Robert Šveb izabran za ravnatelja HRT-a

U srijedu je u Hrvatskom saboru održano glasovanje za novog šefa HRT-a. Robert Šveb je potvrđen za novog ravnatelja.

Šveb je dobio 77 glasova. Protiv je bilo 55 zastupnika. Glasalo ih je ukupno 132. Nitko nije bio suzdržan, prenosi Index.hr.

Oporba se žestoko protivila izboru Roberta Šveba kojeg smatraju školskim primjerom sukoba interesa. Zbog Šveba su ujedinjeni oporbenjaci prošli tjedan prosvjedovali tako što su zauzeli govornicu i prekinuli saborsku sjednicu. I jučer su tijekom rasprave satima iznosili argumente zašto Šveb ne smije biti izabran.

Tko je Šveb?

Robert Šveb po obrazovanju je diplomirani inženjer elektrotehnike, dobro poznaje sustav javne televizije, a okušao se i kao poduzetnik. Karijeru na HRT-u počeo je kao informatički tehničar još za vrijeme studija, a nakon što je diplomirao, zaposlio se na odjelu informatike kao sistemski inženjer.

Nakratko je napustio HRT, pokrenuo tvrtku Robago, potom međunarodnu tvrtku ON-AIR Systems Ltd sa sjedištem u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Miamiju, s kojom je zauzeo vodeću poziciju na globalnom tržištu u sustavima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emitiranju programa i drugo mjesto u Velikoj Britaniji na području medijske tehnologije.

Na HRT se vratio krajem 2005. na poziv tadašnjeg glavnog ravnatelja Mirka Galića kojemu je postao savjetnik za tehnologiju i razvoj. Par godina kasnije njegovo imenovanje pratile su sumnje je li prodao svoje udjele u tvrtkama ili ih je prenio na suprugu.

On je tvrdio da sumnje nisu opravdane i da je još Galiću predao dokaze o tome. S HRT-om nikad nije prekinuo veze – njegova tvrtka MediaHub imala je s HRT-om ugovor o restrukturiranju, izradi strateških analiza, vrijedan 300.000 kuna iz 2013. i 2014.

Hrvatska: Ujedinjena oporba zauzela govornicu u Saboru

(www.jabuka.tv/Foto: Patrik Maček/Pixsell)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.