Reizbor Angele Merkel može značiti stabilizaciju na Balkanu

‘U Njemačkoj, gdje su opći izbori zakazani za nedjelju, 24. rujna, fenomen antiestablišment pokreta nikada nije ni izbliza dobio na popularnosti poput onih u Francuskoj i Nizozemskoj, ali je već postao dovoljno snažan da ponudi promjene unutar njemačke političke paradigme”, izjavila je za Fenu direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Lejla Ramić-Mesihović.

Naglašava da su s pravom sve oči javnosti uprte u Njemačku i možda se s pravom očekuje da Njemačka spasi Europsku uniju dalje nestabilnosti.

Mnogi u Njemačkoj i njenoj kancelarki Angeli Merkel vide posljednji bastion obrane Europske unije od raspada. Starije njemačke političke partije vide šovinističku Alternativu za Njemačku (AfD) kao marginalnu radikaliziranu skupinu. Ipak, njen sasvim mogući uspon bi izvjesno vodio ka usitnjavanju utjecaja velikih političkih stranaka, što je uvijek preduvjet za često neprimjereno i politički destabilizirajuće jačanje koalicionog kapaciteta malih stranaka”, ističe Ramić- Mesihović.

Dalje navodi da u sasvim izvjesnom scenariju u kojem je Angela Merkel dobila još jedan kancelarski mandat, može doći do ozbiljnog samopropitivanja Socijaldemokratske partije Njemačke.

Ramić-Mesihović dodaje da, usprkos ovoj pretpostavci uglavnom zasnovanoj na ishodima mnogo sličnih scenarija, ova najstarija politička stranka u Njemačkoj se doima prilično stabilnom pod vodstvom Martina Schulza, čiji politički kredibilitet i pobjednički mentalitet zasigurno doprinose zdravoj, demokratskoj i kompetitivnoj atmosferi u Njemačkoj.

Reizbor Angele Merkel, ali i dobar rezultat socijaldemokrata, mogu izvjesno značiti nastavak konstruktivnog fokusa na stabilizaciju uvjeta na zapadnom Balkanu, te zalaganje za nastavak procesa proširenja Europske unije, ističe ona.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj: