Rezat će sve osim osobnih primanja!

U Ministarstvu financija Federacije BiH već se navodno pristupilo pripremama za drastične rezove grantova, poticaja te kapitalnih transfera, a sve kako bi se omogućila isplata mirovina, plaća i socijalnih davanja.

Nakon spoznaje da će BiH, a time i Federacija, prema svemu sudeći, ostati bez novca iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izvršna vlast FBiH uveliko je pristupila kovanju plana o novim rezovima.

Prema prvim informacijama, sve osim najnužnijeg, a to su plaće proračunskih korisnika i osobna primanja, čija bi obustava mogla izazvati narodni bunt, bit će rezano, doznaje Avaz.

Obistini li se ovaj crni scenarij, vlada Fadila Novalića na samom početku može prekrižiti dvije proračunske stavke od 254 milijuna KM koje se odnose na planirane prihode od MMF-a i Svjetske banke. Ova sredstva trebat će nadomjestiti drugim izvorima financiranja, a kojih trenutno nema na vidiku.

Naime, iako su proračunom FBiH za ovu godinu planirana ukupna zaduženja putem trezorskih zapisa i obveznica u iznosu od 430 milijuna maraka, sve su prilike da do ovoga neće doći. Razlog leži u činjenici da su banke do sada uglavnom bile kupci državnih vrijednosnih papira, a upravo one najosjetljivije reagiraju na izostanak podrške državi od međunarodnih financijskih institucija poput MMF-a i Svjetske banke.

Takav je slučaj bio 28. travnja, kada je Vlada na Sarajevskoj burzi inkasirala svega 19 milijuna od ponuđenih 40 milijuna KM trezorskih zapisa. To je bilo razdoblje kada je MMF objavio da obustavlja prethodni aranžman s BiH.

Zbog toga se, prema neslužbenim informacijama, u Ministarstvu financija FBiH već pristupilo pripremama za drastične rezove grantova, poticaja te kapitalnih transfera, a sve kako bi se omogućila isplata mirovina, plaća i socijalnih davanja. Tako bi se radi krpljenja proračunskih rupa već na početku moglo posegnuti za sredstvima iz proračunske stavke do 52 milijuna KM, koliko iznose transferi županijama i neprofitnim organizacijama.

Također, vlast bi mogla zahvatiti i stavku od šest milijuna KM predviđenu za kapitalne transfere, a nije isključeno da bi određena umanjenja mogle trpjeti i subvencije javnim poduzećima poput “Željeznica”, “BH Airlinesa” te aerodroma u Tuzli, Sarajevu i Mostaru.

Vlada se na početku ovog procesa, vjerojatno, neće usuditi dirati u proračunsku stavku od 65,8 milijuna KM, predviđenu za poljoprivredne poticaje. Međutim, kako vrijeme bude odmicalo, dovedena pred zid, vjerojatno će morati posegnuti i za ovim sredstvima.

(Dnevni avaz)

6 komentara

  • Valjda će se ovim rezovima povećati primanja proračunskim korisnicima koji primaju po 500-600 KM plaću kojih ima podosta i da će im se uplatiti staž i plaća prema propisima,a tek mirovine,socijalna primanja,porodiljne….možda se sjete pa ljude isplate po nekimm normalnim minimalcima.I šta ima narodu rezati ? Jedino im može ukinuti to malo jada,da njima ima da se razbacuju.
    A rezati se može samo od onih koji imaju primanja i naknade od 7 000 KM.10 000 KM ,15000KM ….mjesečno i više , što nemaju ni najplaćeniji u EU i Americi.

  • Prvo treba otpustiti 50 posto administracije,ljudi,koji ne rade ništa.Ovim preostalim uredskim podobnicima uvesti reda i zadužiti ih da rade odgovorno. Svim političarima i menađžerima,državnim službenicima plaće skresati 50 posto. Tada nam neće trebati ni MMF-ond niti ti krediti. Socijale i umirovljenika i invalida se kanite već jednom to je socijala teška. Slažem se da se sva primanja iznad 1500 km,smanjuju u procenntima.Ovi sa 1500 km,10 posto,a ovi sa većim primanjima i do 50 posto. To bi bilo pravedno. Onaj tko ima 5000,smanjiti mu na 2500 km.To bi bile uštede,kad se zemlja izvuče iz krize diži primanja.Kad minimalna mirovina bude 800 km,onda ove prdonje mogu imati 2000-3500 km.Taj omjer je u zapadnim zemljama.

  • Na zeljeznici u Mostaru uposljeno 800 ljudi sto nista ne rade svi imaju plaću, topli obrok, naknadu za prijevoz, regres, placeni odmor, naknadu za smrtni slucaj i prosjecno primanje od 1800 KM pametnom dosta.

  • Rezite sebi i svojoj administraciji pa nece niko trcati u drzavne ustanove pa ce sigurno neko pokrenuti biznis i gospodarstvo

Komentiraj: