Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotni zatvor

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u utorak je pravomoćno proglašen krivim za najteže ratne zločine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora na temelju odluke žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Predsjednica petočlanog sudskog vijeća, sutkinja iz Zambije Prisca Matimba Nyambe, izričući presudu Mladiću (78) kazala je kako je većina sudaca u cijelosti prihvatila zaključke i presudu prvostupanjskog vijeća iz 2017. godine te odbacila navode iz žalbi koje su na bili podnijeli Mladić i tužiteljstvo MICT-a.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve prigovore Mladićeve obrane na prvostupnjsku presudu uz konstataciju kako on ničim nije dokazao njihovu utemeljenost, a sutkinja Nyambe jedina je imala suprotno mišljenje pri ocjeni svih navoda iz osuđenikove žalbe.

Mladić je u žalbi pokušao osporiti svoju odgovornost za sve zločine, pa tako i za genocid u Srebrenici i za opsadu Sarajeva tvrdeći kao nije bio sudionikom zajedničkih zločinačkih planova. Tako je opsadu Sarajeva pravdao činjenicom da je to bio “branjeni grad” kao i da fizički nije niti bio u Srebrenici kada su provođene egzekucije nad zarobljenim Bošnjacima pa za to ne može biti odgovoran.

Neuvjerljiva je tvrdnja da je Mladić u Srebrenici djelovao u cilju da se civili iz Srebrenice evakuiraju iz humanitarnih razloga, kazala je uz ostalo Nyambe iznoseći zaključke četvoro svojih kolega iz žalbenog vijeća.

Većina sudaca odbacila je mogućnost prihvaćanja bilo kakvih olakotnih okolnosti koje bi pridonijele smanjenju kazne, posebice imajući u vidu težinu zločina za koje je osuđen.

Žalbeno vijeće odbacilo je i zahtjev tužiteljstva MICT-a da se Mladića proglasi odgovornim i za genocid u pet općina u BiH tijekom 1992. godine unatoč velikim razmjerama entičkog čišćenja koje je tamo počinjeno. Uništenje zajednice bosanskih Muslimana, kako su ocijenili, nije bilo “dovoljno relevantno” da bi utjecalo na opstanak njihove etničke skupine u cijelosti.

Kada se osnova za genocid zasniva na namjeri da se neka etnička skupina ciljano uništi, to mora biti znatan dio te skupine, mišljenje je tri člana sudskog vijeća kojemu su se usprotivili suci Aminatta Lois Runeni N’gums i Seymor Panton i zbog kojega je u konačnici odbačena žalba tužiteljstva koje je tražilo da se Mladića proglasi krivim za genocid i na području Foče, Kotor-Varoši, Prijedora, Sanskog Mosta i Vlasenice.

Uz Nyambe, ostali članovi sudskog vijeća bili su Aminatta Lois Runeni N’gums, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya Mustapha El Baaj. Oni su uglavnom imenovani nakon što je sud prihvatio primjedbe Mladićevih branitelja iz 2018. godine da bi prvotno određeni suci poput iskusnih Theodora Merona i Carmela Agiusa, koji su bili aktivno angažirani u drugim važnim postupcima protiv bivših vojnih i političkih čelnika bosanskih Srba, mogli biti pristrani, prenosi Hina.

Mladić je u konačnici ipak proglašen krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije, nehumana djela, teroriziranje, protupravne napade na civile i uzimanje talaca.

Presudom je utvrđeno kako je on te zločine počinio sudjelujući u četiri udružena zločinačka pothvata. Prvi je uključivao plan čiji je cilj bio da se bosanski muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

Drugi udruženi zločinački pothvat je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja što je dokazano na primjeru opsade Sarajeva.

Cilj trećeg zločinačkog pothvata bilo je eliminiranje bosanskih muslimana iz Srebrenice, dok je četvrti imao za cilj da se pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih naroda uzmu za taoce kako bi se spriječilo da NATO izvede zračne napade na vojne ciljeve bosanskih Srba.

“Bosanski krvnik”, kako su Mladića prozvali inozemni mediji, bio je na čelu glavnog stožera vojske bosanskih Srba od njezina utemeljenja 12. svibnja 1992. pa do 8. studenog 1996. godine.

Nakon što je smijenjen s te dužnosti pod pritiskom međunarodne zajednice, skrivao se u vojnim objektima u BiH, a potom u Srbiji gdje je godinama uživao zaštitu dok su na vlasti bili Slobodan Milošević i Vojislav Koštunica.

Uhićen je tek u svibnju 2011. godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina gdje se skrivao u kući jednog rođaka.

Odmah nakon toga je prebačen u pritvor Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu gdje je i dočekao pravomoćnu presudu.

Za dovršetak suđenja trebalo je punih 530 dana, 592 svjedočenja te iznošenje gotovo 10 tisuća dokaznih predmeta.

Niti jednog trenutka tijekom suđenja Mladić nije pokazao kajanje zbog počinjenih zločina, a suce je opetovano vrijeđao i optuživao za pristranost.

(www.jabuka.tv | Foto: EPA)


30 komentara

  • Sta mu se ima smilovat..kad je osudjem po Bozjem dopustenju…. genocidas treba ga ne elektricnu…. srpska govna svaki rat od njih krece i ovaj ce i uvjek zrtve glume… istrjebit ih treba i u miru zivit

  • Zašto se on nije smilovao gladnim i napacenim ljudima? Bi li se Tebi smilovao. Pogledaj mu one hladne oči i prestani glumiti dobricu a da to nisi!

   • Svi smo mi potrebni smilovanja, jer svi smo grjesni ljudi.
    Isus Krist je jedini Pravednik i umro je za spasenje svakog covjeka, s kriza je molio oprost od Oca za svoje mucitelje.
    Za ovaj rat mnogi koji su ga planirali, dirigirali i mocnici koji su ga podrzavali nisu osudjeni.
    Niti je trebao pocimati ni onakav biti niti ovakvu pustos i nepravdu ostaviti.
    Bog ce imati zadnju rjec za svakoga covjeka.
    Njegova je jedina savrseno pravedna.

    • BAR Nismo gresni po najvecem SMRTNOM grjehu ubojstvo…direktni pakao bez razgovora I ne stavljaj nas u isti kos sa grjehom Mladica… I idi popuj tamo Mladicu i tjesi ga kako Isus oprasta i cija je zadnja…. Ni bibliju ne znas ni tezinu grjeha medju grjesima i usudjujes se ovde pisat o najgnusnijem grjehu nad kojim se i sam Bog sablaznjava..I kako mu treba oprostit i smilovat se…. Idi citaj listaj i spoznaj Boga i ko je i kako djeluje… ON je dobar milostiv i PRAVEDAN…Ne zuri mu se a kad ugleda trenutak sjece ko dvosjekli mac , ne preza ni pred cim👉 kad se najmanje nadas…. Probaj sto je Mladic uradio…i cekaj da vidis kako ce ti se Bog smilovat…..ni ovu covid vakcinu nece oprostit …. nel genocid ovco glupa i ne uzimaj ime Godpodnje uzalud

    • Nije se pokajao Mladic ni u jednoj sekundi osjetio bi Bog po srcu mu..da mu zao, vec se i dan danas smije.za udruzeni izlocini … I ti se nasla molit mu se Bogu ovde za oprost…. Ti si plitki zarobljeni pileci mozak u povrsnoj plitkoj vjeri … tanko poznajes Isusa u Bogu i galakticku federaciju koja sudi…..❔❓❗Informisi se malo a ne iz crkve na turske sapunice

 • Šta je sa ostalime? Nije on sam ubio u Srebrenici 7000 ljudi.

  Mogu samo konstatirat da je haški sud cirkus. Iza drugog svjetskog rada suđeni su agresori a u Haagu je osuđeno više branitelja nego agresora.

 • Gledajte dobio je to sto je zaslužio…Ja se nadam da Ce ovako zvarsiti i komunisti Covic i ostala ekipa iz HDZ a ili Ce znati na vrijeme pa Ce pobjeći iz zemlje ko i Mamici …..valjda Ce doci ta pravda i za nas narod ,malo se moraju ubrzati ti procesi….

 • Desetine tisuca onih sto je on naredio da pobiju niko ne moze vratiti. Pravdu bi jedino djelomicno zadovoljilo ukidanje rs.

  • Ne.
   Zar je trebalo onako osuditi Praljka?
   Ne.
   Kad su to ucinili, zar da se nadamo pravdi od nepravednih sudaca?
   Moliti Boga da bude milosrdan nije iskljucivanje njegove pravednosti.
   A ne moze nam se oprostiti zlo ako se za nj ne kajemo i podnosimo odredjenu kaznu.

 • E sada kad se ovi ratni zločinci pohapse i osude ,treba li bi otvoriti poseban sud samo za kriminalce i uljebe iz BIH ,HDZ ovci ,SDA SDss itd ima ih na izvoz …

 • Zalosno je da danas po rs na tisuce onih koji su ucestvovali u ubojstvima, silovanjima, mucenjima, i ostalim zlodjelima nad nesrbima boravi na slobodi bez ikakve bojazni i griznje savjesti.

 • Za Iskreno. Šta toliko kmecis i izvodis? Kad nemaš argumenata pozivas se na Boga . Za njegova zlodjela koja je radio u Hrvatskoj i po Bosni, Bog ništa nema s tim nego Sotona. Kad ne bi postojala kazna za nedjela koja su ucinjena pod njegovom komandom, sve te nevine žrtve bi bile prezrene. To bi bila poruka svima da nekažnjeno mogu činiti zlodjela i izazvalo bi nove zločine. Sve to dobro znaš ali opravdavas smisljeno a paravan ti je Bog što se često sreće kod licemjera ili kod političkih komesara. Bože,čuvaj nas od onih koji pravdaju zlo a kunu se u Tebe.

  • Ne branim zlo, nicije.
   A za svakog covjeka pa i proglasena zlocincem moze se zazvati Bozje milosrdje vec na zemlji, jer se Gospodin Isus Krist zaouzeo i za zlocince.
   Treba posteno reci da na prostorima Bosne i Hercegovine i Hrvatske “veliki” kroje pravdu kroz stoljeca, kako njihovim nepostenim interesima odgovara.
   U tom smislu mnogi koji su mozda i krivlji za ovakve sukobe nikada nisu ni procesuirani ni osudjeni.
   Dok je tako pravdu na zemlji ne mozemo ni ocekivati.
   Pa stoga vec na zemlji vrijedi i argument da je Bozja zadnja.

   • Grješnom se i kvarnom, navodno, rađaš, a bez da si ikakva osobno počinila grijeha, i potrebna stoga smilovanja, izvanjske milosti koju nemaš i ne možeš ju nikako sama steći, niti si od sebe u stanju sama ju prihvatiti. Trebaš se zbog toga, tobože, kajati, a ni to sama ne možeš, i trpiti, navodno, kaznu, a da nisi pitana želiš li uopće doći na takav svijet, niti je to bila tvoja odluka. I to je, što točno? Dobro i pravedno? Ili je to klasični sadizam odnosno mazohizam? Zašto se tvoj ‘dobri Bog’ kojega ovako zazivaš nije smilovao i sprječio toga luđaka u monstruoznu naumu? Nije mu to valjda iznenada ‘palo s neba’, ili možda jeste? Čemu to sve? Da bi nekakva religiozna opijenica imala priliku i razlog propovijedati kojekakve belosvetske urote i teorije zavjere, i tako sve do nekog novog ‘đenerala Mladića’?

 • Nije to religiozna opijenica nego mustra koja smišljeno ublažava i opravdava velikosrpske ideje i zločine koji su se dogodili u njihovo ime. Kako se nije sjetila žrtava a pogotovu djece iz Škabrnje, okoline Ključa, iz Prijedora,Srebrenice,Sarajeva itd. Ni riječi. Normalno da je Bozja posljednja ali zazivati Božje da se smiluje krvniku i pri tome ne spomenuti žrtve, to je zlocesta osoba, blago rečeno .

 • Svaki rat pocmu srbi ko fole ugrozeni ubijaju nevine lnude pljackaju njihovu imovinu pale progone i kad fodju pred lice pravde brani se lazima ..ko nebude odgovarao pred sudom odgovaracem pred bogom …i ptice na grani znaju da je izvrsena agresija na B i H ….

 • Iskreno, nek Bog ,Tebi pamet prosvijetli jer je vidljivo da zalis krvnika a njegove žrtve i ne spominjes kao da je on tek tako, iz nečijeg hira osudjen. Izvrces činjenice kao da toliko boli i pustoši, uništenih života i obitelji nije vrijedno spomena. Vjerujem da si njegov istomisljenik.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.