Razlozi zbog kojih jagode štite mozak, srce i imunitet

Možda ne razmišljate previše o tome kako jagode koriste zdravlju kada ih dodate u smoothie ili jutarnju zobenu kašu, ali ovo malo, crveno voće obiluje zdravstvenim prednostima.

Pogledajte neke od njih.

Jačaju zdravlje srca

Jagode su prepune vlakana i vitamina C. Ovi hranjivi sastojci su odlični za smanjenje oksidativnog stresa, što smanjuje rizik od srčanih bolesti i rizik od raka. Jagode su odličan izvor kalija koji dokazano pomaže u zaštiti od bolesti srca. Kalij pomaže u snižavanju krvnog pritiska, te smanjenje efekat natrijuma na krvni pritisak, piše Body.ba.

Smanjen rizik od raka

Redovno jedenje bobičastog voća, uključujući jagode, je povezano sa smanjenim rizikom od karcinoma, uključujući rak jednjaka i rak pluća. Antioksidanti se bore protiv spojeva slobodnih radikala koji uzrokuju kronične zdravstvene probleme.

Korisne za probavu

Vlakna igraju ključnu ulogu u održavanju crijeva zdravim jer hrane dobre bakterije. Jagode su odličan izvor vlakana. Dodavanjem jagoda u zobenu kašu možete pripremiti idealan doručak za borbu protiv bolesti crijeva, poput raka debelog crijeva i zatvora.

Smanjena nadutost

Iako nadutost nema jedan uzrok, hrana bogata vlaknima i vodom, poput jagoda, djeluje protiv stvaranja gasova. S obzirom na to da je ovo odličan izvor kalija – hranjiva tvar koja u vašoj ishrani djeluje protiv natrija – jagode vam mogu pomoći da izgubite na težini vode.

Jačanje imuniteta

Kad pomislite na namirnice bogate vitaminom C, vjerojatno vam prvo na pamet padaju naranče. Jagode su također odličan izvor ovog antioksidansa, što vam može pomoći da ojačate imunitet. Ovo je posebno korisno tijekom sezone prehlade i gripe.

Zdravlje mozga

Redovnim konzumiranjem jagoda možete usporiti kognitivni pad. Antioksidansi u jagodama djeluju na sve krvne žile, a zdrav protok krvi je neophodan za zdravlje mozga. Ako želite povećati koncentraciju i smanjiti rizik od bolesti i stanja mozga, definitivno učinite jagode sastavnim dijelom vaše prehrane.

Slatka grickalica

Jagode su prirodni slatkiš, a za razliku od kutije pune slatkiša, one sadrže vlakna i hranjive sastojke za dobro zdravlje. Šećer u jagodama će pomoći šećeru u krvi da ostane stabilan. Ovako ćete dobivati vlakna, tako da vam šećer neće skočiti tako brzo kao kada biste popili voćni sok ili pojeli nezdravi slatkiš.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.