Reizdanje albuma grupe OK Go na molekuli DNK

Američka alternative rock grupa OK Go objavit će reizdanje svog posljednjeg albuma na neobičnom mediju – molekuli DNK.

Da je promocija utjecajnija od same glazbe momci iz benda shvatili su odavno. Malo tko pamti pjesme s posljednjeg albuma, no zato su se videospotovi pjesama urezali u pamćenje. Korak dalje u promociji je album na molekuli DNK.

Znanstvenici već neko vrijeme proučavaju kako bi se DNK mogla iskoristiti za pohranu podataka. Umjetno stvorena molekula ne mora nositi za život bitne podatke, već poslužiti kao arhiv za bilo koje informacije. Umjesto binarnog enkodiranja, niti DNK imaju baze TGAC koje predstavljaju binarne vrijednosti: T i G predstavljaju vrijednost 1, dok A i C predstavljaju vrijednost 0.

dnk

Prema nekim procjenama, gram DNK molekule može spremiti oko 455 milijardi gigabajta podataka, odnosno više od 100 milijardi DVD-a. Cjelokupno ljudsko znanje težilo bi tek nekoliko stotina kilograma. Zapisi podataka na DNK mogu opstati stotine tisuća godina bez obzira na vremenske uvjete, lako se kopiraju i prilično ih je jednostavno iščitati.

Tehnologija s kojom je to moguće napraviti zasad nije u masovnoj uporabi, no znanstvenici kažu da cijena takvih uređaja pada iz godine u godinu. Jedan od pionira na ovom području je Sriram Kosuri s Harvarda koji je već u molekulu DNK prebacio knjigu svojih kolega suradnika sa 53 tisuće riječi, 11 slika i programom za računala.

dnk_1

“Došli smo do granice koliko zapisa stane na mikročip te ćemo morati tražiti nova rješenja i trebamo nove ideje”, kaže Kosuri nadajući se da će ova revolucija uzeti maha.

Upravo se njemu obratio frontmen benda OK Go, Damian Kulash, s idejom da album “Hungry Ghosts” zapiše u molekulu DNK.

“Pravno gledano, nisam siguran hoćemo li smjeti prodavati DNK i kako bismo ih dostavili fanovima. U teoriji, mogli bismo to izvesti s posudicom u kojoj bi bilo par kapi vode. U svakoj kapi bilo bi stotine tisuća zapisa albuma. Jasno da je ovo umjetnički i znanstveni projekt, nipošto najučinkovitiji način kako nabaviti novi album”, objašnjava Kulash i dodaje:

“Uspijemo li prodati jednu-dvije kapljice, imat ćemo najprodavaniji album svih vremena.”

 

(Muzika.hr)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.