Reakcija na pismo Ante Šutala: Usluge u Domu zdravlja Neum nisu onakve kako je navedeno – Jabuka.tv

Reakcija na pismo Ante Šutala: Usluge u Domu zdravlja Neum nisu onakve kako je navedeno

Proteklih dana javnost je zaintrigiralo otvoreno pismo Ante Šutala o lošim zdravstvenim uslugama Doma zdravlja Neum te neugodnostima koje su doživjeli on i njegova obitelj.

U nedjelju je nakon njegova pisma stigla i reakcija ravnatelja Doma zdravlja Neum Pere Pavlovića.

Prenosimo ju u cijelosti.

Povod za pisanje ovoga teksta je napis Vašeg cijenjenog portala o liječenju neumskog pacijenta od COVID-a 19. Napis je objavljen 10. listopada 2020. pod naslovom “Otvoreno pismo Ante Šutala: Moj otac nije dobio pomoć jer liječnik mora spavati”.

Nije mi namjera polemizirati i ulaziti u raščlambu spomenutih tvrdnji, a još manje omalovažavati tvorca napisa. Kada bi bilo sve kako je tamo napisano, ne bi bilo dobro. Mislim da je stvar posve drugačija. Dozvolite sada jedan kraći uvod.

Prije početka turističke sezone u Neumu djeluje Krizni stožer civilne zaštite. Zbog složenosti epidemiološke situacije i efikasnijeg djelovanja rad Stožera se uglavnom svodio na sastanke općinskog načelnika, općinskog zapovjednika civilne zaštite i ravnatelja Doma zdravlja Neum.

U to vrijeme je Neum bio jedna od najsigurnijih općina u Federaciji BiH što se tiče COVID-a 19, jer je Stožer civilne zaštite donosio i provodio uspješne protuepidemiološke mjere. Pa i u sadašnjoj složenoj situaciji Stožer uspješno radi. Znam da sam tada upozoravao, ako ne budemo u turističkoj sezoni uspješno provodili donesene mjere, svi će se problemi svaliti na Dom zdravlja.

U jeku turističke sezone u Neumu je bilo oko 30 tisuća gostiju, kampovi, odmarališta i privatne kuće su bile dupkom pune – nikada toliko gostiju od kada Neum postoji. Malo nas je tada tko u Stožeru pitao što činiti, radili smo ono što smo najbolje mogli. Dom zdravlja se tada obraća za materijalnu i drugu pomoć raznim institucijama, koristi nema, osim one redovite što slijedi računajući na domicilni broj stanovnika.

Tada nam je u svojim skromnim mogućnostima pomagala jedino općina koja je imala obvezu pomagati i drugim subjektima pogođenim krizom izazvanom korona virusom. Opet kažem, nije onako kao što je prikazano u spomenutom napisu.

Proveli smo odgovarajuće razgovore i izvide, i istina izgleda drugačije. Svjesni smo da neki priželjkuju da uđemo u ring s našim ”protivnicima” (a bar za mene to su prijatelji, dok se ne pokaže suprotno), a razdragana bi publika sa strane frenetično pljeskala. Svjesni smo i činjenice da postoje određeni uvjeti i protokol za prijam pacijenata oboljelih od COVID-a 19, da su kapaciteti SKB Mostar prepuni, da tamo ljudstvo u vrlo teškim uvjetima odgovorno obavlja svoje dužnosti, da moramo moliti i tražiti da se oboljeli pacijent primi na liječenje, ali evo imali smo intervenciju medicinske sestre iz druge zdravstvene ustanove koja je u bližoj rodbinskoj vezi s jednim našim spomenutim pacijentom za prijam na bolničko liječenje.

Tu smo vrlo rado izašli u susret, dao Bog dobro pa ćemo i dalje pomagati jedni drugima. Imali smo slučaj kada su nam telefoni u Hitnoj službi bili blokirani i po više sati od neodgovornih osoba kriminalne prošlosti, pa pacijenti nisu telefonski mogli stupiti u kontakt s medicinskim osobljem. Nakon više naših usmenih i pismenih predstavki odgovornim tijelima vlasti za sada smo to pozitivno riješili.

Zna se i da se nekim našim pacijentima pomaže, kada medicinsko i nemedicinsko osoblje naše ustanove nosi uputnice i lijekove pacijentima na kućnu adresu. Nemoćnima i koji su bez osnovnih sredstava za život isto naša zdravstvena ustanova pomaže, a i mnogi naši djelatnici svojim osobnim novčanim sredstvima pomažu potrebitima.

Pogrešaka u radu je bilo i bit će ih, ali ih treba otklanjati i ispravljati, a one namjerne i najteže primjereno sankcionirati, što je i činjeno. Kada je nedavno ova zdravstvena ustanova dobila ugledno međunarodno priznanje za svoj uspješan rad, vijest je skoro prošla nezapaženo. Nitko nam nije zahvalio. Baš nitko. No, hvala Bogu, Bog će dati dobro.

Neka nam svima na dobro posluže dvije opomene iz Svetog pisma. Prva: Prema svakom udu svoga tijela trebamo se dostojno odnositi, a prema onim slabijima s više dostojanstva. Druga: Noa je imao tri sina – Šema, Hama i Jafeta. Ham je jednom prilikom vidio oca kako gol spava i obavijestio braću koja pokriše oca. Kada se Noa probudio, prokleo je Hamova sina Kanaana vječnim ropstvom, dok Šemu i Jafetu udjeli blagoslov.

Na kraju spomenimo da Dom zdravlja Neum djeluje u najspecifičnijim i najtežim uvjetima u Federaciji BiH zbog zakonski limitiranog broja djelatnika, što je svedeno na domicilni broj stanovnika. Treba uzeti u obzir da ovdje tijekom cijele godine boravi velik broj posjetitelja i gostiju koji koriste usluge Hitne pomoći, i da je Neum dosta udaljen od susjednih medicinskih središta te da vozilo Hitne pomoći mora proći više graničnih prijelaza do dolaska na svoj cilj, stoji u reakcijiv.d. ravnatelja Doma zdravlja Neum mr. sc. Pere Pavlovića.

Otvoreno pismo Ante Šutala: Moj otac nije dobio pomoć jer liječnik mora spavati

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.