Redovit i ispunjen godišnji odmor produžuje život – Jabuka.tv

Redovit i ispunjen godišnji odmor produžuje život

Redovito uzimanje godišnjeg odmora može produžiti život, a najmanje tri tjedna godišnjeg imaju povoljan utjecaj na zdravlje, rezultati su istraživanja Sveučilišta u Helsinkiju koje je trajalo 40 godina.

Kod muškaraca koji godišnje uzimaju manje odmora utvrđena je 37 % veća mogućnost umiranja, u odnosu na one koji su uzimali četiri tjedna.

Neodlazak na godišnji odmor, odnosno nenapuštanje izvora stresa, potpuno je premašilo prednosti zdrave prehrane i fizičkih vježbi, tvrde znanstvenici.

Oni koji ne odlaze na godišnji odmor obično ostaju duže na poslu i manje spavaju, što ostavlja velike negativne posljedice po zdravlje.

U studiji se ističe važnost korištenja odmora u potpunosti tijekom godine, odnosno svih dana na raspolaganju u tijeku jedne godine.

U Velikoj Britaniji, osobe koja rade pet dana tjedno moraju imati najmanje 28 dana plaćenog odmora godišnje.

Francuska ima najosjetljiviji komplet odmora u Europi. Radnici u ovoj zemlji imaju pravo na 30 radnih dana godišnje, a rade 35 sati tjedno, što je najkraće u EU.

SAD su jedina naprednija ekonomija na svijetu koja ne jamči svojim radnicima bilo kakav plaćeni godišnji odmor, ali će većina kompanija stalnim radnicima dopustiti 10 dana odmora.

U istraživanju Sveučilišta u Helsinkiju sudjelovalo o je 1.222 sredovječnih muškaraca, rođenih između 1919. i 1934. godine.

Oni su uključeni u znanstvenu studiju od 1974. i 1975. godine i praćeni su sljedećih 40 godina.

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.