Raspudić: Golemi poraz hrvatske vanjske politike ; Raguž: Sve će se isto dogoditi što i 2018.

Hrvatski saborski zastupnik Nino Raspudić (Klub Mosta) upozorio je u ponedjeljak da jesensko održavanje izbora u BiH po starom izbornom zakonu predstavlja golemi poraz hrvatske vanjske politike, ističući da će taj “protuustavni zakon” imati dugoročne ekonomske i demografske posljedice za tamošnje Hrvate.

Činjenica da će do raspisivanja izbora u BiH po starom izbornom zakonu, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim zbog kršenja načela konstitutivnosti i diskriminacije Hrvata, predstavlja golemi poraze hrvatske vanjske politike, rekao je Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Prozvao je hrvastskog premijera Andreja Plenkovića da već godinama, iako su i dalje obespravljeni, uvjerava Hrvate u BiH kako će u suradnji s partnerima u EU i SAD-om doći do promjene izbornog zakona koji će jamčiti po daytonskim načelima i presudi Ustavnog suda BiH da će sami moći izabrati svoje političke predstavnike.

Izbori će prekosutra biti raspisani, stanje na terenu je vrlo loše, a mi za Hrvate ne tražimo ništa drugo što već nemaju ostala dva naroda. To sve skupa vodi da najesen Bošnjaci ne samo da izabiru dva člana Predsjedništva, nego da uspiju popuniti trećinu Doma naroda i uspiju “de facto” popuniti sve razine vlasti iznad županije, bez legitimnih predstavnika Hrvata, rekao je.

To će, naglasio je Raspudić, imati dugoročne ekonomske, demografske, strateške i svake druge posljedice.

Predsjednik Republikanske hrvatske stranke iz BiH Slaven Raguž ustvrdio je da će se, bez zakonskih promjena, dogoditi isto što i 2018. te Hrvatima u BiH eklatantno pogaziti ne samo politička, nego i ljudska te građanska prava.

Upozorio je kako se i na ovim izborima Hrvatima ponovno želi nametnuti član Predsjedništva BiH, a njihova politička prava staviti u drugi plan, pri čemu je “u prvom planu kadrovska politika, sinekure, fotelje i uskostranački interesi koji su ispred interesa hrvatskog naroda”, prenosi Hina.

Da je to tako, govori činjenica da je politika hrvatskog naroda u BiH postala politika sestrinskih stranaka, odnosno dva HDZ-a koji su podredili cjelokupnu politiku dviju država svojim interesima. Došli smo do toga da je danas službenom Zagrebu puno bliži Bruxelles, nego bilo koje mjesto u BiH, ocijenio je Raguž.

Žustra rasprava Raspudića i Grlić Radmana oko položaja Hrvata u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: Patrik Macek/Pixsell )16 komentara

 • Hrvate ne j. samo jedni nego ih jašu i jedni i drugi. I naši i njihovi. Iza rata Dragi ćiliričar politiku nam vodi. Šutio je dok je ima koristi i on i svi oko njega. Kad mu se narod potrijebio i iselio shvatio šta mu se sprema pa sad spašavajte me, nas, vas. Hdznjare šutili ste dok vas je namiriva sad se i vi i on skupa j. Nije ovo sr.nje od jučer već tri mandata vi ste šutili. Pa i stranci skontali ove boli briga ko ih šljivi sad ih ima svakako šaka jada. Navalite mladeži braniti faraona. Za Komšića se zna za koga zavija. Sabinin kuč!ć.

 • Gospodine Nino& Grmoja,
  mislim da bi bilo dobro da registrirate ” Most” i u BiH, i da, onda, zaključite sporazum sa HRS, da se vaša suradnja i formalno ozvaniči, kako bi se dala politička snaga HRS na predstojećim općim izborina u BiH, a jednako tako bi se dala snaga MOST-u za naredne Izbore u RH.

 • Ja nikako ne mogu shvatiti ove Mostovce i HRS ovce. Uvijek su nešto anti- protivni te me podsjećaju na pčele koje puno zuje a malo neda daju. Ne mogu shvatiti kako netko može reći da će se ponoviti 2018.gidina ukoliko se ne promjeni izborni zakon a očito je kako se neće izmijeniti. Ukoliko se to dogodi neka HRS da primjer drugima kako neće izići na takve protuzakonite izbore na štetu Hrvata a sve druge stranke s hrvatskim predznakom ukoliko iziđu na te izbore smatra će se najvećim izdajnicima hrvatskog naroda u BIH i van nje. Ali jok. Šipak. HRS će izići na te izbore i dalje posipati svoju jeftinu demagogiju i populizam a sami ne čine ništa već i dalje kritiziraju druge i pametuju.

 • Ja neznam o cemu ljudi pricaju Covic je rekao da je izborni zakon rijesen i da cemo izabrati svoje prestavnike

 • Covic i Kpmsic istaknuti clanovi SKJ- je. Dvije ojebine koji samo gledaju sebe i svoju korist. Za hrvatski narod ni jedan nije nista uradio nikada…

 • Mi Hrvati sami sebe optužujemo za izborni zakon kojeg su Petritsch i drugi stranci promjenili na štetu Hrvata i to Bošnjaci obilato koriste i neodustaju.

  • Zato čovke nije trebo potpisati sporazum o izborima u mostaru jer se dalo naslutiti da će bake izigrati čovketa. Trebalo je istovremeno potpisati sporazum o izborima u mostari i izmjenu izbornog zakona ili ništa od navedenog

 • Jel vam netko rekao da Čova hoće da promjeni izborni zakon.??Neće i nije mu u interesu.
  Imao je 20 g i nije,majke mi vi isto mahniti.

 • Prvo bi trebalo napisati gdje radiš pa komentar. Ne laje ćuko radi sela nego za se. A već je očito koliku štetu je Hdz uradio Hrvatima. Sveo nas na manjinu svojim prljavim odnosom prema svima koji ne pušu u njihovu tikvu. Sve dolazi na naplatu.

 • tradicija je čudo ovi hrvatski austro ugarski i briselski konjušari.uvjekse.vrte oko tudeg šupka.dražeimje tude nego svoje.ljepaim njihova tone u totalitarnu bjedu.hrvaska ekonomski propada.karma.nemore nikog mimoići.svakće svoje grjehe plaćat🤔

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.