Riječ stručnjaka: Cijepiti dijete ili ne

Odgovorite ljudima (05.04.2017.)

Zašto je vakcina u BiH postala izbor roditelja? Koje su posljedice nevakcinacije? O kvalitetu vakcina, dobavljačima, prijemu u odgojno-obrazovne ustanove - ima li otklona prema nevakcinisanoj djeci? Šta kažu institucije? Više emisija #OdgovoriteLjudima na www.federalna.ba/bhs/podkategorija/654/odgovorite-ljudima

Posted by federalna.ba on Wednesday, 5 April 2017

Zašto je cijepljenje u BiH postalo izbor roditelja? Koje su posljedice necijepljenja? O kvaliteti cjepiva, dobavljačima, prijemu u odgojno-obrazovne ustanove, ima li otklona prema necijepljenoj djeci, i što kažu institucije, probala je odgovoriti Federalna televizija u emisiji “Odgovorite ljudima”.

Zbog straha da bi im se mogle razviti teške bolesti, sve više roditelja odlučuje ne cijepiti djecu. Pojedini roditelji čak i sami kupuju cjepiva jer nemaju povjerenja u kvalitetu cjepiva koja se nalaze u domovima zdravlja.

Iz Agencije za lijekove tvrde da cjepiva nisu sumnjiva te da su kvaliteta i sastav neupitni.

”Cjepiva podliježu posebnim kontrolama kvalitete, koje osim laboratorijske kontrole uključuje i kompletnu kontrolu prateće dokumentacije”, priopćeno je iz Agencije za lijekove.

U FBiH imunizacija je zakonski propisana i podrazumijeva i provjeru kartica prije upisa u školske i predškolske ustanove.

Što stručnjaci kažu o ovoj temi, pogledajte u videu.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.