Roditelji i djeca moraju biti “sirotinja” kako bi imali pravu na potporu iz FBiH?

Vlada Federacije BiH poslala je u daljnju proceduru prijedlog novog zakona o materijalnoj potpori obitelji s djecom u ovom entitetu, a sve u cilju poboljšanja demografske slike i olakšanja svakodnevnice obiteljima s djecom.

U oba entiteta u BiH u posljednjem razdoblju sve se više priča o demografskoj politici te se predlažu zakonska rješenja i odluke čiji je cilj poboljšanje nataliteta u državi. Tako je i Vlada FBiH nedavno u proceduru poslala prijedlog zakona o materijalnoj potpori obitelji s djecom u FBiH, piše Klix.ba.

Primjenom ovog zakona sva djeca i nezaposleni roditelji na području ovog entiteta imali bi ista prava. Drugim riječima, novi zakon bi ujednačio situaciju u svim županijama, s obzirom na to da u nekima rodilje dobivaju novac, a u drugima ne. Na ovaj način bi se ukinula diskriminacija djece prema mjestu življenja i istovremeno ublažile posljedice siromaštva obitelji.

Zakon o potpori obiteljima s djecom u FBiH uredit će dva pitanja – pitanje naknada rodiljama koje nisu u radnom odnosu te pitanje dječijeg dodatka. Prosječna neto plaća u FBiH za prošlu godinu iznosi 990 KM, što je bila glavna osnovica za obračun ovih osnovnih prava.

Pravo na dječiji dodatak može ostvariti dijete mlađe od 18 godina ako ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze 20 posto prosječne isplaćene mjesečne neto plaće u FBiH. Pored toga, uvjete ispunjava i ako nije smješteno u ustanovu socijalne zaštite ili hraniteljsku obitelj u u razdoblju dužem od mjesec.

Visina dječijeg doplatka na osnovu prosječne plaće tijekom 2021. godine (990 KM) iznosit će oko 60 KM mjesečno (šest posto prosječne isplaćene neto plaće). Vrijedi naglasiti kako korisnik ima pravo na osam posto, odnosno uvećani dječiji dodatak, ako je dijete bez roditeljskog staranja ili mu je utvrđen invaliditet od 90 do 100 posto. Isto vrijedi i za dijete oboljelo od bolesti koje se svrstavaju u kategoriju bolesti većeg socijalno-medicinskog značaja, bolesti ovisnosti, autoimunih bolesti, neizlječivih bolesti…

Prema ovom zakonu, novčana pomoć nezaposlenoj rodilji iznosila bi 30 posto prosječne isplaćene neto plaće u FBiH (oko 300 KM mjesečno) te bi se isplaćivala godinu dana.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.