Rekordni prihodi engleskih nogometnih klubova

Engleskim nogometnim klubovima u posljednjim godinama ne ide najbolje u europskim natjecanjima, ali situacija je u potpunosti drugačija na financijskom planu.

Naime, tvrtka Deloitte je u studiji otkrila da su 92 engleska profesionalna kluba u razdoblju 2014. – 2015. zajedno ostvarila prihode od 92 milijarde funti.

Elitna engleska Premier liga prihode je povećala za tri posto na 3,3 milijarde funti. Tom iznosu najbliža je njemačka Bundesliga s 1,5 milijardi funti manje. Englezi će zasigurno nastaviti s vladavinom u ovom segmentu s obzirom da s narednom sezonom počinje važiti novi dogovor o televizijskim pravima ”težak” 5,14 milijardi funti, prenosi STA

U Engleskoj su u tom razdoblju za nove igrače namijenili 1,1 milijardi funti, a za plaće igrača sedam posto više, što znači da će prvi put preći dvije milijarde funti. Slična situacija će biti u drugoj ligi, Championshipu, gdje će se za plaće igrača izdvojiti četiri posto više, odnosno 541 milijuna funti.

Deloitte u studiji ističe da je pet najmoćnijih liga u Europi, engleska, njemačka, španjolska, talijanska i francuska, prvi put u povijesti prešlo granicu 12 milijardi eura prihoda. Bundesliga je zabilježila 316 milijuna eura prihoda, La liga 264 milijuna, dok su talijanska i francuska liga poslovale negativno – Serie a s minusom 133 milijuna, a Ligue 1 s 35 milijuna eura minusa.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.