Reis Kavazović optužio Hrvatsku da se miješa u unutarnja pitanja BiH

Poglavar Islamske zajednice u BiH, reis Husein Kavazović optužio je Hrvatsku da se miješa u unutarnja pitanja BiH i da tražeći izmjene izbornog zakona nastavlja politike koje su dovele do ‘brutalne agresije’ na BiH 1990-tih.

Danas smo svjedoci političkih pritisaka na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini od strane onih istih politika koje su devedesetih godina prošlog stoljeća izvršile brutalnu agresiju na našu zemlju, rekao je vjerski poglavar Bošnjaka.

Pitanje izbornog zakona postalo je pitanje svih pitanja u nama susjednoj Hrvatskoj, koja se otvoreno miješa u politička pitanja u našoj zemlji, vrši pritisak na naš narod, optužujući ga da uskraćuje politička prava hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, dodao je reis Kavazović na Saboru Islamske zajednice u Sarajevu.

Istaknuo je da su pritisci na Bošnjake popraćeni ‘uvredama s najvišeg vrha države’ i pritom izrijekom spomenuo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Kavazović smatra kako BiH treba bolje zakone, no da njih trebaju donositi njezini politički predstavnici ‘bez prijetnji iz Hrvatske ili Srbije’.

Naglasio je kako se Islamska zajednica zauzima za jednakost građana bez obzira na nacionalno podrijetlo. Bošnjaci, posebno muslimani, članovi Islamske zajednice, uključeni u politički život naše zemlje, ovu zadaću trebaju razumjeti kao jednu od temeljnih vjerskih obaveza, rekao je Kavazović.

Predstojeće izbore u zemlji je ocijenio prevažnim i pozvao muslimanske vjernike da glasaju za kandidate koji će biti u stanju izdržati politički pritisak.

Službeni Zagreb uporno upozorava kako izborni zakon omogućuje da tri i pol puta brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate birajući im člana Predsjedništva BiH i izaslanike u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda čime se krši Daytonsko-pariški mirovni sporazuma kojemu je Hrvatska supotpisnica.

Ustavni sud BiH je osporio dio izbornog zakona koji se odnosi na izbore za Dom naroda, no njegove izmjene mjesecima nisu uspjeli dogovoriti predstavnici političkih stranaka Hrvata i Bošnjaka ni uz posredovanje američke i administracije EU-a.

(www.jabuka.tv | Foto: IZ BiH)

13 komentara

 • Ima se pravo pitat isto kao srbija one su potpisnice dejtona za mir i stabilnost kao i vi bosnjaci sto ste potpisali

 • Je li vas vjera uci da sprijecavate na takav nacin, demokratske izbore? Jasno je svima, i vidljivo sta vi hocete, ali to nece proci, ma koliko god trebalo vremena i borbe za prava jednoga naroda. Ocito vam nesmeta kada gospodin Mesic i njemu slicni govore u vasu korist, a pravi predstavnici vam smetaju jer se bore za prava svog naroda, koje ste mu vi i takvi kao vi uskratili. Upravo je to jedini razlog sto imamo ovakvu situaciju. Neznam da li ste se jednom zamislili o sudbini zemlje u kojoj je jednom narodu oduzeto osnovno gradjansko pravo, ali takve tvorevine nemaju ama bas nikakvu buducnost.
  Na vasem mjestu, ja bi se najprije pomolio Bogu da se konacno donese pravedan zakon za sve, jer samo tako mozemo se nadati boljim vremenima.
  Boze daj, kceri, da te beg uzme …….

 • To je bošnjačka zahvalnost za sve izbjeglice koje je primila RH,. Ovako više ne ide HRVATSKA MORApostaviti se čvrsto za ovakve i slične iz srbije isto. Jednostavno im uskratiti ulaz u RH zbog nepoštivanja i vrijeđanja punoppravne članice EU-a

 • i Kavazović navija za svoje i kada nisu u pravu.
  MZ pod protiskom sveobuhvatnog bošnjačkog korpusa PONUDIT ĆE HRVATIMA U BIH ” “KOMPROMIS” koji odgovara Bošnjacima u BiH.
  Jer MZ smatra da će tako lakše doći do svog Mira i lagodnijeg života njihovih dobroplaćenih
  činovnika u BiH.

 • Tvoja je vjera.Mani se politike…Pljujete one koji su vam dali ruku kada vam je bilo najteze.Pitanje je sta radite onima koji vam okrenu ledja.Tko bi sa vama bio prijatelj??? Ma nitko, jer ste rodjeni da izdajete.Kavazovicu ostavi se corava posla , ne vjerujem da ces doziviti begovat…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.