RS dobila spor: UNO BiH mora isplatiti 350.000 KM

Republika Srpska dobila je spor „težak“ 350.533 KM s Upravom za neizravno oporezivanje (UNO) BiH koju je tužila zbog neosnovanoga bogaćenja, doznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Radi se o tužbi koju je RS krajem 2012. godine podnijela protiv UNO zbog neosnovanoga bogaćenja. Prvobitni tužbeni zahtjev iznosio je 175.266 KM, ali je RS na glavnoj raspravi taj iznos povećala na 350.533 KM, zahtijevajući i isplatu zateznih kamata od 14. prosinca 2010. godine.

„Okružni privredni sud u Banjoj Luci 30. svibnja donio je presudu kojom je usvojen tužbeni zahtjev tužitelja RS i naložena isplata duga sa zakonskim zateznim kamatama, uz troškove postupka“, rekli su danas za CAPITAL.ba u Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci.

RS je u tužbi navela da je na račun UNO neosnovano uplaćeno 175.266 KM na osnovu rješenja nekadašnje Republičke uprave carina, koje je poduzeće „Din trade“ iz Banje Luke trebalo platiti. Taj dug „Din trade“ je 2010. godine uplatio na račun UNO, a RS u tužbi je navela da je novac trebao ići na njezin račun, a ne na račun UNO.

Riječ je o dugu koji je poduzeće „Din trade“ uplatilo UNO na osnovu duga za carine i poreze. Zastupnik UNO, pravobranitelj BiH Mlađen Mandić, rekao je ranije za CAPITAL.ba da je od 2003. godine UNO jedina ovlaštena organizacija koja naplaćuje poreze i carine te da je zahtjev RS pravno neosnovan.

Pojasnio je da je firmi „Din trade“ suđeno za utaju poreza u kaznenom postupku te da je sud 2006. godine donio pravomoćnu presudu kojom je to poduzeće obavezno platiti kaznu oko 350.000 KM.

„Međutim, RS nije provela prinudno izvršenje te presude, a ‘Din trade’ je u međuvremenu platio dug prema rješenju UNO“, kazao je Mandić.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: