Revizorsko izvješće: U HT Mostar više od pola ugovora za nabave roba sklopljeno izravnim sporazumima – Jabuka.tv

Revizorsko izvješće: U HT Mostar više od pola ugovora za nabave roba sklopljeno izravnim sporazumima

Eronet
Javno preduzeće “Hrvatske telekomunikacije” d.d. Mostar je tijekom 2019. godine više od pola ugovora za nabave roba sklopilo izravnim sporazumima, što prema pravilniku o javnim nabavama nije transparentno, utvrdili su revizori Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Društvo je postupkom izravnog sporazuma zaključilo ugovore za nabavku roba i usluga u iznosu 39.922.188 KM, što čini 66 do 68% ukupnih nabavi. Na ovaj način nije se ispoštovao princip transparentnosti u skladu sa aktom Agencije za javne nabave, s ciljem osiguranja efikasnog korištenja sredstava Društva s obzirom na to da se radi o javnim sredstvima, posebno za one nabave za koje pojedini ponuđači nemaju ekskluzivno pravo na određene usluge, navode revizori u svome izvješću za 2019 godinu.

Reviziju usklađenosti , kako navode, izvršili su u skladu sa Zakonom o reviziji institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine i ISSAl-jem 4000 — Standardom za reviziju usklađenosti.

Nabavke izravnim sporazumima

Društvo je tijekom 2019. godine najznačajniji iznos nabavi od 39.922.188 KM, odnosno 66.894 ukupnih nabavi, provelo putem izravnog sporazuma.

To je postupak u kojem se upit upućuje samo jednom ponuđaču, a primjenjuje se za procijenjene vrijednosti u okviru međunarodnog i domaćeg vrijednosnog razreda.

Najznačajnije nabave odnosile su se na proširenje LTE mreže (9.000.000 KM) od dobavljača Ericsson Nikola Tesla BH d.o.o. Mostar, proširenje RAN mreže HT Eroneta (2.995.000 KM) od dobavljača Ericsson Nikola Tesla BH d.o.o. Mostar, nabavku MSAN opreme (2.000.000 KM) od dobavljača Unis Telekom d.d. Mostar, HRTCC proširenje sustava i EA (1.589.894 KM) od dobavljača Verso d.o.o. Zagreb, Oracle proizvode, usluge, cloud i konsulting servisi (2.244.274 KM) od dobavljača Combis d.o.o. Sarajevo, nabavku opreme za proširenje metro DWDM mreže (1.200.000 KM) od dobavljača Katarina d.o.o. Mostar, nabavku SWS Free i Ericsson Network Managera (2.966.065 KM) od dobavljača Ericsson Nikola Tesla BH d.o.o. Mostar i sl., stoji u izvješću.

Revizori navode da im nisu prezentirane metode niti interne procedure istraživanja tržišta kako bi se, pogotovo za velike nabave, utvrdilo kako se procjenjuje iznos nabavke u cilju utvrđivanja cijene i konkurentnosti na tržištu.

Društvo nije ispoštovalo princip transparentnosti, posebno za one nabavke za koje pojedini ponuđači nemaju ekskluzivno pravo na određene usluge, s ciljem osiguranja efikasnog korištenja sredstava Društva s obzirom na to da radi o javnim sredstvima, pojašnjavaju revizori u svom izvještaju.

Navode da je Društvo 28. rujnaa dostavilo komentar na Nacrt izvještaja o izvršenoj financijskoj reviziji za 2019. godinu u kojem su data obrazloženja na nalaze koji se odnose na odabir postupaka za nabavke roba i usluga.

Obrazloženja nismo prihvatili jer nije prezentirana relevantna dokumentacija kojom bi se potvrdilo da je ispoštovan princip transparentnosti, u skladu s aktom Agencije za javne nabavke, s ciljem osiguranja efikasnog korištenja sredstava Društva, zaključili su revizori.

Vlasnik 50,10% kapitala je Vlada FBiH

Javno preduzeće “Hrvatske telekomunikacije” d.d. Mostar samostalno obavlja djelatnost od 3. siječnja 2003. godine. Osnivači Društva su Federacija BiH, “Hrvatske telekomunikacije” d.d. Zagreb i “Hrvatska pošta” d.d. Zagreb. Osnivačka prava u ime Federacije BiH vrši Vlada Federacije BiH, putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Do 2009. godine Društvo je bilo organizirano kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Skupština Društva je na sjednici održanoj 1. travnja 2009. godine donijela Odluku o promjeni oblika i usklađivanju statusa sa Zakonom o gospodarskim društvima, kojom se pravni subjekt preoblikuje u dioničko društvo. Rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 8. srpnja 2009. godine izvršeno je povećanje osnovnog kapitala, izmjena oblika organiziranja, punog i skraćenog naziva tvrtke, prenosi Klix.ba.

Osnovni kapital Društva iznosi 315.863.250 KM i podijeljen je na 31.586.325 običnih dionica nominalne vrijednosti 10 KM. Vlasnik 50,10% kapitala je Vlada FBiH, “Hrvatske telekomunikacije” d.d. Zagreb 39,10%, “Hrvatske pošte” d.d. Zagreb 5,23% i ostali dioničari 5,57%.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.