RH policija traga za 35 osoba: Neki pobjegli u Hercegovinu, neki u Srbiju

Prema posljednjim javno dostupnim podacima MUP-a Republike Hrvatske, policija putem svojih internetskih stranica traga za 35 osoba, a među ratnim zločincima, ubojicama i silovateljima nalaze se imena koja su na vrhuncu svoje moći imala velik utjecaj na hrvatsku politiku i gospodarstvo te se danas skrivaju iza dvojnog državljanstva.

Zajedno s ratnim zločincem Veselinom Šljivančaninom koji je počinio ratni zločin na Ovčari raspisane su, između ostalih, potjernice za Josipom Gucićem, osnivačem lanaca trgovina Getro i Miroslavom Kutlom koji je u vrijeme privatizacije ovladao dijelom hrvatskih medija, poput Slobodne Dalmacije i OTV-a, ali i distributivnim mrežom štampe tvrtkom Tisak.

Što se Gucića tiče, poznat je i po tome što je posjedovao udjele u nizu poznatih trgovačkih društava. On je našao utočište od progona hrvatskih vlasti u Beogradu. Ovaj rođeni Kosovar u bijegu je od početka 2000-ih zbog niza kaznenih djela iz segmenta Zloupotreba položaja i ovlasti. Neka od njih već su pala u zastaru.

Miroslav Kutle pravomoćno je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi firme Gradski podrum. Županijski sud u Zagrebu svojevremeno ga je oslobodio pravosudnog krimena u slučajevima u kojima ga se sumnjičilo da je oštetio Globus holding prilikom kupnje dionica Dione i bjelovarskog Univerzala. Razlog oslobađajuće presude bila je loše sastavljena optužnica Državnog odvjetništva.

Iskoristivši dvojno državljanstvo, Kutle se sklonio u Hercegovinu, kao i odbjegla braća Zdravko i Zoran Mamić, čija se imena vežu uz Dinamo.

Dok se potjernica a za Zdravkom Mamićem temelji na zloupotrebi ovlasti u gospodarskom poslovanju za koju je nalog izdalo nekoliko sudova, Zorana se policija pokušava domoći iz istog razloga kao i njegovog brata, ali i zbog davanje mita te zloupotreba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Zdravko, rođeni Bjelovarčanin, nekad prvi čovjek Dinama i sportski menadžer, 2018. proglašen je krivim za izvlačenje novca iz Dinama i nanošenje štete državnom proračunu te je nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora. Zoran je 2021. godine pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora. Iste godine otputovao je u Hercegovinu iz koje se do danas nije vratio.

(Hina)

6 komentara

  • Degutantno je ovo da se ne izrucuju ratni zlocinci i kriminalci, Hercegovina postaje utociste za svakog moguceg lopova sa dvojnim drzavljanstvom, sve velike rvatine dok ih se ne uhvati sa prstima u staklenki s medom, a onda su odjednom veliki Bosanci, jos im se ljudi ovdje dive. Jadno, dno dna, ali sta ocekivati drugo od nasih ljudi.

  • Onaj tko je branio Hrvate na svojoj zemlji od bilo kojeg neprijatelja ….nesmije biti izručen , prodat i zaboravljen!

    To nisu dozvoljavali ni kod Partizana, nijedan Partizan nije bio ni dana u zatvoru…. iako je se masovno ubijalo Hrvate na hrvatskoj zemlji.

  • Sta vas dvoje retarda baljezga nesto o partizanima, kakve to veze ima sa izrucivanjem jebeniih kriminalaca i ratnih zlocinaca?!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.