Rastrošnost vlasti: U BiH se štiti čak 31 dužnosnik

Čak 31 državni i entitetski dužnosnik u Bosni i Hercegovini ima pravo na fizičku zaštitu i pratnju, dok, usporedbe radi, u Hrvatskoj samo pet vodećih dužnosnika može koristiti 24-satnu fizičku zaštitu policijskih agencija.

U Hrvatskoj policija osigurava 24-satnu pratnju predsjedniku države, premijeru, predsjedniku Hrvatskog sabora te predsjednicima Ustavnog i Vrhovnog suda. Slična su iskustva i u Srbiji gdje uz premijera i predsjednika tek još nekoliko osoba ima pravo za fizičku zaštitu.

U BiH se upravo zbog složene strukture vlasti, nejasnih nadležnosti i činjenice da entiteti imaju veći utjecaj te su u pravome smislu države u državi, taj broj popeo i iznad razine Vijeća Europske unije.

Deseci policajaca

Prema propisima, u BiH pravo na policijsku zaštitu Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH imaju trojica članova Predsjedništva BiH, predsjedatelj Vijeća ministara BiH i svih devet ministara, zatim trojica članova kolegija, odnosno predsjedatelj i zamjenici u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta BiH, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH te predsjednik Suda BiH. Gledajući pojedinačno, iz Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH po šest policajaca prati svakog od tri člana Predsjedništva BiH.

Prema procedurama, po trojica su policijskih pripadnika dodijeljena svakome članu Predsjedništva BiH, no zbog sigurnosnih prosudbi, na putovanja članovi državnoga vrha idu sa šestero zaštitara. U sastavu policijskih službenika koji osiguravaju članove Predsjedništva su i po dvojica pripadnika iz reda svakog konstitutivnog naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Za razliku od Predsjedništva BiH, za sigurnost članova Vijeća ministara zaduženo je deset policijskih službenika. To znači da svakoga člana Vijeća ministara prati praktično po jedan policajac zaštitar.

Zaštita u mirovini

No, ne brinu se iz Uprave za koordinaciju policijskih tijela za aktualne, nego i za bivše dužnosnike. Tako i Željko Komšić odnosno Nebojša Radmanović kao bivši članovi državnog Predsjedništva imaju pravo na jednogodišnju policijsku zaštitu.

Na razini FBiH pripadnici policije štite devetoricu dužnosnika uz predsjednika i dvoje dopredsjednika, te premijera i dvoje zamjenika, ministra unutarnjih poslova, šefove Parlamenata, ali ne primjerice i čelnike Ustavnog odnosno Vrhovnog suda.

(Večernji list)

2 komentara

  • Ma sta treba stoku cuvat…Auuu majko moja strucnjaka stali su dobra donijeli ovom narodu.
    Totreba sve u Bosnu kad nabuja strpati i objesiti im utege oko vrata

  • Ovu gospodu čuvaju specijalci a ne policajci. A koja je razlika između policije i specijalaca? Policija čuva narode od lopova a specijalci lopove od naroda

Komentiraj: