Razvijen prvi sustav koji sprječava akvaplaning

Tvrtke Easyrain, Bosch i Italdesign surađuju već godinama u razvoju inovativnog sustava koji sprečava pojavu akvaplaninga.

Opasna je ovo situacija u prometu kada vozilo naiđe na vodu na cesti koje gume ne mogu istisnuti, a potom dolazi do proklizavanja.

Novi sustav nazvan je Easyrain, a predstavljen je na najnovijem tehnološkom sajmu u Las Vegasu (CES). To je sustav koji bi trebao smanjiti opasnost akvaplaninga. Spreman je za ugradnju kao nova pomoć u vožnji u neke modele marke Audi.

Easyrain radi preko računalnog programa pod nazivom Aquaplaning Intelligent Solution (AIS). Sustav aktivira pumpice i vodeni mlaz ispred guma te pomaže da se razbije višak tekućine koja prekriva cestu i da ne dođe do proklizavanja, odnosno da kotači prelaze preko površine na kojoj je manje vode, prenosi HAK Revija.

Sustav se može prilagoditi da bude jednako učinkovit protiv drugih čimbenika koji ugrožavaju ispravno prianjanje kotača, kao što su led, snijeg, šljunak

AIS se može namjestiti tako da radi u svim tipovima automobila i s bilo kojim gumama, bez obzira na njihovu istrošenost. Zbog toga bi vrlo brzo mogao biti ugrađen kao nova sigurnosna oprema ne samo u Audi nego i u modele bilo koje druge marke.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.