Razgovaralo se o osnivanju turističkih zajednica u Širokom Brijegu, Grudama i Posušju

U zgradi Vlade ŽZH, proteklog tjedna, održana je dvanaesta sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u ŽZH čiji su članovi predsjednik Vlade ŽZH, ministri financija i gospodarstva ŽZH, gradonačelnici Širokog Brijega i Ljubuškog i načelnici Posušja i Gruda.

Na ovom sastanku predstavljen je Prijedlog /Smjernice za planiranje rada županijskih tijela za razdoblje 2023.-2025. godine.

Svrha smjernica je operacionalizacija Strategije razvoja ŽZH kroz trogodišnje planiranje rada županijskih tijela odnosno izradu programa rada Vlade ŽZH, te učinkovitu provedbu i praćenja provedbe Strategije razvoja ŽZH.

Ove smjernice također trebaju poslužiti kao instrument za uspravno i vodoravno usklađivanje trogodišnjih planova rada između županijskih tijela, te da se postigne bolja sinergija i olakša provedba Strategije razvoja ŽZH kao i ostalih usvojenih strateško planskih dokumenata u ŽZH.

Uzimajući u obzir da je proces izrade smjernica za planiranje rada za razdoblje 2022 – 2024, zbog kašnjenja u procesu donošenja nove Metodologije izrade i donošenja plana i programa rada i izvješća o radu Vlade ŽZH, završeno krajem 2022. godine tako se i razvojni kontekst u kojem su pripremane smjernice za planiranje rada 2022-2024 nije drastično promijenio.

Stoga se i Smjernice za planiranje rada za razdoblje 2023-2025 godina oslanjaju na manje-više isti razvojni kontekst s određenim dopunjenim informacijama koje nadopunjuju razvojni kontekst za pripremu Smjernica za planiranje rada za sljedeće trogodišnje razdoblje.

Isto tako na sastanku se raspravljalo o procesu formiranja ureda ili turističkih zajednica na području općina Grude i Posušje, te na području Grada Široki Brijeg. Grad Ljubuški će pomoći u tome procesu jer je već iskustveno obogaćen i jedina jedinica lokalne samouprave u ŽZH koja ima funkcionalnu Turističku zajednicu.

Definirane su i aktivnosti oko pripreme zajedničkog izlagačkog prostora u okviru 23. Međunarodnog sajama gospodarstva Mostar 2022.

Sajam je afirmiran kao najveća i najznačajnija gospodarska manifestacija u širim razmjerima.

Podsajamska manifestacija Sajam turizma Mostar je mjesto predstavljanja i umrežavanja turističke ponude i turističkih agencija, turoperatora, destinacija i posjetitelja, mjesto prezentacije i populariziranja vina i vinogradarsko-vinarskih proizvoda, te će se zbog nepostojanja županijske turističke zajednice predstaviti turističku ponudu Županije Zapadnohercegovačke kroz individualne pod svake jedinice lokalne samouprave(općine i gradovi) na jednom zajedničkom izlagačkom prostoru.

Podsjetimo, uloga Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj je razmatranje i davanje preporuka tijekom cijelog procesa izrade Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2021.-2027. godine, te suglasnost na njen konačan prijedlog prije samog upućivanja prijedloga na usvajanje, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)

22 komentara

 • 🤣🤣🤣🤣🤣🔝Kraljevic i ekipa nude sebe kao turističke kapacitete…Mi u Zapadnoj Ercegovini volimo pojist i popiti.I to se vidi na vama.Majko mila,budala.

 • Podsjetimo, uloga Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj je razmatranje i davanje preporuka tijekom cijelog procesa izrade Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2021.-2027. godine, te suglasnost na njen konačan prijedlog prije samog upućivanja prijedloga na usvajanje, priopćeno je.

  Koja je ovo klapnja pa to nema nigdi. Kome prodajete maglu? Dosta vas je više da ste me rodili

 • Duvanjska, Soptine kuće, šahtovi. Ima se šta vidit i onda sa brkom smaknut jedno janje. Ako to nije razlog za osnivanje turističke zajednice onda ne znam šta je.

 • Osnovat, dašta, i uhljebit nekoliko hadezenjara. Razmislite o osnivanju tih gluposti po mjesnim zajednicama. MZ x bar 2 uhljeba jest jednako učinak nula, glasova pun k…

 • Meni se čini da ova garnitura vlasti samo misli diče uhljebit svoje stranačke poslušnike,,,ovo zaista nije dobro,,glupasto djeluju i glupasto rade

 • Pa Zdravko Kutle je 53. godište, odavno je već trebao biti u mirovini, a vi ga i dalje držite! Umjesto da stavite mlade, nestranačke ljude. Uostalom, u ovakvoj jadnoj, prljavoj, betoniranoj selendri, niti ne treba turistička zajednica. Jer kad dođe koji gost ili stranac trebamo se svi ssakriti u mišje rupe, od srama u kakvoj otužnoj, nekulturnoj, prljavoj rupčagi živimo! Sve prepuno smeća, zabetonirano, bez parkova, cvijeća, ukrasnih grmova, zelenila, ružne rasvjete, fontana ili makar lijepih česama, klupa, bez osnovne kulture itd. FUJ, fuj, selendro i oni koji su to od tebe napravili!

  • Bože sačuvaj komentara sve iz iste kuhinje pametnom dosta ,što god se radi u Širokom Brijegu šačici ovih jadova ništa ne valja ,treba vas žaliti jadni ste ,

 • 4 grada/opcine, 4 Turisticke zajednice, ca. novih 8 izmisljenih (i nepotrebnih) radnih mjesta za clanove vladajuce partije.
  Daj se sramite sa svojim sr.njima.

 • Turisticka zajednica treba ako se ista strateški misli raditi, ali dovesti neku mladu ekipu, odvesti ih u Istru nek vide kako su ljudi posao uradili i nek prekopiraju, nema mudrog slova. Pohvale Jurilju i Ćosiću sto guraju u tom pravcu, a pogotovo Ljubuskom, oni su presli igricu kad je turizam u pitanju i bez turisticke, a bit ce to i bolje kad se osposobi

 • ma opet najbolje da Grgo Mikulić vodi sve turističke zajednice u sva 4 grada, evo široki je digao na svjetsku razinu. 30 godina nas on vodi, steta mjenjat dok god on moze migat

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.