Ramsko se jezero polako puni: Ribari zadovoljni, ugostitelji čekaju turiste

Ramsko jezero prije nekoliko je mjeseci bilo na najnižoj razini u posljednjih nekoliko godina. Proteklih dana povećao se vodostaj jezera, piše Faktor.ba.

Zbog loše hidrološke godine i pojačane proizvodnje električne energije, na mjestu skoro presušenoga jezera izvirili su tragovi naselja iz 15. stoljeća. Izgled čitavoga predjela bio je itekako narušen, a mještani i ribolovci imali su dosta razloga za zabrinutost. Na svu sreću, njihova briga, kako kažu, je prošla jer se jezero počelo puniti, a smeđu boju zemlje polako prekriva čista voda.

– Ostalo je još nekih dvadesetak metara da se napuni. Nadamo se da će se to dogoditi u narednih mjesec dana. Na to su utjecale padaline kojih je bilo u proteklom razdoblju, a još ima i snijega na okolnim planinama koji će se istopiti, što znači da brzo možemo očekivati da naraste razina vode – kaže za Faktor predsjednik Sportskoga ribolovnoga društva Rama Vladimir Nevistić.

Dodao je da je nedavno ponovno počela ribolovna sezona.

– Na svu sreću, nije bilo prevelikih problema za nas ribare. Riblji fond nije pretrpio neku štetu, riba nije uginula, samo se povukla – istaknuo je Nevistić. Naglasio je da je to jako bitno jer Ramsko jezero nije još postalo popularno turističko izletište, ali da je poznato po ribolovnom turizmu.

Kako ovaj hercegovački biser polako vraća svoj oblik, to su i veće šanse da se netko odluči posjetiti ovaj kraj i uživati u prelijepoj prirodi, zbog čega se ugostitelji raduju.

Međutim, u Turističkoj zajednici HNŽ-a kažu da generalno nisu zadovoljni posjetima te da ovo prelijepo prirodno bogatstvo BiH zaslužuje mnogo više pažnje.

– Nismo osjetili veliki pad broja posjetitelja zbog niskoga vodostaja, jer ni inače turizam ovdje nije nešto razvijen. Posjeta najviše ima u kolovozu, rujnu i listopadu, kad se obilježava Mala gospa i ima još nekih događaja, a u ostalom vremenu tijekom godine nema mnogo turista – ističe Anto Filipović iz Turističkoga ureda Prozor-Rama.

Objašnjava da se u turizam ne ulaže, jer od njega ovaj kraj nema neke koristi.

– Općinska turistička zajednica nikako ne može sama sebe financirati, to mogu Mostar i Međugorje, ali mi ne. Kod nas je svaka druga kuća prazna, ljudi sve više idu odavde, jer nema posla, nema novca, pojede nas administracija, a lokalne zajednice po tom pitanju ništa ne poduzimaju – tvrdi Filipović.

Dodaje da veliki problem predstavlja i što vlasnici prenoćišta ne prijavljuju noćenja. – Šteta, jer je ovo prelijep kraj i ima sadržaja. Bliže je od Neuma i nema graničnih prijelaza, ali uzalud – zaključuje Filipović.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • A sta mislite koliko ni i doslo vidite te temelje pod vodom ? Niste o tome mislili! Samo nema ribe! A sto na ideja..,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.