Roditelji iz Posušja najavili prosvjede ako djeca ne krenu na nastavu do ponedjeljka

Vijeće roditelja Osnovne škole Ivana Mažuranića u Posušju uputilo je dopis predsjedniku vlade ŽZH, ministrici obrazovanja i ostalim članovima Vlade ŽZH. Prenosimo ga u cijelosti:
Poštovani premijeru i članovi vlade ŽZH, 

Mi, roditelji djece Osnovne škole Ivana Mažuranića u Posušju, ovim putem izražavamo duboku zabrinutost za našu djecu koja su već gotovo 4 tjedna taoci sporih pregovora, nedostatka interesa i želje da se ova nemila situacija riješi. Djeci je uskraćeno osnovno ljudsko pravo – pravo na obrazovanje. 

Zato pozivamo na odgovornost i Vas, gospodine premijeru, kao i ministricu prosvjete ŽZH, te apeliramo na sve odgovorne da se ubrzaju pregovori i da se hitno iznađe rješenje kako bi naša djeca u ponedjeljak krenula na nastavu.

Ovakvim sporim i neučinkovitim pregovaranjima šaljete poruku i roditeljima i djeci da su Vam nebitni. Kao roditelji osjećamo se zanemareni, a naša djeca napuštena. Krajnje je vrijeme da nas se čuje i uzme u obzir. U suprotnom ćemo biti prisiljeni na prosvjede i druge zakonski regulirane mjere, a s ciljem zaštite djece i njihovih temeljnih prava, priopćeno je iz Vijeća roditelja OŠ Ivana Mažuranića Posušje.

(www.jabuka.tv)

208 komentara

 • Tako je i treba ovakvog bezobrazluka od ucitelja (cast izuzecima koji dolaze na posao) je nevideno, stojimo uz Vladu i Ministarstvo!

 • Taoci smo unutar stranačkih odnosa između naših predstavnika vlasti koje smo izabrali, sramite se političari što uništavate našoj djeci mladost!
  Vaše odnose i pozicije rješavajte drugačije a okanite se naše djece.

  • Haha neznaju djeca ni tablicu mnozenja cast izuzecima al moraju proc pod pritiskom roditelja i ministrice niko nesmi izgubit godinu

  • Uskoro učitelji i profesori odlaze u povijest isto kao i trgovci,vozači… jednostavno tehnika ide krupnim koracima naprijed da će ova zanimanja biti nepotrebna. Već voze vozila bez vozača, Amazon ionako preuzima trgovinu…

 • Vijeće roditelja nikada nije pozvalo roditelje na dogovor kako dalje, a radi tog su u tom vjecu već su naklonjeni prosvjeti i pomaže im sustav o uništava našu djecu kao i vlast…. Ovo je sve sama politika neki prosvetara štrajkuju neki ne to znači da nije svima loše a ovi kojima je loše čuli su za njemačku

  • Ne ne, krivo zboris. Sastanak je bio sinoc, a treba uvesti u pravilnik vijeca roditelja da treba biti 100postotni odaziv na sastanka, tko se ne pojavi na sastanku ne treba ni biti upisan kao predstavnik svog razreda. Od nas 70ak 2-3 ima veze sa skolom, a max 5ero sa politikom.
   Poanta svega ovoga je dajte molim vas dogovorite se ili zamrznite taj strajk i da djeca krenu u ponedjeljak

 • Ne znam kako očekujete da premijer, koji nije završio školu, ima razumijevanja za nečijom željom za školovanjem!?

 • Kao roditelj dajem punu podršku prosvjeti, ako pet godina nije dovoljno da jedna vlada potpiše ugovor onda nam i treba ovako.

 • Hocemo nove ucitelje i profesore, ne zelim da ovakvi koji su ostavili djecu doma i time najodgovorniji nastave dalje kave ispijat, ogovarat one ucitelje koji su dolazili na posao i time i roditelje koji su podrzali iste i zahtjevat sutra da djeca moraju ljetne praznike i vikende dolazit radi njihove pohlepe.

   • Kome se ne radi neka ga kući svakako su profesori postali sve ne samo profesori djeca ispuštaju gube vrijeme misle li oni na to pozdrav

   • Nije problem samo Nikad nije kasno, problem je i ovi s 50 tak god sto su u ratnom periodu zavrsili u Neumu, kad je dole bilo Sveuciliste, i tad su se lako stjecale diplome povijsti i zemljopisa, učitelja, viša ekonomska,pravna,agronomska, itd, nemojom se pravit ludi. Ili ti ga danas, netko ima nekog svog na fakultetu pa s lakocom dođe do diplome, dok netko propisa materino mliko. Ima tu X nelogičnosti i nepravde. Tko zavrsi svojim trudom i zalaganjem jedino je to ispravan nacin, kasnije ce zasigurno kvalitetno obavljati svoj posao.

 • Podrska nastavnicima i ravnateljima sto su dolazili na posao i tako barem jednom dijelu djece omogucili obrazovanje, ovi ostali ucitelji (neradnici) su pali u mojim ocima.

 • Ma ovi strajkasi s kupljenom diplomom iz bar jednog predmete su neodgovorni, pitam se kakvi su to nastavnici ili ako su jos uz to majke, ocevi koji su pristali na strajk na stetu djece, stvarno ovo uvlacenje nekom pokazuje svu bahatost i licemjere strajkasa.

 • Povećanje proračuna 23%, povećanje plaće 7 pa 10 % infčacija 18-19%, plaće učitelja dno dna di je tu obraz da ne govorimo o logici, proračun povećan dice sve manje, uposlenika na proračunu sve više sve priko leđa jadnih prosvjetara, okanite se politike dajt malo razuma i učitelji imaju dicu koju treba školati od koje plaće ili njhovoj dice ne triba škola imaju je oni pa đaba, već pravac partija ili kako je ponuđeno od feudalaca u Njemačku, prosvjed prid Županiju i Vlada kući kad samo obmanjuju i lažu kao svih prethodnih godina, lani je štrajk prekinut potpisan Sporazum da će KU biti potpisan do 1 travnja 2022. evo ga 1. veljače ali 2023. i nezna se kad će biti potpisan.
  Zadnji potpisani je imao odredbu da Vlada odredi plaću kao da su učitelji kmetovi

  • Pa neće valjda proračun ići samo na plaće? Ima i drugih potreba i potrebnijih od prosvjete. Gdje su socialne kategorije ljudi.

 • Hoćemo nove izbore i smjenu neodgovorne vlasti.
  Samo sebe gledaju a prosvjetu su nam totalo zapustili i gurnuli na nivo tezgarenja.

 • Gospodo isto pismo treba biti upuceno i celnicima sindikata prosvjete da i jedna i druga strana uloze napore da dode do kompromisa i da djeca konacno krenu u skolu. Ovako kad pisete jednoj strani djelujete da ste instruirani od te iste strane. Ili ja nisam u pravu?

 • Dragi roditelji , bili vi išli radit za crkavicu , sumnjam da bi . Držite se prosvjetara koji su između 50 i 60 g. Ti su završili fakultete bez mita a ovi danas plate svoje diplome kako se čuje pa vi mjenjajte …a u ostalom i to su nečiji roditelji

  • Anonimno 20:34 pa nek idu tražiti posao gdje će biti bolje plaćeni…. Ja radili kod nas u zdravstvu za crkavicu otišla u Njemačku naučila jezik radeći nešto sasvim drugo i evo h Ala Bogu danas radim svoj posao koji je jako dobro plaćen…. Ne treba stajat u mjestu nek se snađu za svoju egzistenciju

 • Učitelji nastavnici i profesori se tremutno kriju iza djece i roditelja nisu ni oni cvjece zato što su primani na posao po političkim vezama gospodo draga zašto se niste ujedinili pa izišli ispred vlade i prosvkedovali za vrjeme praznika al jebiga mozda bi vam netko rekao od toji koji su u vladi nu ja ga primijo a on prosvjeduje .
  Naj lakše se igrat sa tuđom dicom to nije fer gospodo draga.

 • Mene samo zanima s kakvim će znanjem jadna djeca završit ovu godinu. Bit će instrukcija nekom opet dobro. Sve dok se prava nebudu tražila na ulici badava. Bilo šta da se dešava samo mlatite praznu slamu, šutite i pričate, živcirate od tog ništa.

 • Djeca trebaju ici na nastavu. Ovo stvarno nema smisla. Svaka cast ljudima koji su zaposleni po skolama u ZZH i rade. Zasto sindikati ne strajkaju pred zgradom zupanije i tamo traze ministricu i premjera i nek se dogovaraju. Najlakse je da nema nastave. Nije to rjesenje. Svima su male place i prosvijeti i policiji i zdravstvu i drzavnim sluzbenicima i namjestenicima, itd. posebice odkad je nastupila inflacija… Nisam protiv povecanja, trazite vi, ali na drugi nacin.

 • Ooooo-Ne ne, krivo zboris. Sastanak je bio sinoc, a treba uvesti u pravilnik vijeca roditelja da treba biti 100postotni odaziv na sastanke, tko se ne pojavi na sastanku ne treba ni biti upisan kao predstavnik svog razreda. Od nas 70ak 2-3 ima veze sa skolom, a max 5ero sa politikom.
  Poanta svega ovoga je dajte molim vas dogovorite se ili zamrznite taj strajk i da djeca krenu u ponedjeljak

 • Ma za koga. Realni sektor će to platiti i neće imati nikakve koristi. Ako njima daju 20%onda i policija, zdravstvo, općina, čistoća svi imaju pravo na 20% Odakle razrednica moje djece nosi trenerku od 1500kn isto i ćer joj, ljetovanja i večere po fejsu, ma mrš. I niste me naučili šalovat tako da znate. Otvori privatnu školu pa naplaćuj.

  • Profesori ne bi trebali moći sebi priuštiti ljetovanja i večere? Šta ako bračni partner isto ima posao? Šta ako imaju nekoga na s apartmanom ili vikendicom pa imaju jeftin smještaj na moru? Čestitam, tek je 2. mjesec a već vodiš u konkurenciji za glupost godine.

 • Osobno podržavam pravo na štrajk, to je na koncu i Sud utvrdio, normalno temeljeno na Zakonu o radu. Međutim način na koji se štrajka nije utemeljen niti na jednom zakonu.Ne može pravo bilo čije se temeljiti na ugrožavanju prava drugoga, a ovdje se ugrožava pravo na obrazovanje djece. Najbolji način nikako nije sijediti u zbornici, ne održavati nastavu, dozvolim sebi reći i gledati sa negodovanjem na “ostale” koji odlaze na nastavu. Pogledajte ostale zemlje kako održavaju štrajk, iziđu na ulice, transparenti, mediji, prosvijedi…itd.nastava se odvija. Tada bi i svi roditelji stali uz vas, a ovako mislim da pravite veliku štetu djeci. Nastava više ne može biti kvalitetna, djeca isfrustirana, posljedice velike po sviju. Najbolje sutra da domovi zdravlja kažu da više ne primaju nikoga, čistači ulica da ne odvoze smeće, policajci da ne interveniraju kada netko nekoga ugrožava…..to nije dobro, na stranu nečije pravo, BITAN JE NAČIN i po meni to je najveći problem.

  • Gledati ostale koji odlaze na nastavu? E u tom grmu leži zec. Zašto ti ostali ne organiziraju prosvjed kad misle da je to rješenje, nego u pojedinim školama rade s troje djece od njih 25 u razredu ili upišu sat, a nijedno im dijete došlo nije.

 • Škole ukinuti jer su besptrebne nek djecu ùče roditelji ministricu pod hitno smjenit jer radi protiv svoji djelatnika a premijera svakako nema Cosic pregovara a zna da nece bit premijer ovo da nije žalosno bilo bi smješno alo 5 godina nemože se potpisat kolektivni ugovor jad i bjeda od vlade a reže na Komšica a pet puta gori i jadniji

  • Sto profesori i nastavnici ne štrajkaju u sedmom misecu,,sta oce,,ovo nije normalno,,
   Nista ne rade 3 miseca, uz to sve praznike slobodni,,
   skoro nijedan dan nemaju pun fond sati ,,znaci imaju 3-4-5 eventuvalno nekad 7 sati,,
   uz to sve, dicu skoro nista ne uče,,
   svaki učenik ide na instrukcije,,

   Znaci,,zakonom ih sve razrjesit i otkaz dati ,druge profesore i nastavnike zaposlit,,

   Kakav je štrajk u toplu bit isjedit u zbornicu,,

   • A zašto instrukcije? Nije štrajk trajao zadnjih pet godina, pa su dica išla na instrukcije zbog svoje lijenosti. Teško im je poslije nastave samostalno provježbat ono što se učilo u školi, lakše je pričat kako se u školi ništa ne odradi i onda treba platit instrukcije. Kako nauče oni koji nikad nisu privirili na instrukcije, zaključak je da rade, uče kod kuće ono što je ispredavano u školi. Sad je izgleda cool ići na instrukcije. Plaća instrukcije onaj tko svoja zlata nije naučio da išta samostalmo rade, odnosno nauče.

 • Molim Vladu i Ministarstvo da se pozabavi u pronalazenju novih djelatnika s biroa a ove neradnike koji strajkaju dadne otkaz!

 • Niti jedan mudar i normalan roditelj ne podrzava ove strajkase mislim da je se to u meduvremenu proculo, neka lijepo dadnu otkaz kad im se neradi. Podrska Ministarstvu!

 • Kako Vas HDZ i Bago nagovaraju da krenete protiv profesora ccc. Dabogda Vas izrabljivali vlasnici sa HDZ clanskom i osjetili to na vasoj kozi!(ako vec niste robovi)

  Najgluplji smo narod koji uz put imamo Stokolmski sindrom..

  Udri me jace manijece, takvog te volim. Sto me vise udaras, to te vise volim ah ah mmmm

 • Trebalo je ovo napraviti 11.01 a ne 40 dana poslije.I ovdje spominjete vladu i ministricu,i potpuno ste upravu.Ali i sindikati nisu htjeli štrajkati na početku godine i pred izbore da se ne bi zamjerili politici.Zato smatram da su podjednako krivi i jedni i drugi pa čak i roditelji što nisu prije reagirali a ispaštaju djeca..

 • Znas kako se prosvjeduje(štrajka)granica i zgrada vlade a ne ko fol 2 sata radi pa onda skijanje Kupres,Blidinje.Nema moj pajdo o toga ništa za roditelje i dicu.Triba hebati mamu nekomu.

 • Dragi roditelji ukljucite se svi zajedno u borbi protiv neradnika-strajkasa, stvarni razlog je sto ovaj strajk sluzi tome jer su neki ucitelji htjeli ugovor i to onakav kakav im omugavaca da dignu kredit uz to naravno sto i znate htjeli su povecanje place od 10%, nije ovdje nikakav interes za djecu a kamoli za opce dobro u pitanju nego cista bahatost!

  • Svjesni smo mi toga, ali na to ne mozemo utjecati. Njihovi uvjeti se vuku neispunjeni iz godine u godinu. Neka popuste svak pomalo sa svoje strane i neka se ovo vise zavrsi. Glavni uvjet je da se ne strajka neko duze vrijeme jer unistavaju generacije nase djece.
   Ne podrzavam strajk kao ne odlazak na nastavu, ali podrzavam da skolski djelatnici dobiju svoja prava.
   No ovo vec postaje bezobrazluk. Ciji?? Pa od ministarstva….

 • Istu odgovornost snose i profesori i izvrsna vlast. Podrška roditeljima s gospoda je trebala svoja prava Ganjati kad su raspusti po tri mjeseca. Nemam nista protiv da im se place povecaju ali i oni da pocmu sa djecom raditi kako treba. Kako je javasluk medu politicarima tako je i medu prosvjetarima. Neka samo vide tko ih zastupa u zupaniji. Zasto oni kao prosvjeta to ne mjenjaju, pisu dopise, organizuju se pred izbore itd. Nego sve preko djece koja sa tim nemaju veze. A ovi sto spominju skolu Nikad nije kasno, vjeruj te da zbog ove izvrsne vlasti i vas 70 posto prosvjetara i vasih sumnjivih diploma , blizu ste vi toj školi ako vec niste isti… Ni jedni ni drugi kad završe ne znaju nista…

 • Prosvjed nego šta!!!
  Daje li itko podršku djeci?! Izgleda da su ona najmanje bitna u ovom svemu. Prvo korona,sad ova lakrdija… obrazovanje im je nula.
  Borite se za veće plaće ali ne preko leđa djece. Strašan nemar prema njima,kako od strane Vlade tako i od strane prosvjete.

 • Čeka se smjena ministrice…opasni su Ljubušaci. A ako je i to rješenje bolje da sama podnese, na žalost najslabiji ispaštaju. Podignite Im plaće kroz školsku godinu, ali im ljeti dajte plaćenih 20 dana,a ne tri mjeseca…

  • 12:45,musluš 30 radnih dana, zavisi od godina stama i manje. Oduvijek je tako
   A bolje bi ti bilo se svrstati na stranu profesora i djece jer oni jednako ispaštaju. Ali zloba je zloba.

 • da nije smješno bilo bi ludo, koga briga …vlalsti, pa vi ste im moji roditelji dali zeleno svjetlo zato što ste ih izabrali i sad vama od njih H V A L A .

 • Vijece roditelja niti je zvalo doticne roditelje, ne lazite, mi necemo dicu slat u skolu dogovorili se vi ili ne, hocemo nove ucitelje!

 • Jaki su vam rezultati rada s dicom, nemate vi pojma, triba poslat dicu u skolu u ponediljak pa nek ih bar cuvaju kad primaju placu za dok je vrime strajka, ako ne mozete zivit od svok rada ili nerada, onda lipo dajte otkaz i idite tamo di cete moci zaraditi placu, nisu se bunili kad su dobili oko 1000KM pomoci, tri cetiri miseca ne radite a primate placu i staz ide, radite strajk a nova vlada nije formirana, dobro je reka premijer jednom, mozda vam nije placa velika al satnica sigurno je, gonite se vise u tri pm

 • Bravo roditelji iz Posušja, idemo svi ovako, svi za jednog jedan za sve, i kao što nas je naš dobri drug Tito učio, smrt fašizmu, sloboda narodu, u ovom slučaju sloboda djeci, da ih vratimo u školske klupe! 👏🏼🇰🇵

 • Pozivamo sve postovane roditelje da u ponedjeljak dodju na prosvjed ispred skola i ispred zupanije i opcine i zabranimo ulazak u te institucije svim tamo zaposlenim i da pokazemo tom hajvanu da mi ne zivimo od njih nego oni od nas i ako u roku 24 sata ne postignu dogovor mi ce mo preuzet odgovornost i zatvoriti te institucije za koje njihovi uposlenici misle da su za njih stvorene stoko jedna dosta vas je narod od vas vise nemere puvat .pozivam narod na opcu uzbunu jer nam takva vlast i takva prosvjeta netreba .ako vam se nesvidja stoko napustite radna mjesta trazite posao u privatnom sektoru ako vam se ne svidja u drzavnom ili put njemacka .narod sigurno moze bez takvi

  • Moze i prosvjeta bez takve seljancure kojoj je rijec stoka osnovna u vokabularu.Tako bice zoves djecu i muza kad te ometaju oko cigare i kave.Tko tebi moze objasnit o cemu se ovdje radi???Godinama se izmotava ekipa iz zupanije oko kolektivnog ugovora , sto je osnovno pravo svakog radnika.Sad znas kako je sa tvojom djecom kad ih ti moras cuvat kuci i je li tako sve pojedose kad ustanu u podne.

 • Ovaj problem treba rijesiti u roku 24 sata pod hitno a za sljedecu skolsku godinu svi prosvjetari ce morati na ljetnom raspustu potpisati ugovor da ce skolsku godinu zavrsiti bez strajka i te ugovore dostaviti roditeljima ili im zabraniti ulazak u skolu

 • HDZ je odgovoran za ovo stanje.U početku štrajka neće da pregovaraju da se štrajk što više oduži.
  Dovode do nervoze roditelja i huškanja protiv prosvjetnih djelatnika. Aktivni su ovi šupci što pišu po portalima.
  Kao pozitivan primjer pogledajte prosvjede u Francuskoj.

 • Ajmo svi roditelji pisat peticije da se smjene svi nastavnici ucitelji i profesori kojistrajkaju i da se zaposli novi kadar u skole ,,ne treba dizat frku na Vladu oni su im poudili 15 posto i sta oce bolje,,vec prosvjetari zajebaju “nece” da rade,, NE dat vece place prosvjeti jer malo sati rade i previše slobodnih dana imaju i place su im prevelike…Vidite sta prosvjeta radi od nase dijece unistavajju nam dijecu prosvjetari

 • Sve roditelje pozivam da pisu peticije da se smjene svi nastavnici ucitelji profesori koji strajkaju da zasposlimo nove mlade sposobne ljude

 • Bravo posusje!!!
  Nije mi jasno samo sta profesori misle pod podrskom,podrsku su sigurno imali prvi tjedan mozda i drugi al sve posle toga nista , pa jeste vi normalni do kad bi trebali imati podrsku do 6 miseca.Svi znamo da je vlada debilana uvijek bila i ostala al ovakvo vase ponasanje bez imalo griznje savjesti za ucenike je sramota!!!

 • Samo se vi (vladajući i nastavnici) igrajte sa živcima roditelja, baš me zanima dokle naš narod može trpit ovaj cirkus…

 • Roditelji ne šaljite djecu u debilanu gdje ih uče komunisti i djeca komunista njima nisu u interesu vaša djeca i obrazovanje istih

 • Ovo je podmuklo od prosvjete odnosno ucitelja, koriste se u ime roditelja i djece pa pisu u nase ime a vidi se po komentarima da oni stoje uz Ministarstvo, evo ja isto pozivam prvi cu potpisati peticiju za odlazak ovih ucitelja sto strajkaju.

 • Žalosno al istinito u školu je primljeno samo ono podobno uvjet članstvo u stranci koja je na vlasti a nikako stručnost i šta očekivati od takvih ucjenjeni kupljeni nastavnika da misle o vašoj djeci .debilana

 • Roditelji,previše ste “pustili ” prosvjetarima da rade sta hoce, morate “mislit “na svoju dijecu, iz svih općina i gradova molim roditelje da se dignu i pisu peticiju da se smjene prosvjetari pa im “nece” viseee past na pamet strajkati,,ajmo im stat u kraj

 • Ivanin djed, Ivan Mažuranić , za vrijeme svoga banovanja donio je zakon o obveznom školovanju za svu djecu. Međutim, taj zakon očito nije vrijedio za njegovu unuku koja je samo 2 razreda završila u školi, dok je ostalu naobrazbu stekla privatno .

 • Evo ja osobno sam profesorica. Primljena sam na posao preko stranke kao i vecina mojih kolega, i ne pada mi napamet prosvjedovat pred zupanijom sa svojim kolegama. Lakse mi je ovako preko djece trazit svoja prava, vi sto radite kod privatnika izvire ljubomora kod Vas a ne briga za djecu

 • Pustite više djecu u škole, uspostavite obrazovni proces. Svaka čast ljudima po školama koji rade. Tražite svoja prava ali na drugi način. Naravno da je kriva i vlast. Ali rješevajte to s njima na drugi način.

 • Nek se pokrene peticija među roditeljima, tek će tada prosvjeta vidjeti koliku potporu ima. Sramota, tražite svoja prava tako što djeci oduzimate njihova. Ima drugih načina…Vi ste izabrali najjadniji.

 • A zasto vi dragi roditelji ne razmislite o tome da smo Mi visoko obrazovani ljudi koji odgajaju vasu djecu i zasluzujemo vise postovanja u drustvu. Razmislite o tome

  • Napokon netko normalan, i sama radim u obrazovanju i nebi vjerovali kakve neodgojene djece srecem. Tek sad kad citam ovakve komentare shvacam da nisu nista dobro ni mogli ponijet od kuce, vecinom su to “majke” koje su po cijeli dan na mobitelu

   • Da si i ti malo vise na mobitelu znala bi da ne ide zarez ispred veznika ”i” . U ovome i jest problem sto nam djecu obrazuju nepismeni ljudi koji o dobrobiti obrazovanja uopce ne razmisljaju, ne zanimaju ih ni djeca, nego samo vlastiti interes.

    • Draga gospodo znaci od svega sto sam napisala vi ste se uhvatili “i”. Nek Te i dalje obrazuje mobitel, a mi cemo Ti odgajat djecu

  • I mi roditelji smo visoko obrazovanj, radimo za place i manje satnice od vas, imamo 20 dana godisnjeg odmora cijelu godinu, radimo subote, radimo od 8 do 16:00 svaki dan i jos moramo radit s djecom kuci nakon posla i placati im instrukcije jer VI NE RADITE SVOJ POSAO!!!

  • I mi smo roditelji visoko obrazovani ljudi koji imamo 20 dana godisnjeg odmora cijelu godinu, radimo svaki dan za placu od 8:00 do 16:00 (minimalno) cak i subotom. Nakon posla moramo raditi i s djecom skolsko gradivo, placati im kojekakve instrukcije jer VI NE RADITE SVOJ POSAO, cast izuzecima.

   • Pa sta vi mislite da Nama posao zavrsava kad zvono zazvoni, ja kuci ispravljan radove, pripremam nastavu za iduci dan pa netko ce morati i nadoknadit ove izgubljene dane ali cemu se trudim vam objasnjavat

 • Pa ljudi moji ovdje su svi donekle u pravu a svi donekle u zabludi. Ovdje bez otvorena razgovora i dijaloga, sa ustupcima s obje strane, sa zdravim razumom s obje strane, neki dogovori se možda mogu prolongirati, ne može se ulaziti u dijalog sa stavom da je to neki obračun ili pokazivanje moći, jednostavno nema izlaza ako se satima ne sjedi i traži rješenje. Niti su svi učitelji niti svi iz vlade za pohvaliti ali mi trenutno nemamo drugi, istina je da su užasno mizerno plaćeni, prosvjeta treba biti najvažniji stup društva ali ne smiju u svemu tome djeca biti žrtva. Ovo je vanredna situacija, sjedite cijeli vikend ta nemate pamentijeg posla i ništa nije važnije od dobre prosvjete i naše djece.
  Trznite se malo koji vam je klinac isto mutavi svi.

   • Prijatelju kad bi malo mućnio glavom shvatio bi da time ništa ne bi riješio. Pa ni novima nakon nekog vremena ne bi bili zadovoljavajući uvjeti a oni koji bi dobili otkaz bi postali socijalni slučajevi ili nova radna snaga u njemačkoj. Ne treba tako preko koljena, tako su se privatnici sve do nedavno ponašali a sad se oni bore da pridobiju radnika jer ih nema dovoljno odnosno barem ne više onoliko koji bi radili za siću. Ako u privatnom sektoru se mogu podiliti plaće 1500, 2000 ili više, pustite priče o plaćama radnica u trgovini i šnajedraju koje su sramotne, zašto ne bi nastavnik dobio 15 ili 20% povećanje uz ovoliku inflaciju. Država ništa nije poduzela da bi umanjila inflaciju, kako se kontroliraju cijene, kako da obični čovjek/nastavnik plati auto/gorivo/topli obrok svaki dan a da mu ostane nešto s čime bi prehranio obitelj. Kako nastavnica ako ima vlastitu djecu da ih šalje u vrtić a pritom nemojte selektivno gledati neku osoba koja ima dobrostojećeg supružnika pa pričate bajke ljetovanje, limuzine, markirana garderoba itd. Tako se stvari ne gledaju jer to je čista zavist i ljubomora a nikako razboriti i činjenično posmatranje situacije. Želim da nastavnici moje djece budu adekvatno nagrađeni, neka se štrajk u roku par dana riješi a to što će krajem godine nadoknađivati uopće mi ne smeta. Protiv sam nadoknade subotom jer to je preveliko opterećenje a ljeti sto je toplije uopće se ne bi protivio. Uostalom da je neka prava vlada u pitanju imali i klimatizirane škole, solare vlastite i svašta nešto što se u 21.st. podrazumijeva. Ma kao društvo smo dno dna, nikako naprijed krupnim koracima, samo gledamo zajedljivo prema svakom, fali civiliziranosti i samo vraćanje u prošlost.

    • Gospoda profesori nisu u nekakvom štrajku zna se kako se u normalnom svijetu štrajka ide se u štrajk pred vladu radi se blokada prometnica državni instrukcija a ne oni lipo u toplom u školama provedu 2 sata ismijavaju se sa ovim bjednicima koji kao nisu akademski obrazovani kao oni ali radnici u realnom sektoru plaćaju poreze i doprinose i stvaraju novu vrednost da bi ovi pametnjakovići uživali njima plaće teku ijako evo 2 miseca ne rade i na kraju će im biti plaćen štrajk njih treba izbaciti vani iz škola tamo samo prave troškove po kojoj logici su oni u školama na škole imaju pravo i učenici koji bi trebala doći u razrede i da vlada primi nastavnike sa birova koji će učiti učenike.ovo što profesori imaju u kolektivnom ugovoru toga nema ni u Švicarskoj 100 stavki u ugovoru Bože na šta se sve pare daju

 • Nadam se da ce ministarstvo naci rijesenje za ove ucitelje i neradnike, lako su zamjenjivi jer ima pun biro novih koji jedva cekaju i koji bi bili zahvalni, strajkasi su pokazali kakvi su, cast izuzecima koji dolaze na posao i koji nisu igrali u ovoj prljavoj igri.

 • Jeste vi roditelji smiješni. Štrajk vam je spasio djecu od gripa i prehlada, bolje da idu čitav 6. nego sad da se mrznu.

 • Roditelji ! Pošaljite svu djecu u školu u ponedjeljak nastava će sigurno početi , neće ih niko vratiti kući u to sam siguran . Molim vas budite pametni!

  • Pozdrav fra …. , hocete da se smrzavamo, ovi ucitelji ne dolaze i nece da rade, hocete nam vi otvoriti vrata ili da stojimo vani!

 • Nek se krene sa nastavom a vi svoja prava trazite na drugi nacin. Svaka cast uciteljima i nastavnicima koji rade. Borite se za sebe, sigurno vam to ne bi nitko osporio, ali na drugi nacin. Na sto bi licilo kad bi svatko malo isli u strajk i policija,zdravstvo,drzavni sluzbenici i namjestenici,tete u vticima (odgojitelji),centri za socijalni rad,čistoće,vatrogasci,itd. Ma dajte vise. Opcenito su place najmanje u ZZH, i od HNZ i HBZ a i ostali.

 • U Unsko-sanskoj županiji otišlo preko 200 učenika.Dragi prosvjetari,uskoro ćete mijenjati posao jer neće biti učenika.Ovim štrajkom ste pomogli roditeljima da svoju djecu vode vani ili šalju u školu u Hr.Moja više neće ovdje ići u školu.

 • Dok god je prisutna ovolika mržnja prema nastavnicima i profesorima, nema napretka u našem društvu.
  Nazivati ljude gamadi samo zato sto rade u školi…
  Tražiti njihove otkaze samo zato što su stjerani u kut.
  Nazivati profesore neradnicima zato sto im je propisano da rade 4-5 sati dnevno u školi jer je nemoguće imati vrhunsku koncentraciju dulje od toga.
  Govoriti da griju guzice na radijatorima dok zapravo sjede u ledenoj školi jer ministrica ne da gorivo.
  Podržavati političare koji konstantno kradu od naroda da bi mogli lagodno živjeti i oni i njihova uža i šira rodbina.
  Stvarno smo jadan narod.

  • Roditelj
   Djeca su stjerana u kut.Taoci su ni kriva ni dužna.Ako nekome ne odgovara posao,neka ga promijeni!Šta bi bilo da vatrogasci,doktori,pekari,radnici komunalnog počnu štrajkati,pa i oni su svi potplaćeni?!Podijeliti otkaze ako neće da rade!

 • Cujem da dogovor nije postignut sada ajmo roditelji pisati Vladi, ministarstvu svima da zelimo nove nastavnike, jer ovi su pokazali visestruko da im djeca nisu na prvom mjestu.

 • Ja mislim ljudi da bi trebali sve ucitelje i profesore premjestit u zupaniju da nesto rade a ove iz zupanije u skole da drze nastavu jer oni su sigurno svi visoko obrazovani i nek malo pocinu od ppustog posla sto ga tamo obavljaju a ucitelji i profesori nek napokon zarade svoju placu u zupaniji

 • A je li lakše štrajkati već raditi,dok traje štrajk u to doba drže instrukcije i tečajeve koji nisu besplatni. A nitko od njih nije platio ni prijavio dodatna primanja, niti platio porez. Gdje su inspekcije, preko radija, preko plakata se reklamiraju, a nitko ništa ne poduzima.

 • Jeste vi uopće pročitali tko organizira prosvjed? Sindikati s roditeljima, protiv vlade, i da se nešto riješi u korist prosvjetara.. a vi svi pišete bravo, prosvjed, to, oćemo otkaze profesorima.. niste normalni ljudi.
  Kao prvo, prosvjed je usmjeren prema vladi i minstarstvu, znači podrška profesorima, a kao drugo, jadna djeca s vama ovakvim roditeljima koji pozivate na linč učitelja, nastavnika i profesora, umjesto da pokažete djeci kako se treba boriti za svoja prava, i da više nikoga nitko od vladajućih ne vuče za nos..
  Pa kako možete pljuvati po prosvjeti a u vladi nitko ništa ne radi, niti imamo ikakvu korist od njih a imaju tri puta veću plaću od prosvjete..

 • Bože moj ludega svita. Treba biti realan. Ako je do sada uplata na plaće iz realnog sektora bila minimalna, nekima je i sada, što možete očekivati. Možete očekivati niske plaće svih proračunskih djelatnika. Recite mi hoće li vama djeco roditelj koji naplati 800 KM dati svaki dan 100 KM. Ovo se vuče već dugo, od rata. Nitko od nas nije išao prosvjedovati kod poslodavaca dok su oni od viška novca kupovali brodove i nekretnine za šukundučad. Sada smo u najboljoj mogućoj situaciji gdje se od korone počele uvećavati plaće i doprinosi kod privatnika. Tek sada se krpe rupe koje su trajale 30 godina. Tek sada radnik može tražiti bolji posao, do sada je bilo daj što daš. Prosvjeta je uvijek imala male plaće, u bivšem sustavu profesor i srednja škola su bili tu negdje i nije mi jasno zašto se ne izjednače plaće svih koji su fakultetski obrazovani u javnim poduzećima. Znači možeš podijeliti onoliko koliko imaš u kasi. Ministarstvo kaže za sada 10 % kako se ne bi ostali oštetili i treba ti prihvatit. Štrajk treba ograničiti na maksimalno tjedan dana da se ne odrazi na obrazovanje djece. Svima je malo i uvijek će nam biti malo jer takav je ljudski rod. Samo kada prođete kroz ulice Širokog, Posušja, Gruda,….vidite pune kafiće, kolica puna svašta iz trgovina, zavirite ponekad u kolica pa vidite koliko gluposti se kupuje. Još su nam svatovi sa min.500 osoba, još su nam sahrane sa 2000 ljudi,….kuće niču ko gljive, pune ulice auta a skupo nam gorivo. Uvijek je bilo sirotinje i bit će iz raznih razloga ali ljudi moji nikad se nije bolje živjeli na ovim prostorima. Razne krize bi nas mogle vratiti na izvorne postavke. Zato krunicu u ruke i budimo zahvalni Bogu. Veliko bogatstvo za kojim težimo uništava dušu pojedinca i obitelji. Pogledajte samo koliko razvoda od kad nam je nešto bolja financijska situacija.

 • Ne podrzavm prosvjetu! Place imaju a efektivnog rada nemaju, kao velika vecina na drzavnom poslu. Ali nek svak sebi trazi bolje: posao, uvjete, muza… samo ne na ovakav nacin!
  Promjenite posao!

  • A ovi u vladi i ministarstvu imaju efektivnog rada? Presmješno.. tri puta veću plaću imaju, a kažeš da profesori ne rade ništa. Pa imaš li djecu? Je li to tvoje djete ide u školu, zna li čitat i pisat, tko ga je to naučio?
   Evo, ja osobno sam roditelj, i nemam nikog u prosvjeti, a podržavam ih. Znaš zašto, zato što mi oni skupa samnom odgajaju djecu, i imam koristi od njih, a šta imam od vlade? Ni porodiljno ne mogu dobit jer po njihovim pravilima nisam na minimalcu, džaba što mi je samo jedna plaća u kući..
   Ma begaj tamo, lopine žešće,
   i idem na prosvjed, nek se bar netko izbori s njima za svoja prava!

 • Svaki profesor radi mnogo više, pogotovo efektivno više “od velike većine zaposlene u na državnom poslu” svatko to zna a i ti, a imaju veću plaću od profesora sa vss.

 • Dragi prof.
  Moja djece više neće ići u ovdje u srednju školu.Zakinula je djecu najprije korona a zatim vi sa svojim štrajkom.Kad ne bude više djece,sami ćete mijenjati posao!Da imate imalo morala,ne bi vam djeca bila taoci,već bi štrajkali prvi školski sat ili za vrijeme raspusta išli pred Vladu.Ovim štrajkom ste postigli to da uskoro neće imati učenika.

 • Predstavnici roditeljskih vijeća trebaju pozvati sve roditelje da održe sastanak za svako odjeljenje. Nakon toga sa zaključcima ići na roditeljsko vijeće škole. Nakon toga na sastanak sa vijećima drugih općina/gradova županije. Roditelji svi zajedno istupiti. Ovo je katastrofa šta se radi i mora stati.

 • Samo ih treba poslati kuci. Pa nek traze novi posao. Oni bi uvijek nesto protiv svih. Nek pogledaju ostale ljude kako zive i kako im je. Zaboravljaju mjesec zimi da ne rade. I 3 ljeti. A placa i tada dolazi.

  • Koja tri ljeti i koja dva zimi?ljeti se ide do 1.7 i onda odmah 17.8 se krene na popravni i sjednice i nastava pocinje prvi ponedjeljak u 9 mjesecu.Zimi je bilo 2 tjedna ili ste vec zaboravili.Neutralno promatram i nemam skolaraca nit sam prosvjetar.Cujem samo da uvijek netko fali na satanku i kontam selo gori a baba se ceslja.Ovo sve danima ima na svakom portalu a osobito Ljubuski prenosi iskreno dogadjanja.Nadam se miru kako god i da se krene u skolu zbog ucenika i da Bog prosvijetli pamet vlasti koja se jos nije formirala , a jednonacionalni smo i nije nam sad kriv Komsic.

 • Roditelj sam troje djece: mala škola, osnovna i srednja. Prvi put mogu reći, žao mi je moje djece. Tražite svoja prava, imate dragi učitelji, nastavnici i profesori pravo na to ali ne preko moje, naše djece…
  Jel se itko od vas zapitao, što je s onim najmanjima, što je s djecom s posebnim potrebama, kako je njihovim roditeljima. Svima je kriza i svima inflacija, neki nemaju priliku za pobunu. A OVO ŠTO VI RADITE JE DNO DNA!!!
  Moja kćer koja je srednja skola već četvrtu godinu zaredom ne ide normalno, dvije godine korone i sad druga godina štrajka. Što je sljedeće?

 • Mi roditelji ovo trpimo i ništa da napravimo. Pa na kraju krajeva nakon ovoliko vremena koliko štrajk traje, a i mi ništa konkretno nismo uradili, snosimo dio odgovornosti.

 • Roditelji dragi, pa nigdje nikakvog rješenja na vidiku ni konkretnog odgovora. Spominju se nekakva ponavljanja godine, tužbe pojedinaca roditelja, ali sve je to rekla-kazala. Ovdje se jedino komentira i iznosi svoje mišljenje, jer je anonimno, svugdje drugo šutnja, muk. Do kad će ovo trajati, šta nam je činiti?
  Na čiju stranu stati? Do sad je moj stav bio na strani profesora, ali sad više me ne zanima tko je u pravu, želim samo da se ovo završi, a oni nek se između sebe krkaju..
  Zna li itko ima li ikakvog pomaka?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.