Raste upotreba antidepresiva

Socijalna izolacija, u kombinaciji s atmosferom konstantnog straha i strepnje koje je prouzrokovala pandemija COVID-19, uzeli su danak kada je u pitanju mentalno zdravlje građana.

Godina zabrana, dezinformacija i teorija zavjere, ekonomske neizvjesnosti i strepnje za budućnost dovela je do nove pandemije – depresivnosti i anksioznosti.

Broj slučajeva anksioznih i depresivnih poremećaja nesumnjivo je porastao među bh. stanovništvom, a time i upotreba antidepresiva i anksiolitika, lijekova za smirenje.

U 2020. u odnosu na 2019. godinu došlo je do povećanja upotrebe ovih vrsta lijekova za 2,96 posto, a u 2021. godini u odnosu na 2020., ovo povećanje bilo je za 2,61 posto, kazali su za Avaz iz JU “Apoteke Sarajevo”.

Neuropsihijatar Slobodan Nogo ističe da, za razliku od antidepresiva, lijekovi za smirenje, sedativi mogu izazvati određene poteškoće.

Lijekovi za smirenje nakon određenog vremena stvaraju toleranciju. Znači, povećava se količina lijeka koja pomaže i djeluje, a ujedno dovodi i do ovisnosti. Ta ovisnost je takva da pacijent ne smije ostati bez tih lijekova. Mora ih uvijek imati kod sebe, da su mu dostupni, pojasnio je Nogo.

Azra Mustafić Popara, majka dvoje male djece, podijelila je s Avazom svoju priču. Nakon što je saznala da je pozitivna na COVID-19 testu doživjela je veliki šok. Iako nije imala težu kliničku sliku, bolest se itekako odrazila na njeno mentalno zdravlje.

Najteže mi je bilo objasniti dječaku od četiri godine da se ne smijemo družiti ni s kim. To mi je stvaralo tjeskobu, osjećaj izopćenosti. Bila je zima, a ja po cijeli dan sama s dvoje djece. Hvatala me panika. Imala sam anksiozne epizode. Strah je nerijetko bivao neracionalan jer najgori scenarij je meni bio jedini. Pričala sam sa suprugom, svojom majkom… Pomogli su mi da prebrodim kritično razdoblje, povjerila se Mustafić.

Od bolesnika kojima su propisani antidepresivi samo njih 50 posto uzima lijek na propisani način. Stupanj pridržavanja propisane terapije nizak je, zbog čega se ne može ostvariti željeno djelovanje.

Antidepresivi se isključe nakon nekog vremena, kada se ljudima stanje popravi. No, ljudima uvijek ostane navika da “po potrebi” uzmu neke anksiolitike, istakao je Nogo.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.