Raskol u ministarstvu zbog izjava o trećem kanalu

Izjava ministra Slavka Matanovića o trećem televizijskom kanalu u BiH ne odražava stav ministarstva, priopćio je za Bljesak.info zamjenik ministra Saša Dalipagić reagiravši tako na izjave ministra Matanovića iz intervjua za sarajevsko Oslobođenje u kojem navodi kako ”treći kanal ili četvrti javni servis neće podržati”.

”Ovu izjavu ministra Matanovića danu u okviru intervjua za sarajevsko Oslobođenje smatram njegovim osobnim mišljenjem, te mišljenjem njegovih stranačkih šefova, i kao takva ne odražava stav ministarstva. Ovo pogotovo iz razloga što se o istome, jako važnom i osjetljivom pitanju, bar u dosadašnjem vremenu moga mandata, nije raspravilo na Kolegiju ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, niti na bilo koji drugi način”, navodi Dalipagić.

Istaknuo je kako je točan navod ministra Matanovića kako su po važećem Zakonu o javnom sistemu svi servisi dužni osigurati ravnopravnu zastupljenost svih jezika.

”Međutim, činjenica je da se isti član Zakona u praksi ne provodi dosljedno, te je činjenica da hrvatski jezik, kao jezik konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini nije primjereno zastupljen na postojećim servisima. Posebno je neadekvatan programski dio javnih servisa i zastupljenost tematike vezane za područja na kojima živi hrvatski narod u BiH. Sve ovo naprijed pobrojano jasno ide u prilog potrebi uspostavljanja dodatnog javnog RTV servisa u Bosni i Hercegovini. Što se tiče pitanja osnivanja servisa i osnivačkih prava, smatram da uopće nije sporno može li i tko može osnovati javni servis, obzirom da to mogu biti Parlamentarna skupština BiH ili federalni Parlament te se u konkretnom slučaju radi samo o političkoj volji”, naveo je Dalipagić ograđujući se od stava ministra.

Istaknuo je kako je ”posebno začuđujuća” kontradiktornost u izjavi ministra Matanovića, da bi otvaranje kanala koji bi imao naziv koji se traži (vjerojatno misleći na kanal na hrvatskom jeziku), što je po njemu diskriminatorski za sam taj narod, ne vodeći računa da je diskriminacija onemogućavanje jednom konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini da ima kanal na svom jeziku.

”Uzimajući u obzir da u susjednoj državi Srbiji postoje kanali za nacionalne manjine na mađarskom i slovačkom jeziku, to znači da nacionalne manjine u Srbiji, po tom pitanju, imaju veća prava u odnosu na konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini”, reagirao je zamjenik Dalipagić na istupe svojeg ministra.

Podsjećamo, ministar Matanović je rekao kako je upitno je tko bi bio osnivač tog novog servisa.

”Imamo osnivača BHRT-a i to je Parlamentarna skupština BiH, kada se radi o FTV-u, to je federalni Parlament, u RS-u imamo Narodnu skupštinu. I tko bi bio osnivač tog nazovi trećeg kanala?”, upitao je Matanović i dodao kako po važećem Zakonu o javnom sistemu, svi servisi su dužni osigurati ravnopravnu zastupljenost svih jezika.

”Otvarati kanal koji bi imao naziv koji se traži, po meni je diskriminatorski za sam taj narod. Imate u Srbiji kanale na mađarskom, slovačkom jeziku, ali za nacionalne manjine. Kod nas za tim nema potrebe i to nije nešto što mi podržavamo”, rekao je Matanović Oslobođenju.

(Bljesak.info)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.