Reprezentacija BiH: Baždarević najavljuje pozive debitantima

Mehmed Baždarević

Izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević sa svojim stručnim stožerom i ovog vikenda planira pratiti nastupe potencijalnih reprezentativaca. Osobno će, kako je istaknuo, pogledati tri utakmice.

”Želim vidjeti igrače na terenu, čuti i informacije koje bi nam pomogle uoči ove utakmice. Nemamo prijateljsku utakmicu uoči ovog prvog meča te je to jedini način na koji ih možemo vidjeti na djelu. Ostalo je da i ovaj vikend ispratimo neke naše igrače, osobno ću ispratiti tri utakmice u Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji, a nakon toga dolazim u Sarajevo gdje ću obaviti sastanke vezane za pripreme ekipe”, kazao je Feni Baždarević.

Po njegovim riječima, stručni stožer želi nakon četiri vikenda “skautiranja” napraviti bilans, a već od sljedećeg vikenda posvetit će se i praćenju igrača iz domaćeg prvenstva.

”Čekat ćemo vikend kada počinje naše prvenstvo da pogledamo što više utakmica i vidimo na koje igrače eventualno možemo računati. Prvenstvo BiH počinje malo kasno u odnosu na ovu utakmicu, ali naša je dužnost da pogledamo, analiziramo. Mislim da tu ima kvalitete”, dodao je.

Brine ga što pojedini igrači ne igraju dovoljno u svojim klubovima. S druge strane, ohrabren je zbog dobrih nastupa nekih igrača koji dosad nisu dobivali poziv, a koji igraju u europskim klubovima. Baždarević navodi da ozbiljno razmišlja o njima i ne isključuje mogućnost da već u sljedećoj utakmici protiv Andore uputi poziv nekolicini debitanata.

”Zvat ćemo one koji igraju, ali je sigurno da će za ovu utakmicu biti pozvani oni koji su dosad činili okosnicu ekipe. Ne plaši me što pojedini igrači trenutno ne igraju cijele utakmice, bitno je da treniraju dobro, a u nogometu se može sve okrenuti u sljedećih 15 dana. No, uvijek ima razloga za brigu i nezadovoljstvo, jer ih puno ne igra i puno ih je koji malo igraju. Zato i jeste bilo važno da ih posjetimo i ohrabrimo koliko možemo”, rekao je.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti novog igrača, Marija Vrančića, koji je predao zahtjev za bh. putovnicu. Preostaje mu da sačeka dozvolu FIFA-e za promjenu sportskog državljanstva čime bi stekao uvjete da zaigra za najbolji bh. tim.

Baždarević vjeruje da će uskoro biti riješen i taj administrativni problem i nada se da će Vrančić biti veliko pojačanje.

”To je igrač koji puno obećava, drago mi je da dobro igra u posljednje vrijeme i nadam se da će moći uskoro igrati za BiH. Izuzetno je motiviran i, što je jako važno, želi igrati za reprezentaciju BiH. Nadam se da ćemo s njim dobiti jedno pojačanje”, navodi Baždarević.

Kada je u pitanju Sead Kolašinac, izrazioje nadu da će se branič Schalkea uskoro vratiti na teren i ponovo zaigrati za bh. tim. Kolašinac je nakon polugodišnje stanke počeo trenirati s timom i uskoro bi se mogao vratiti na teren, ali Baždarević je oprezan u prognozama.

”Svi bismo željeli da je što prije spreman, ali ni on ni mi ne smijemo praviti gluposti. Sigurno je da će liječnički tim iz njegovog kluba znati ocijeniti u kojem će trenutku moći zaigrati. Ako bude igrao prije naše kvalifikacijske utakmice, sigurno je da će dobiti poziv. Sve ćemo raditi u dogovoru s njegovim klubom”, kazao je Mehmed Baždarević, izbornik reprezentacije BiH, u razgovoru za Fenu.

Reprezentacija BiH sljedeću utakmicu kvalifikacija igra 28. ožujka protiv Andore. U dosadašnja četiri susreta ubilježila je dva remija i dva poraza i preostaje joj velika borba za plasman na EP.

(Fena)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.