Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 posto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF).

Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su sudjelovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz cijeloga svijeta s udjelom u globalnom BDP-u od 70 posto.

Prema njihovoj će procjeni strojevi do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mjestu, dok ih danas obavljaju 29 posto, pokazuje WEF-ovo izvješće “Budućnost radnih mjesta 2018“, objavljeno u ponedjeljak.

Paralelno bi ljudi mogli dobiti “nove uloge”, što će od njih zahtijevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa “seizmičkim promjenama” u radu sa strojevima i kompjutorskim programima, procjenjuju u WEF-u.

Brze promjene strojeva i algoritama, računalnih procesa usmjerenih na rješavanje problema, mogle bi kreirati 133 milijuna novih uloga koje će zamijeniti 75 milijuna izgledno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine, predviđaju u WEF-u.

Sjedište je te organizacije u blizini Ženeve, a poznata je po organizaciji godišnjega neformalnoga skupa svjetske političke i ekonomske elite i bogataša u Davosu.

Autori izvješća predviđaju da će roboti brzo zamijeniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima te u industrijskom, poštanskom i tajničkom sektoru.

Paralelno bi trebala porasti potražnja za poslovima koji zahtijevaju “ljudske vještine“, poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima te elektroničke trgovine i društvenih medija.

Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove vještine, posebno na području kreativnosti, kritičnog mišljenja i uvjeravanja, pokazalo je istraživanje.

Do 2022. godine posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u zrakoplovstvu, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opći trend kontinuiranog učenja i prilagodbe.

Vladama, pak, savjetuju da pripreme programe skrbi za radnike i zajednice, ugrožene značajnim promjenama u kvaliteti i trajnosti novih poslova.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.