Richards: Da za mene netko kaže “taj crni tip”, ne bih se uvrijedio

Utakmica 6. kola skupine H Lige prvaka između PSG-a i Basaksehira prekinuta je u 14. minuti nakon što je četvrti sudac Rumunj Sebastian imao rasistički ispad prema pomoćnom treneru turskog kluba Pierru Webu.

Nakon što ga je glavni sudac pitao koji igrač treba dobiti žuti karton, četvrti sudac je rekao: ”crnac” (“negro”).

Igrač Basaksehira, Demba Ba, reagirao je i verbalno napao pomoćnog suca pitajući ga uporno zašto se morao na taj način obratiti njegovom treneru. Zbog ovog incidenta i domaći nogometaši su se pridružili gostima napustivši teren.

Prekinuta utakmica PSG – Basaksehir zbog rasističkog ispada suca

Rumunjski sudac je kasnije objašnjavao da u rumunjskom jeziku nemaju drugačiji izraz za opisati tu boju kože osim izraza s kojim je izazvan incident.

Afroamerikanci nerijetko vežu opisivanje njihove boje kože s riječi “negro” s vremenima u kojima su bili robovi, zbog čega je vjerojatno Demba Ba reagirao.

Sudac je iznio svoje pravdanje, a čini se da je na njegovu stranu i jedan afroamerikanac.

Riječ je o bivšem igraču Manchester Cityja i engleske nogometne reprezentacije Micahu Richardsu koji danas radi kao stručni komentator Sky Sportsa.

Da netko sada uđe u ovu prostoriju i za mene kaže “that black person” (ta crna osoba) ili “the black one” (taj crni), ne bih to smatrao nikakvom uvredom nego logičnim opisom.

Treba uzeti u obzir i kontekst, kako sam shvatio, u njih se za riječ crno kaže “negro”, tako da je nezgodno na račun takvog konteksta osuditi nekoga, rekao je Micah aludirajući na to da sudac u svom jeziku nema riječ s kojom bi zaobišao riječ “negro”.

Ako je istina sve ovo što se navodi oko ovog incidenta, onda mislim da je reakcija Pierrea Weboa i Dembe Ba ipak malo pretjerana. Međutim, treba sačekati da dobijemo potpuni izvještaj ima li u pozadini svega nešto što još ne znamo, zaključio je Micah.

Utakmica će se nastaviti u srijedu u 18:55 sati od 14. minute.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • pa neće mu reći izbaci tog Kineza ili bijelca, kad je crn…. i oni su više pretjerali, nije sudac mislio ništa rasistički niti loše. Bijelce nazivaju svakakvim pogrdnim imenima, pa se tome ne staje u kraj niti se ovako reagira, niti se to iznosi po medijima.

  • baš niđe veze..poruka za crnce: sa ovim samo stvarate animozitet prema sebi, za ne vidite da vas “lože” i koriste za neke svoje ciljeve, ne sudjelujte u tome

    • A što imamo mi Hrvati ,Rumunji ,Rusi ili Srbi sa crncima ništa ,ti sebi ja sebi možemo biti dobri i ok,ovaj cirkus sa ovim NEGRO su napravili baš oni koje su ove crne terorizirali kroz povijest u svojim državama,a to su Britanci Francuzi i TD,a sada su oni moralne vertikale ,a siju zlo i nama i crnima ,budi to što jesi ,bil ,žut crn ,crven ,drži do sebe ne mrzi druge

  • U ovom slucaju UEFA je trebala kazniti tursku ekipu zabranom igranja u evropskim kupovima na 1 godinu zbog samovoljnog napustanja terena, a suca takoder kazniti zbog njegova propusta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.