Raguž: Ako se ne izmijeni Izborni zakon, HRS će predložiti zajedničkog kandidata za Predsjedništvo

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, kazao je za N1 da nema većih boraca za “unitarnu Bosnu i Hercegovinu od HDZ-a i njegovog vodstva”.

Nedavno je održana sjednica predsjedništva stranke koju predvodite. Kako će HRS na naredne izbore? Samostalno na svim razinama?

Mi ćemo, ako ne dođe do izmjene Izbornog zakona ili bojkota, predložiti zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. To bi bila poruka da Hrvati više neće dopustiti majorizaciju. Za sve ostale razine Hrvatska republikanska stranka ide samostalno, bez ulaska u koalicije.

Apsolutni cilj političkog vodstva Hrvata jesu fotelje, jesu pozicije. Pogledajte samo najjaču stranku s hrvatskim predznakom, imala je koaliciju s DF-om Željka Komšića. Također, dobro surađuje s glavnim akterima majorizacije Hrvata.

Tvrdite kako dobar dio Hrvata u BiH na narednim izborima neće glasati za HDZ zbog njihove odnarođene i koruptivne politike. No čini se da ta nacionalna retorika i dalje donosi glasove u BiH?

Nacionalna retorika ima ogromnu podršku javnosti i medija. Živimo u neofeudalnom društvu gdje imamo elite koje su identične za svaki narod. Oni su međusobno veći prijatelji nego što su prijatelji s ljudima iz svoga naroda. Mi imamo demografsku i ekonomsku katastrofu. HDZ je zauzeo sve najjače pozicije, a pozicija hrvatskog naroda se nije poboljšala. Nije riješeno hrvatsko pitanje.

Neki politički analitičari kažu kako HRS nije opozicija HDZ-u BiH, već krilo tog istog HDZ-a nezadovoljno učinkom rukovodstva stranke. Kako odgovarate na takve ocjene?

Stavlja se znak jednakosti između hrvatskog problema i HDZ-a. Problemi Hrvata nisu problem najjače hrvatske stranke u BiH. Jer da jesu, HDZ ima sve alate da to riješi. Hrvatski narod je činjenično diskriminiran u odnosu na druga dva naroda. HDZ BiH ništa ne radi da bi ustavno-pravno riješio diskriminaciju Hrvata. HDZ nema čime izaći na izbore bez ovog pitanja. Što je Dragan Čovića bez Željka Komšića i obrnuto? Problem je što se stavlja taj znak jednakosti između problema hrvatskog naroda i HDZ-a. Nema većih boraca za unitarnu Bosnu i Hercegovinu od HDZ-a i njegovog vodstva, poručio je Raguž u razgovoru za N1,

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Republićka stranka_sekcija za srednji vijek, žrtvu, bićevanje, guranje naprijed, književnost i ekologiju napisao:

    Mi nismo nićije krilo već ćestiti i pravi izaslanici hrvatskog naroda i hrvatskog ćovjeka, koji neće izdat i ćasno vrše stranaćke dužnosti i anualan redovit ispit savjesti svake prve subote u mjesecu i ćetvrtka za puna mjeseca i uštapa, i kao takvi ćemo predložiti svehrvatskoga ćovjeka za ćlana predsjedništva koji će otkloniti ćinjenićnu i troćlanu obespravljenost – hrvaskog ćovjeka, hrvatskog žitelja i hrvatskog naroda.

      • Hrvatski ćovjek je dva tjedna pisao latinicu pa dvije sedmice ćirilicu. Hrvatski ćovjek ništa od toga nije zaboravio. A onda je došla ’90. I hrvatski ćovjek reće sad’ il’ nikada. Ali ljubav je vjećna i o njoj priće kruže, dan danas stari reći znaju; kad dvoje sretnih ruke si pruže, tako je Stipa, hrvatski ćovjek, volio Ann.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.