Rekorderi u BiH: Studiraju i po 24 godine na nekim fakultetima

Po starom programu na sveučilištima u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu studira još 927 studenata, a među njima ima i onih koji su fakultet upisali 1994. godine, piše Glas Srpske.

Prema podacima javnih sveučilišta, broj “vječitih” studenata u RS-u smanjuje se iz godine u godinu, a da je tako, potvrđuje i podatak da ih je u akademskoj 2015./2016. godini bilo gotovo dvostruko više u odnosu na tekuću.

Na Sveučilištu u Istočnom Sarajevu, gdje nastavu po starom programu trenutačno pohađaju 352 studenta, najdulji “staž” u studiranju, od čak 24 godine, ima student Ekonomskog fakulteta Pale, a društvo mu od 1994. godine pravi i student Filozofskog fakulteta, na Odsjeku srpski jezik i književnost.

U skladu s važećim propisima, studenti upisani na diplomski i postdiplomski studij po započetom nastavnom planu, programu, uvjetima i pravilima, studije moraju završiti najkasnije do kraja ove akademske godine. Za razliku od njih, studenti upisani na diplomske studije u trajanju od pet ili šest godina ove studije mogu završiti najkasnije do kraja akademske 2019./2020. godine, objasnili su na Sveučilištu u Istočnom Sarajevu.

Dodali su da studenti koji ne dovrše diplomski i postdiplomski studij u navedenom roku mogu studij nastaviti u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Na banjolučkom sveučilištu u tekućoj akademskoj godini upisano je 575 budućih akademaca koji studiraju po starom programu na prvom ciklusu studija, dok je godinu ranije bilo 939 “vječitih” studenata.

Status redovitog studenata prestaje kada student ne završi studij do isteka roka koji se utvrđuje u dvostrukom broju akademskih godina potrebnih za realizaciju studija. U taj broj godina ubraja se i apsolventski staž, kazali su na banjolučkom sveučilištu.

Dodali su da studenti koji studiraju po starom programu imaju rok studij završiti do 30. rujna 2020. godine.

Očekujemo da će studenti koji studiraju po starom planu uspješno okončati započete studije u zakonom predviđenom roku. Ako to ne urade, postoji mogućnost da prijeđu na odgovarajuće studijske programe po novom planu i programu, a prema Zakonu o visokom obrazovanju, svakako uz obvezno polaganje razlike predmeta, istaknuli su na banjolučkom sveučilištu.

Prema riječima predsjednika Unije studenata RS Milana Milišića, veliki broj studenata po starom programu diplomu godinama “vuče” zbog strogih profesora.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Pa valjda su studenti prekinuli studij zbog npr.rata,novca itd.
    Dozvolite da ima i studenata koji ne mogu i neće da završe fakultet za godinu dana.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.