Reakcija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje

Povodom skandaloznih presuda Međunarodnog suda u Hagu šestorici Hrvata iz Herceg-Bosne, te tragične smrti generala Slobodana Praljka, a u interesu zaštite povijesnih činjenica i digniteta Domovinskog rata, dužni smo reagirati.

I mi, s prijezirom i gnušanjem odbacujemo nepravedne i nepravične osude izrečene u Hagu. Sud nije sudio po pravdi, pravu ili činjenicama, već je suđeno politički, čime se pokušava pisati netočna povijest. Time bi se oskvrnule žrtve obrambenog Domovinskog rata, obezvrijedili branitelji, a generacijama koje dolaze, trajno bi se falsifikatima povijesti  nametnuo jaram krivnje.

Prisjetimo se samo spremnosti Hrvata Hercegovine, pa i Posušana, da u ratnom vihoru organizira izvlačenja konvoja izbjeglica, između ostalog i tisuće muslimana, iz sigurne smrti snijegom zavijenog Blidinja, te njihovog zbrinjavanja u Posušju.

Pitanje, je li to bio udruženi zločinački pothvat? Ako je u potpunosti prihvaćamo krivnju! Isto pitanje može se postaviti i za desetke pa i stotine tisuća muslimanskih izbjeglica koje je primila i Republika Hrvatska.

Tražimo od svih relevantnih političkih aktera, da ulože sve napore, kako bi se dokazalo da je donesena presuda monstruozni proizvod politikanstva, a ne pravnih i povijesnih činjenica.

U cilju čuvanja uspomene na pravedni obrambeni rat, također tražimo od institucija, pogotovo od ministarstva obrazovanja i školstva da se Domovinski rat na ozbiljniji način počne tretirati, te da sve činjenice iz njega prenose učenicima.

Podsjećamo naš hrvatski narod da ovo nije prvi put kroz dugu i tešku povijest da se našim herojima na ovakve načine sudi. Nismo i nećemo pokolebati u traženju slobode za svoj narod, ma koja instanca ili svjetski moćnici nam to pokušali osporiti,  jer sloboda je osnovno ljudsko pravo.

Na kraju osuđenim Hrvatima i njihovim obiteljima iskazujemo punu podršku, a obitelji našeg voljenog generala Praljka upućujemo najiskreniju sućut, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.