Ratna odšteta bit će tema razgovora s Vučićem

Plaćanje ratne odštete jedna je od tema o kojima premijer Andrej Plenković želi raspravljati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kad on, na poziv predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, dođe sredinom veljače u Zagreb.

Nema mistifikacija

Tu poprilično jaku vijest premijer je pustio usred rasprave u Europskom parlamentu, odgovarajući na pitanje IDS-ova europarlamentarca Ivana Jakovčića o tome “što znači taj dolazak Vučića u Zagreb i što on donosi zapadnom Balkanu”. “Nema oko toga mistifikacija kako se čini po medijima. Vučića vidim gotovo svaka dva mjeseca na raznim međunarodnim forumima. Točke dnevnog reda našeg susreta u Zagrebu bit će: nestale osobe, pitanja iz rata, ako želite i ratna odšteta, te zakon koji je Srbija usvojila proširujući jurisdikciju za ratne zločine izvan svog teritorija. Postoji dobra volja s hrvatske strane da vidimo kako te prepreke riješiti “, odgovorio je Plenković.

Kasnije, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Plenkovićem, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani pohvalio je činjenicu da je iz Hrvatske stigao poziv Vučiću u službeni posjet, što je bila neobična pohvala s obzirom na to da je izrečena pred premijerom koji Vučića nije zvao i čija je Vlada, priopćenjem MVEP-a, sugerirala da ovaj trenutak ne smatra dobrim za posjet na najvišoj razini. No, Tajani kaže da taj poziv i taj posjet “otvara put boljim odnosima kandidatkinje Srbije i države članice Hrvatske”. Bolji odnosi sa Srbijom postali su važni za najviše dužnosnike EU jer nova strategija Europske komisije za zapadni Balkan, koja je objavljena upravo jučer u Strasbourgu nedugo nakon Plenkovićeva govora, prvi put spominje 2025. godinu kao najraniji mogući rok ulaska Crne Gore i Srbije u EU.

Datum nije definitivan

No, Plenković je na naše novinarsko pitanje i dalje problematizirao “tajming posjeta”, spomenuvši i da je “sama predsjednica prije par mjeseci odgodila posjet koji se tada trebao dogoditi”. “Ne trebaju nam bilateralni posjeti da bismo stvarali normalne, civilizirane preduvjete za život naših sugrađana – dodao je. Prvi put rekao je i da, u trenutku kad se neformalno susreo s Vučićem u Davosu, nije “stekao dojam da je definitivno prihvaćen datum o kojem je riječ”. – Između toga dogodile su se vrlo neozbiljne i netočne kvalifikacije ministra vanjskih poslova Dačića na izložbi u New Yorku, gdje je mene direktno prozvao, i zbog toga je reagiralo naše Ministarstvo vanjskih poslova. Da je na isti način ministar prozvao predsjednicu, MVEP bi uputio isti sadržaj note “, rekao je premijer Plenković.

(www.jabuka.tv) 

2 komentara

  • A nebi trazio di su onoliki Hrvati?? Vec odstetu trazis?? Prvo se potrudite pronaci zrtve, kazniti zlocince, srediti mirovine braniteljima! Pa ti onda trazi odstetu!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.