim mjenjačem.
 • Viša početna cijena: Automobili s automatskim mjenjačem često su skuplji pri kupnji.
 • Manja kontrola: Vozači s automatskim mjenjačem imaju manju kontrolu nad vozilom, što može biti problematično za vozače koji žele precizno upravljati brzinama.

U konačnici, izbor između ručnog i automatskog mjenjača ovisi o vašim osobnim preferencijama i potrebama. Ako tražite veću kontrolu i želite uštedjeti na gorivu, ručni mjenjač može biti bolji izbor. S druge strane, ako preferirate lakšu i manje stresnu vožnju, automatski mjenjač može biti idealan za vas.

Važno je razmotriti svoj stil vožnje i uvjete u kojima najčešće vozite prije nego donesete konačnu odluku o vrsti mjenjača za svoj osobni automobil.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

8 komentara

 • Jedna zabluda novinara koji vozi automatik iz proslog stoljeca!
  Današnji automatski mjenječi ( zadnjih dvadesetak godina) su u praksi štedljiviji od ručnih mjenjača. Danasnju mjenjači nemaju gubitaka u prenosima kao stari mjenjači a regulirani su tako da se trude držati motor u što manjim okretajima koliko to okolnosti dopuštaju,dokle kod ručnog mjenjaca više puta je motor bespotrebno u višim okretanima od potrebnih…
  A dovoljno je pogledat deklarirane potrošnje automatskih i ručnih mjenjača u istim modelima vozila pa će sve bit jasno.

 • Imam 4 auta , 3 automatika i jedan s ručnim mjenjačem.Zakon je automatik ,vjerujte mi i nikada više ne bih kupio auto s ručnim mijenjačem, jer je to naporno i glupo.Š to bi se ja zaj… i šaltao, kad on to može sam. A te floskule o potrošnji goriva nisu točne, jer ako voziš normalno nema nikakve razlike.Da, činjenica je da su automatici skuplji, ali zažto? Pa zato što su luksuzniji i bolji.

 • Automatik i ništa drugo , mjenjač je muka još u gužvi jedino ako nemožeš nać to što tražiš a bez auta nemožeš onda moraš , inače ni u ludilu s mjenjačem

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.