Republika Srpska danas slavi svoj rođendan

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. siječnja ocijenio neustavnim, danas će ipak, nizom manifestacija, uključujući i vjerske, biti obilježen dan RS-a.

Televizija N1 navodi kako će u Banja Luci, između ostalog, biti organiziran mimohod policijskih snaga RS-a, te, kako je rekao predsjednik entiteta Milorad Dodik, ”drugih službi koje su u funkciji očuvanja sigurnosti Republike Srpske”.

Na svečanost ne dolazi predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, kao ni premijerka Ana Brnabić, ali idu potpredsjednik Vlade Nebojša Stefanović i ministar obrane Aleksandar Vulin.

Analitičari ocjenjuju da je to pokušaj spuštanja tenzija između Beograda i Sarajeva. Na obilježavanje stižu prijestonasljednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, kao patijarh srpski Irinej.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je 26. studenog 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. siječanj kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. rujna 2016. godine provela referendum o 9. siječnju, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana, piše televizija N1. Republika Srpska osnovana je 9. siječnja 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski zastupnici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status. Položaj i ovlasti Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH. Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, Republika Srpska ima 1.170.342 stanovnika i 414.847 domaćinstava. Za opstanak Republike Srpske tijekom ratnih sukoba devedesetih godina 20. stoljeća stradala je 21.000 boraca, prema službenim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacijski centar BiH, prenosi agencija Srna. Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni tijekom ratnih sukoba.

Osnovne gospodarske grane Srpske su energetika, metalurgija i prerada metala, elektro i kemijska industrija, industrija prerade drveta, industrija tekstila, kože i obuće, industrija građevinskog materijala, prehrambena industrija.

Srpska ima obilje prirodnog bogatstva – planine Zelengoru, Treskavicu, Jahorinu, Romaniju, Grmeč, Kozaru, Ozren… sa ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom i turističkom perspektivom. Republika Srpska ima vodotoke moćnih rijeka poput: Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Drine i Tare, koje spadaju u najbistrije na Balkanu, piše agencija Srna.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.