Razbojničke grupe iz Mostara i Sarajeva bile su usko povezane

Županijski sud u Mostaru na prijedlog Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, odredio je mjeru jednomjesečnog pritvora Mithadu Mušiću (1990) i Rahmanu Begluku (1987) osumnjičenim za oružane pljačke tržnih centara, benzinskih crpki i bankomata na području Hercegovine.

Alen Begluk (1984), Josip Udovičić (1986) i Igor Lečić (1977) pušteni su da se brane sa slobode. Na slobodu je u petak ujutro pušten i Jozo Markić (1983) čiju obranu zastupa odvjetnica Nada Dalipagić.

Spomenuta šestorka uhićena je u srijedu u ranim jutarnjim satima na području Mostara i Čapljine u akciji Federalne uprave policije kodnog imena “Shark”.

Sumnja se da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima “Razbojstva”, “Teške krađe” i “Zlouporaba opojnih droga”.

Akcija je izvršena pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije i angažmanom pripadnika Specijalne policijske postrojbe Federalne uprave policije.

“Ova višemjesečna istraga je rezultirala u dokazivanju i dokumentiranju organizirane kriminalne grupe koja je tijekom 2016. i ove godine, izvršila više kaznenih djela kao što su razbojstva na štetu Tržnog centra Bingo u Čitluku i mostarskom naselju Sutina, Robota u Mostaru, benzinske crpke “Čule” u Mostaru, pljačke više bankomata na području Hercegovačkoneretvanske i županije Zapadnohercegovačke, kojom prilikom je otuđen novac u iznosu od više stotina tisuća konvertibilnih maraka.Pored navedenog ova organizirana kriminalna grupa se dovodi u vezu i sa drugim kaznenim djelima kao što su teške krađe motornih vozila i stavljanje u promet opojnih droga”, priopćeno je iz Federalne uprave policije.

U pretresima objekata koje koriste osumnjičeni, pronađeni su i oduzeti određena količina novca, oružje, ručne UKV radiostanice, municija, te određena količina tvari koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain. Oduzeta su i četiri motorna vozila za koja se sumnja da su korištena za izvršenje kaznenih dijela ili su kupljena od novca iz počinjenih kaznenih djela, prenosi Dnevni list.

Pod istragom Tužiteljstva HNŽ-a našla su se i dvojica osumnjičenika koji su uhićeni u Sarajevu zbog istih kaznenih djela. Aktivni članovi mostarske grupe pljačkaša navodno su bili Omanović i Martinović.

Uhićena dvojica odbjeglih pljačkaša “Binga”

Pripadnici MUP-a Sarajevske županije u četvrtak navečer su uhitili Sašu Martinovića i Enisa Mrava, bjegunce koji su članovi razbojničke bande koja je opljačkala dvije poslovnice Binga u Sarajevu i Hadžićima.

Kako se doznaje , prilikom njihovog uhićenja kod Mrava je pronađeno 12 tisuća maraka za koje se pretpostavlja da potječu od kaznenog djela.

Mrav je prilikom saslušanja u policiji priznao izvršenje kaznenog djela.

Njih dvojica su nakon krim obrade odmah prevezeni u zatvor, jer im je odlukom Županijskog suda u Sarajevu određen pritvor.

“Moj branjenik je priznao izvršenje djela koja mu se stavljaju na teret”, kazao je za Faktor Omar Mehmedbašic, odvjetnik Mrava.

Odlukom Županijskog suda u Sarajevu pritvoreni su Haris Priganica, Mugdim Omanović i Mirza Turković.

Oni su iz dva Binga odnijeli 170.000 maraka, a pretpostavlja se da su odradili više “poslova”.

Grupa koju je formirao Mugdim Omanović djelovala je od rujna, a usko je povezana sa pljačkašima koji su uhićeni u Mostaru.

Martinović i Mrav, osim što su sudjelovali u pljačkama “Binga” u Sarajevu i Bugojnu, odgovorni su i za oružanu pljačku benzinske crpke “Ina” na Stupu, nakon koje su pucali na policiju.

Razbojnički dvojac, članovi grupe koja je razbijena u policijskoj akciji FUP-a, upao je na benzinsku crpku 8. prosinca, gdje su od radnika, prijeteći im da će im “pucati u noge”, oteli veću količinu novca, a potom su ukrali i Golf 5 jednog od radnika, koji je bio parkiran ispred crpke.

Policija je po dojavi izašla na teren i ubrzo primijetila ukradeno vozilo u kojem su bježali razbojnici.

Vidjevši da ih policija sustiže, pljačkaši su ispalili nekoliko metaka na policijsku patrolu, na što su policajci iz službenog vozila uzvratili vatru. Zahvaljujući gustoj magli, razbojnici su ipak uspjeli umaći, ostavivši vozilo za sobom u Bojničkoj ulici u naselju Doglodi.

(www.jabuka.tv)

 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.