Revolucionarna novost u Formuli 1: To bi mogao biti spas za živote vozača

U Formuli 1 spremna je još jedna velika novost koja bi mogla značajno povećati izglede vozača za preživljavanje teških nesreća.

Naime, radi se o biometrijskim rukavicama koje imaju senzore u području dlanova koji očitavaju puls vozača, kao i količinu kisika u krvi te daju pregršt vrijednih podataka koji mogu spasiti život u slučaju sudara.

Riječ je o ideji koju su zajedno smislili vozač medicinskog automobila Alan van der Merwe i doktor Formule 1 Ian Roberts, a u Austinu će biti iskušane na vozačima Force Indije, Red Bulla i Haasa, s tendencijom da postanu obavezna oprema sljedeće sezone.

‘Radi se o tome da se uz njih može vidjeti ono što se inače ne vidi. Kad smo na putu prema nesreći, do trenutka dok ne dođemo mnogo toga je dosad bilo nejasno. Vozač može biti u nesvijesti 30 sekundi i mi to ne možemo znati, jer nam to ne može reći, prenosi Tportal.hr. Taj će podatak pomoći ekipama i vozačima, jer ćemo lakše doći do informacija i na temelju njih donositi bolje odluke,’ objasnio je Van der Merwe.

Biometrijske rukavice već su bile iskušavane na Hungaroringu, a ovo je nova prilika da se pokažu. Podaci iz njih se prenose bežično kada se medicinski automobil približi na manje od 500 metara udaljenosti, što je dovoljno vremena da doktori pripreme svoju reakciju.

Posebno učinkovita ova tehnologija mogla bi biti pri nesrećama u kojima je do vozača u prvi mah teško doći, ako su se zabili ispod zaštitne ograde, poput Luciana Burtija u Belgiji 2001. godine. U tim slučajevima u prošlosti je bilo najteže doći do podataka o zdravstvenom stanju uključenih, a sada će doktori moći pripremiti bržu reakciju, ako je potrebna…

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.