Romi slave Đurđevdan: Evo koji su običaji

Romi slave Đurđevdan, jedan od najvećih romskih praznika, kojim ispraćaju zimu i slave dolazak proljeća.

Romi u Visokom već godinama održavaju tradiciju da dan prije Đurđevdana odlaze u naselje Carica, na prirodni izvor vode okružen zelenilom.

Aktivistica nevladinog udruženja iz Visokog Biserka Halilović je u razgovoru za Fenu kazala da je Đurđevdan njihov tradicionalni praznik koji se na specifičan način obilježava u Visokom.

Priča kako dan prije odlaze u naselje Carica gdje toče izvorsku vodu koju nose kući i kojom se na Đurđevdan umivaju. Također, beru prutove drenovine i vrbe.

Običaj je da tog dana svi koji dođu u naselje Carica od kuće ponesu onoliko crvenih krpica koliko članova u obitelji imaju.

Halilović kaže da te crvene krpice vežu za grane drveta drena ili za vrbu, za svaku osobu u obitelji, pri tom izgovarajući: Ostavljam bolest, uzimam zdravlje. Romi u Visokom vjeruju da to donosi zdravlje obitelji.

Nakon toga, beru grančice drena ili vrbe i toče vodu s izvora.

Ujutro na Đurđevdan se rano budimo i umivamo vodom koju smo donijeli s izvora. Prutovima koje smo ponijeli kućama lagano udaramo članove porodice i govorimo da budemo zdrav kao dren, priča Halilović.

Kaže da farbaju jaja obično ljuskom od luka i žarom, tako da jaje dobije crvenu boju, koja asocira na radost.  

Priča kako se noć prije Đurđevdana, poslije omahe u Carici, dolazi kući i obično omladina, uz vatru i muziku, dočekuje jutro.

Ujutro se rano budimo, palimo roštilje. Obično je tu i bogata trpeza. Danas je sve malo drugačije. Više ništa nije kao nekada, ali mi i dalje nastavljamo svake godine da dočekujemo Đurđevdan na isti način kao što smo i do sada. To je naša tradicija koju smo naslijedili od naših predaka i koju nastavljamo, zaključila je Halilović.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.