Rekorder: Vozač nanizao prometne prekršaje od 43.000 KM

Najveći pojedinačni dug za prometne prekršaje ima vozač iz Sarajeva, koji duguje više od 43.000 KM, što znači da mu treba 50 prosječnih plaća da bi izmirio dug.

Ovaj vozač trebao bi raditi naredne četiri godine samo da bi platio prometne prekršaje koje je počinio. U RS-u najveći pojedinačni dug za prekršaje u prometu iznosi oko 29.000 KM, a napravio ga je vozač iz Han Pijeska.

Po 26.000 KM su za prekršaje dužni vozač iz Modriče i vozač iz Novoga Grada. Najčešći prometni prekršaji u ovoj godini, kako navode u agenciji IDDEEA, bili su prekoračenje brzine i vožnja bez sigurnosnoga pojasa.

“Na trećem mjestu najčešćih prometnih prekršaja su vožnja neregistriranoga vozila i bez upaljenih kratkih svjetala, zatim nepropisno parkiranje i vožnja bez važeće vozačke dozvole”, kažu u agenciji IDDEEA.

Novim Zakonom o sigurnosti prometa na putovima u BiH propisane su rigorozne kazne za prometne prekršaje koje se kreću od 50 KM za nevezanje pojasa, do čak 1.000 KM za vožnju pod utjecajem alkohola.

Prema Zakonu o prekršajima kazna za prekršaje se smanjuje za pola ukoliko se plati u roku od osam dana. To očigledno nije utjecalo na pojedine nesavjesne vozače da plate dug na vrijeme, piše Blic.rs.

Stručnjaci kažu da država s druge strane nije našla način da spriječi gomilanje dugova za prometne prekršaje.

Policija piše prekršajne naloge, a ako se dug za prekršaje ne plati u roku od godinu dana, obavještava se Porezna uprava da izvrši prinudnu naplatu.

Problem je što većina nesavjesnih vozača nema nikakva primanja niti vozilo ili bilo koju drugu imovinu u svom vlasništvu, od koje se može naplatiti dug, zbog čega prolaze nekažnjeno.

“Tome bi mogao doći kraj jer je najnovijim izmjenama Zakona o prekršajima uvedeno da ako se u roku od tri godine ne naplati dug za prekršaje, novčana kazna se pretvara u kaznu zatvora”, kažu u Agenciji za sigurnost prometa RS-a.

Mićo Miljević, prometni inženjer, rješenje vidi u oduzimanju vozila višestrukim povratnicima u činjenju prometnih prekršaja, što je policija radila na području Županije Sarajevo prošle godine.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.