RH: Poslodavci traže radnu snagu za iduću turističku sezonu

Poslodavci u Hrvatskoj ovih dana ubrzano traže radnu snagu za iduću turističku sezonu. Ovih dana po gradovima se održavaju “Dani poslova u turizmu”.

Domaći radnici i te kako su traženi, no posljednjih godina sve ih je manje.

Nakon 27 godina rada u požeškoj Orljavi Natalija traži novi posao – spremačice ili sobarice.

Ostala sam bez posla i sad ću krenuti od nečega. Da probam, kazala je Natalija Bošnjak, javlja HRT.

Probat će mnogi. Na osječkom sajmu 60 poslodavaca. Nudi se gotovo 10 tisuća radnih mjesta.

Tražimo 150 sezonskih djelatnika, radna mjesta su uglavnom, kao što smo tu i stavili, prodavači, blagajnici, mesari i vozači C i B kategorije, rekla je Ines Udovčić iz Malog Lošinja.

Iduća turistička sezona trebala bi biti rekordna u zemlji koja je upravo postala dio eurozone i schengenskog prostora. Od sada se u stalnim sezonskim poslovima mogu sklapati ugovori na neodređeno.

Slavonija kao poznati bazen radne snage za poslodavce na Jadranu sve više razvija vlastiti turizam i želi svoje ljude zadržati kod kuće.

Nadam se da u budućnosti neće biti potrebe za ovakvim događanjima. Cilj je da naši radnici koji ovdje žive, ovdje su rođeni, ovdje škole završili, ostanu i raditi, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

U tome bi trebalo pomoći i 2 milijarde 200 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda plus. Njime je, primjerice, obuhvaćen nastavak mjera programa pomoćnika u nastavi, osobnih asistenata, ali i nastavak projekta pomoći starijima i nemoćnima – “Zaželi”. I tu ima promjena.

Rekli smo da će idući javni poziv biti strukturiran na način da ugovor se dodjeljuju na 3 godine tako da bude usluga i sigurnija i trajnija, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

No domaćih radnika sve je manje, a stranaca s radnim dozvolama sve više.

125 tisuća je dozvola izdano. Jedan dio, naravno, jer se radi o produžetku postojećih dozvola, ali 125 tisuća osoba. Najviše se odnosi na graditeljstvo i naravno, na ugostiteljstvo i turizam, kazao je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Sve to trebalo bi osigurati stabilan gospodarski rast u zemlji u kojoj je sezonalnost turizma, kao i drugdje na Mediteranu, i dalje velik problem.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.