Rast cijena prehrambenih namirnica i dalje u porastu

Rast cijena namirnica odavno se više ne bilježi se na mjesečnoj, nego na dnevnoj razini. Građani ne osjete pretjeranu korist od inspekcijskih kontrola i kazni, jer se cijene ne snižavaju.

Posljednjih dana poskupili su kruh i mlijeko, sada i jaja. Ipak, ima i malo ohrabrujućih vijesti.

Izrazito niskih temperatura još uvijek nema, ali građane ipak prolazi jeza kada pomisle na račune za grijanje. No, umirujuće su riječi struke. Kako navode, stekli su se uvjeti za sniženje cijene prirodnog gasa i to od prvog siječnja.

Ali ono što bismo mogli uštediti od eventualnog sniženja cijene gasa, preusmjerit ćemo na namirnice, jer ta poskupljenja ne prestaju. Deset konzumnih jaja prije dvije godine plaćali smo 2,5 konvertibilne marke. Sada, četiri. No, bh. jaje je i dalje najjeftinije u regiji.

Zbog sve većih troškova, te slabe zarade, pred gašenjem su i farme mlijeka. Na terenu je primjetno da je proizvodnja pala za 10 posto. Otkupna cijena mlijeka daleko je niža od onoga što građani vide na policama. Razlika je barem 1,20KM. Da je nešto trulo u državi Danskoj, pokazale su kontrole inspekcijskih službi.

Rezultat je da su trgovine i benzinske crpke nezakonito dizale cijene, zbog čega su izrečene kazne u vrijednosti 4,2 milijuna konvertibilnih maraka.

O smanjenjima cijena, nitko i ne priča. Male plaće i mirovine ispričana su priča, kažu mnogi, kao i činjenica da rast plaća odavno ne prati rast inflacije u Bosni i Hercegovini.

Ali zato bi nadležni mogli kontinuirano pratiti kretanje cijena, kako bi barem netko zaštitio građane.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.