Ratko Mladić dobio doživotni zatvor!

Raspravno vijeće Haškoga suda u podne je proglasilo zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Vijeće ga je oslobodilo krivnje za točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH jer je zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida.

Proglašen je krivim po svim ostalim točkama optužnice.

Mladić je izricanje presude pratio iz pokrajnje prostorije pošto je iz sudnice izbačen jer je ometao postupak.

Sud utvrdio da su zločini u BiH izvršeni u okviru udruženih zločinačkih pothvata

Raspravno vijeće ICTY-ja zaključilo je da su se genocid i ratni zločini u BiH, za koje je optužen Mladić, dogodili u okviru udruženih zločinačkih pothvata i da je Mladić u njima sudjelovao.

Ratko Mladić pri ulasku u sudnicu

Mladića je optužnica teretila da je s bivšim predsjednikom RS-a Radovanom Karadžićem i drugim suradnicima te srbijanskim policijskim dužnosnicima sudjelovao u četiri udružena zločinačka pothvata čiji su ciljevi bili počinjenje zločina na nesrpskim stanovništvom na području čitave BiH i njihov progon, višegodišnji teror Sarajeva, genocid u Srebrenici u srpnju 1995. i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

>> Pročitajte i: Vučić: “Srpska suza neće naći roditelje u međunarodnoj zajednici”

Vijeće je u sažetku presude, koji je predsjedavajući sudac Alphons Orie čitao u sudnici, sudionike svakog od četiri udružena zločinačka pothvata ograničilo na političko i vojno vodstvo bosanskih Srba ne navodeći nijednog dužnosnika iz Srbije koji su bili navedeni u optužnici poput visokih dužnosnika srbijanske službe državne sigurnosti.

U Srebrenici se dogodio genocid

Raspravno vijeće također je potvrdilo da je u srpnju 1995. genocid počinjen u Srebrenici.

Sud je na izricanju presude zaključio da su se u općinama Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici dogodili zločini nad nesrpskim stanovništvom, ali da njihova namjera nije bila istrebljenje naroda.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je u BiH bio oružani sukob i da su zločini počinjeni u toj državi imali obilježja sustavnih, masovnih i raširenih djela.

Takve zaključke prvostupanjsko vijeće donijelo je i u presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na 40 godina zatvora.

Sudilo mu se samo za najteže zločine

Mladić je u Haagu optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora dok je obrana predložila da ga se oslobodi svih optužbi.

Prvu optužnicu protiv njega haaško je tužiteljstvo podignulo još 25. srpnja 1995. godine i nakon toga je triput širilo i mijenjalo zbog potrebe da se suđenje provede što učinkovitije pa su u njoj zadržani samo najteži ratni zločini.

Mladić je godinama nakon podizanja prve optužnice bio neuhvatljiv, baš kao i njegov politički “šef” Radovan Karadžić, unatoč činjenici da su bili na vrhu popisa najtraženijih osoba, “rame uz rame” s Osamom Bin Ladenom.

Ratko Mladić nakon presude

Mladić se najprije skrivao na teritoriju BiH, a omiljeno boravište bio mu je podzemi bunker građen kao atomsko sklonište za vojni i politički vrh bivše SFRJ kod mjesta Han-Pijesak na Romaniji.

No suočen s jasnim nastojanjima pripadnika NATO-a da ga pronađu i uhite pobjegao je u Srbiju pod okrilje režima Slobodana Miloševića.

“Ja sam onaj kojeg tražite”

Preživio je i i Miloševićevo svrgnuće s vlasti 2000. godine pa se pod okolnostima koje još nisu u cijelosti razjašnjene, zahvaljujući mreži pomagača ali i potpori što su mu je otvoreno ili prikriveno još godinama nakon toga pružale vlasti u Beogradu, skrivao sve do 2011. godine.

Srbijanska policija pronašla ga je u selu Lazarevu kod Zrenjanina 26. svibnja te godine gdje se skrivao pod lažnim imenom Milorad Komadić.

“Našli ste onog koga tražite. Ja sam Ratko Mladić”, kazao je policajcima bjegunac koji je tad imao izgled oronulog starca no ipak je kod sebe navodno imao dva pištolja iako ih nije pokušao koristiti

Srbijanske su vlasti Mladića ICTY-u izručile 31. svibnja 2011. godine, a dokazni postupak u Den Haagu počeo je godinu dana kasnije i trajao je do kolovoza 2016. godine. Svoje iskaze tijekom procesa dalo je 377 svjedoka obrane i optužbe. Sudsko vijeće u obzir je uzelo i pisane iskaze još 214 svjedoka.

(Hina)


7 komentara

  • Ja koliko znam Mladić je učestvovao i u razaranju RH-ke i ubistvima ali u prtesudi toga nema ako sam dobro saslušao…NJegovo je svakako prošlo i 10 i 15 god.njemu je doživotna,ali neki kompromis ovaj Sudu Hagu radi,pa je žrtvama ljepše i lakše čuti i prihvatiti ovakvu presudu….

  • Da nije bio monstrum na Hrvatskom teritoriju ja bi ga podržao kao i Mile Dodig.Da mu je sudjeno samo za Škabrnju trebao bi dobiti doživotni.Za balije mu nije grij Radovan je bio dobro zamislio da ih iskorjeni jer je to najveće zlo na planeti zemlje..

    • Take je brate moj hrvat, muslimani su krivi za sve, a mi Srbi i Hrvati smo nevini narod, dogodine opet u Srpskom kninu i zivela nam RSK !

  • Zašto se ne jave dvojica širokobriježana koje je pustio iz vojarne u Kninu ’91 da mirno odu kući(u Njemačku) i kažu za njega bar dvije lipe riči? Pustio ih je na preporuku +Pušare Tome, tada potpukovnika i zapovjednika TO Hercegovine, a na zamolbu dvojice širokobriježana, a koje su opet zamolili roditelji djece koji su “služili” tzv. JNA u Kninu. I Mladić i Pušara su oličenje četništva i sve bi dali za ostvarenje svojih ciljeva, ali neka vojna načela su imali i poštivali barem do ’91. Doduše Pušara je poginuo ’92 kao osvjedočeni četnik, ali s kojim se uvijek moglo pregovarati i ono što ti on kaže tako je i bilo. Mladića je “bio” isti glas, a zapovjedi koje je dobivao od strane svojih pretpostavljenih je sigurno bez pogovorao izvršavao i gdje su ti naredbodavci, jer to sigurno nisu Plavšićka, Karadžić, Krajišnik i sl. jer i ovi likovi su samo prenosili zapovijedi sa “vrha”. Tko je “vrh” i tko je za to odgovarao? S obzirom na dob i zdravstveno stanje RM za njega bi doživotna kazna zatvora bio i zatvor od 40 godina, jer nema šanse za živ dočeka odsluženja od 27 godina(2/3 od 40) zatvora, a najstrožu kaznu se trebalo simbolično sačuvati za stvarne neredbodavce svih zlodjela na prsotoru xYu. Ovim se postiglo upravo suprotno da su sačuvani stvarni kreatori, kako domaći tako i oni iz međunarodne zajednice i time su izgleda svi zadovoljni. Sramota!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.