Regija vapi: Zaustavite odljev medicinara

Nadležni moraju poduzeti mjere kako bi se zaustavio odlazak medicinskoga kadra s ovih prostora, te negativni utjecaji velikih migracija medicinskih sestara i tehničara na kvalitetu zdravstvene njege pacijenata, ukazano je nakon regionalne konferencije medicinara u Banja Luci.

Organizatori skupa su Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica RS i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS, a sudionici su bili predstavnici strukovnih sindikata iz RS, Federacije BiH, Srbije i Slovenije.

Veće plaće u EU

Predsjednik Strukovnoga sindikata medicinskih sestara i tehničara RS Ranko Palačković upozorio je da je nakon otvaranja tržišta Europske unije prisutan veliki odlazak medicinskoga kadra, a razlog su male plaće, neuplaćeni doprinosi, loši uvjeti rada i hiperprodukcija kadra.

“Sve to čini jako nesigurnim zdravstveni sustav u RS, zbog čega mnoge medicinske sestre odlaze u zemlje zapadne Europe, jer su tamo plaćene, poštovane i rade ono za što su se školovale”, naglasio je Palačković.

Iako u BiH nema točnih podataka o broju medicinskoga kadra koji je otišao, Palačković podsjeća na činjenicu da je samo jedno strano veleposlanstvo, pretpostavlja se Njemačka, izdala 15.000 radnih viza, te se pretpostavlja da je od toga broja 10 posto zdravstvenih radnika ili oko 1.500 medicinskih sestara iz BiH koje su otišle.

“Iz Univerzitetsko-kliničkoga centra RS u Banjaluci u prošloj godini otišlo je oko 80 medicinskih sestara, a najava je da će u ovoj godini otići i više. Bojim se da, i pored hiperprodukcije kadra, nećemo imati kvalitetan kadar i da će doći do ugrožavanja pružanja zdravstvene zaštite”, upozorio je Palačković,

Slična situacija je i u Federaciji BiH, posebno financijska, kazala je zamjenica predsjednika Udruženja medicinskih sestara FBiH Sanja Buhač.

Politika napustila liječnike

“Češće nam odlaze liječnici, a medicinske sestre u manjem broju”, kazala je ona ističući da su dva liječnika napustila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Palačković je ponovno apelirao na nadležne da usvoje zakone za sustavno rješavanje problema u zdravstvu RS, jer ni vlast ni opozicija, kako kažu, dosad nisu pokazali spremnost da se to i provede.

“Problem će se riješiti usvajanjem zakona o djelatnostima, sestrinskoj, doktorskoj… Međutim, politika nas je ponovno odgurnula i ponovno upućujemo vapaj za pomoć”, rekao je Palačković i pozvao i Udruženje pacijenata da se i oni uključe u rješavanje ovoga pitanja ili žele da ih sutra liječe prekvalifikanti, umjesto kvalitetnih sestara i tehničara.

Da su sustavno riješena ova pitanja u Sloveniji, potvrdio je potpredsjednik tamošnjega sindikata medicinske njege Slavica Mecinger.

“Imamo i mi problema, ali je daleko bolja situacija”, navela je Mecinger ističući da su sindikalno uvezani i imaju sugovornike u nadležnim organima.

Isti problemi u regiji

Potvrdila je da i iz Slovenije medicinske sestre idu na rad u Austriju ili Njemačku, zbog hiperprodukcije kadra, ali ne oni koji imaju posao u Sloveniji.

Dijana Otašević, predsjednik Udruženja sestara i babica u Srbiji, kaže da su i u toj zemlji slični problemi kao i u BiH.

Dodaje da je oko 1.000 sestara otišlo na rad u EU zbog lošega položaja i loših uvjeta rada.

U Srbiji nedostaje pedijatara, kazala je Otašević i dodala da se postavlja pitanje tko će voditi brigu o pacijentu, a odlazak kvalitetnoga kadra narušit će i sigurnost pacijenata i kvalitetu zdravstvene njege.

(Fena)


2 komentara

 • I treba jadni narod ici. Ja sam radio 9 godina u Sveucilisnoj Klinickoj Bolnici MOSTAR. I srecom sam ju napustio na vrijeme. Sljedom okolnosti, sam trebao poreznu karticu iz BIH, te sam dobio istu, s uplatama od 0,00KM za svih 9 godina rada u toj ustanovi. Toliko o radu, zdravstvenoj sigurnosti a i morovinskoj sigurnosti u navedenoj Ustanovi. Bitno je da su se sredstva koja su namjenjena drzavi stavljale u svoje dzepove, a ta sredstva su oduzeta mojoj djeci preko prosvjetnih djelatnika, mojim roditeljima preko mirovine…..
  Bitno da gospoda vozaju aute koje normalne osobe nikada nece zaraditi. da se ljubavnice opskrbljuju, da se poliklinike otvaraju….
  Bljak. Dao Bog pa propala i drzava i Bolnica sa ovim vodstvom koje je sada.

  Srdacan pozdrav svim postenim ljudima

 • A šta očekivati da svi rade 40 godina i do 65 godine života ne samo sestre nego i doktori, profesori, policija…. kao i svi zaposleni kod nazovi gospodarstvenika i dobiju 326 KM mirovine a razni političari i ti nazovi gospodarstvenici 2-3 tisuće maraka mirovinu.
  šteta ostaviti sve i otići ali ko je mlaďi i ko hoće zaraditi mirovinu treba otići i izdržati pet godina pa će dobiti 300 eura mirovine
  a ovde nećeš ni za kruha.ŽALOSNO.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.