RTV pretplatu će naplaćivati telekom operateri do 30. lipnja

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Ovom zakonskom izmjenom se rok trenutnog sustava naplate produžava do 30. lipnja, što znači da će RTV pretplatu naplaćivati operateri telekoma do 30. lipnja 2016. godine.

Zakon je ranije, u istom tekstu, usvojio i Zastupnički dom državnog parlamenta. Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Bariša Čolak je nakon sjednice kazao novinarima kako misli da se treba ozbiljno baviti ovom problematikom.

– Treba ponuditi jedno racionalno, održivo rješenje financijskog dijela koji se odnosi na Radioteleviziju BiH i entitetske jednako tako, i da se pokuša doći do nekakvog rješenja na tragu zaključaka Doma naroda PSBiH, kazao je Čolak. On misli da „ovako više ne ide“.

”Mislim da je to svima jasno da mi na ovaj način samo produžavamo agoniju, a to, želim vjerovati, nikome nije u interesu,” kazao je Čolak.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Safet Softić je kazao da je zakon koji je usvojen, u osnovi, privremeno rješenje koje traje samo do 30. lipnja.

”Dobra je vijest da smo ovo danas usvojili, jer na neki način daje određeno vrijeme od tri mjeseca da se problem prevaziđe. Očekujemo da Vijeće ministara BiH pokuša iznaći trajno rješenje i model koji bi bio optimalan za funkcioniranje javnog RTV servisa,” kazao je Softić.

Predsjedatelj Doma naroda Ognjen Tadić je također naveo da je izmjena zakona koja je usvojena privremenog karaktera.

”Ona do sredine godine, na neki način, regulira pitanje naplate pretplate za radio i televiziju, ali ne nudi ono što je bio princip zakona, a to je sustavno i stabilno rješenje financiranja javnog RTV sustava u BiH,” kazao je Tadić.

Naveo je da je stav SDS-a od ranije poznat i „on govori o tome da bi te sustave trebalo vezati za odgovarajuće proračune na svim razinama vlasti kako bi oni izdržavali te sustzave i na taj način omogućavali im stabilno financiranje“.

”Pitanje bi li bilo tada dovoljno novca i bi li bila politička ovisnost u tom slučaju veća ili manja, samo po sebi, s obzirom na stanje koje imamo u ovom sektoru, nije relevantno, jer i sada postoji stalna teza o tome da nema dovoljno novca i da političari, više nego što je to prihvatljivo, čak mnogo više nego što je prihvatljivo, utječu na uređivačku politiku,” istaknuo je Tadić.

Po njegovim riječima, u rješenju koje predlaže SDS “barem bismo imali red, a red je ono što je početak rješenja svakog problema”.

Prilikom izaslaničke rasprave na samoj sjednici Doma, izaslanik Mario Karamatić je kazao da on i još neke njegove kolege iz hrvatskog naroda i drugih klubova zagovaraju da se ovo pitanje sustavno riješi i da se donese novi, cjelovit zakon „koji bi omogućio funkcioniranje javnog RTV servisa i koji bi omogućio to da svi narodi u ovoj zemlji budu zadovoljni funkcioniranjem javnog RTV servisa”.

”Moram, na žalost, reći da jedan narod nije zadovoljan, kazao je on, te istaknuo da „ovakav javni RTV servis Hrvatima ne treba”. Pozvao je kolege da uđu ozbiljno u ovu tematiku, te da se napravi novi zakon o javnom RTV servisu.

Dom naroda je danas, po hitnom postupku, usvojio Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložila izaslanica Ljilja Zovko.

Izaslanici su usvojili i Specijalni izvještaj: “Pristupačnost radnih prostora zakonodavnih organa u BiH osobama s invaliditetom“, koji je pripremila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, a podržali su i zaključak resorne komisije u vezi s ovim izvještajem.

Odgođeno je izjašnjavanje o davanju suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o izmjenama Sporazuma između Vijeća ministara Republike Albanije i Vijeća ministara BiH o uzajamnim putovanjima državljana.

(Fena)


2 komentara

  • Zar to nije nelegalno,barem nam to juče reče zastupnik u Domu naroda ili paramentu BiH-ne gosp.Karamatić. On je na Našoj TV-ji javno pozvao ljude da tu Federalnu televiziju ne plaćaju jer rade protiv odluke Ustavnog suda i presude istog.Tko je onda ovdje lud a tko pametan.

  • Hebem milu majčicu tim “javnim serviserima”. Zašto plaćati pretplatu fašističkim televizijama koje za nas Hrvate kažu da smo kriminalci i ustaše? I još su protiv kanala na hrvatskom jeziku. Svi Hrvati koji pristanu plaćati tu pretplatu su kreteni i izdajice.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.