Reportaža Guardiana o BiH: Toliko povijesti, ljepote i slomljenog srca

Britanski The Guardian objavio je reportažu o Bosni i Hercegovini, a u tekstu se navodi da ova mala balkanska zemlja prihvaća svijetlu budućnost održivog putovanja.

Sa svojim divljim konjima, raznovrsnim aktivnostima i bogatom povijesti, ova mala balkanska zemlja prihvata svijetlu novu budućnost održivog putovanja, započinje tekst na Guardianu koji navodi da “turizam može pružiti nadu” zapanjujućim krajolicima i prekrasnim gradovima Bosne i Hercegovine.

Autorica Jane Dunford prvenstveno je posjetila planinu Cincar – “neukroćeni pejzaž šikara i krečnjačkog krša u jugozapadnoj Bosni i Hercegovini”.

Deseci konja, koji su se nekada koristili za uzgoj i transport, pušteni su na slobodu prije više od 50 godina i zamijenjeni strojevima. Danas ih ima preko 700, a žive u planinama visoko iznad Livna. To je magičan prizor i još jedno iznenađenje na mojoj turneji, kaže u tekstu.

Zatim je na red došla off-road avantura koja vodi visoko iznad Glamočke doline “odakle oduševljavaju pogledi na Dinarske Alpe – i ručamo lokalni sir, suhomesnati proizvodi i rakiju od meda u udaljenoj planinskoj kolibi”.

Naše putovanje počelo je dva dana ranije u Sarajevu – mjestu koje je ispunjeno s toliko povijesti, ljepote i slomljenog srca da vam se može zavrtjeti glava. Strahote iz sredine 90ih – kada je grad bio podvrgnut najdužoj opsadi u modernoj povijesti tijekom bosanskog rata – ne mogu se zanemariti. Obilazimo ulice sa Muhamedom, koji je imao 10 godina kada je izbio rat, navodi autorica.

Spominje Sarajevske ruže, Tunel spasa, Latinsku ćupriju – mjesto gdje je ubijen Franz Ferdinand te ističe da se lutajući mozaikom popločanih ulica, sa džamijama, crkvama (i pravoslavnim i katoličkim) i sinagogama, koje naizmjence podsjećaju na Istanbul i Beč, a kasnije ispijajući koktele u jednom od barova, tama prošlosti osjeća svjetovima daleko.

Nakon Sarajeva uslijedila je posjeta Jajcu koje opisuje kao slikovit, mali planinski gradić koji u srcu ima vodopad visok 22 metra.

Drevna prijestolnica bosanskih kraljeva, s tvrđavom, katakombama i multietničkim stanovništvom, bila je i rodno mjesto Savezne Republike Jugoslavije, nastale tijekom Drugog svjetskog rata, a gradski Muzej AVNOJ-a nudi fascinantan uron u 20-stoljetnu povijest, napominje.

Putovanje koje je uslijedilo obuhvatilo je posjetu Mostaru, Blagaju, Stocu, Konjicu, a na red je pred polazak ponovo došlo Sarajevo.

Dok gledam dole u grad ispod, ne mogu, a da ne osjetim da sam jedva zagrebala površinu ove složene zemlje. Politički sistem koji daje podjele ponekad može značiti da je napredak spor, ali svjedočim energiji i pozitivnosti mladih ljudi koje sam upoznala i teškom poslu koji se obavlja na terenu, sigurna sam da će održivi turizam imati pozitivnu ulogu u budućnost zemlje, zaključuje.

(www.jabuka.tv | Foto: Stjepan Jozepović)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.