Raštika i paprike u BiH postale skuplje od mesa

Otišla sam na tržnicu kupiti raštiku da bih skuhala ručak. Kad sam došla do stolova na tržnici, ostala sam u šoku. Vršci su bili 10, a listovi 8 KM. Okrenula sam se i otišla, ne želim toliko platiti za kilograma kupusa, kazala je za Večernji.ba jedna Mostarka. Cijene povrća posljednjih dana nisu iznenadile samo nju.

Naime, diljem BiH bilježe se drastična poskupljenja raštike, ali i ostalog povrća. Najskuplje je na tržnicama i tržnim centrima u Sarajevu gdje kilogram žutih paprika košta 9 KM, raštika vrtoglavih 12, a za kilogram špinata potrebno je izdvojiti 6 KM.

Razlike od grada do grada

U RS-u kg paprika na tržnicama se kreće od 5 do 8 KM, a u tržnim centrima dostižu cijenu i od 7 – 8 KM. Na veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine, najvećoj tržnici voća i povrća u FBiH, cijena raštike je od 4 do 6 KM za kg naveliko, dok u trgovinama u Hercegovini dostiže i 10 KM. Trgovkinja s banjolučke tržnice kaže da su sve cijene porasle te da su blitva i špinat, odnosno sve zelenje, izuzetno skupi i da koštaju 6 KM.

Kaže da je cijena rajčice od 4 do 5, paprike su 6 KM. Luk je od 1,5 KM do 2. S druge strane, u Sarajevu su brokule 4, kelj 5, crvena paprika košta 6 KM, mrkva 5, koliko koštaju i tikvice. Kilogram krumpira je 1,5 KM, bijeli luk je 6, a peršin čak 10 KM. Gospođa koja redovito posjećuje banjolučku tržnicu kaže da je kupcima sve skupo, a trgovcima sve malo.

Općenito, sve cijene su otišle nagore, rekla je. Prodavači na tržnicama skupoću pravdaju hladnoćama, visokom cijenom zakupa, ali i činjenicom da je uglavnom riječ o uvoznoj robi. – Trgovcima je zbog niskih temperatura propalo dosta robe.

Najviše su stradali banane, kruške, paprike, kupus. Zbog toga su cijene naglo porasle. I mi pokušavamo preživjeti. Posebno je teško zimi kada ima najmanje posla – govore.

Cijene mesa

Da su cijene povrća otišle u nebo, govori i činjenica da se za kg paprike ili raštike može kupiti kg svinjetine – 6 KM, junetine – 10 ili piletine, čija je cijena 5 KM, pa čak i teletine s kosti na akcijama u tržnim centrima koju se ovih dana može kupiti za 8,95 KM.

(www.jabuka.tv) 


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.