Radovi na novoj mostarskoj “Ćelovini” ne posustaju, završetak moguć i prije roka

Koronavirus ni učestali kišni pljuskovi ne usporavaju dinamiku radova na izgradnji nove mostarske “Ćelovine”, kompleksa Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Mostar u prigradskom naselju Rodoč-Jasenica.

Zamišljen je kao jedan od najsigurnijih zatvora na Balkanu, gdje će se premjestiti zatvorenici iz austrougarske zgrade, koja je u središnjoj gradskoj zoni Mostara, piše Klix.ba.

Radovi koji su nakon osam godine stanke zbog brojnih peripetija nastavljeni krajem svibnja ove godine odvijaju se punom parom, a to se možete uvjeriti prilikom posjeta gradilištu koje slovi za jedno od najvećih na području Mostara.

Radovi u punom jeku

Radnici i strojevi u punom jeku posla, a kratkotrajni kišni pljusak za njih je bio samo prilika da ispod ploče jednog objekta koji prave, predahnu uz konzultacije o daljnjem radu.

Nadzornik radova na objektu KPZ Mostar Zvonimir Marinčić koji je pokazao gradilište kaže kako je dinamika rada odlična i da očekuje kako će preuzete poslove on i njegova ekipa završiti prije roka koji je postavljan za 1. srpnja iduće godine.

 

Objekt kontrole ulaza je već pri kraju, ističe Marinčić pokazujući taj dio građevine, te iskope u neposrednoj blizini koji su kako objašnjava za kontrolu glavnog ulaza i posjete

Imamo i tri objekta, odnosno paviljona koji su jedan do drugog koji su spojeni, lamela A,B i C. Lamela A je kraju, a lamela B ide svojim tokom kako treba i započeli smo s lamelom C. Sve se radi po dinamičkom planu, tako da neće biti problema što se tiče rokova, ističe Marinčić uz napomenu kako je ovo druga faza radova koja je započela krajem svibnja ove godine.

Završetak prije roka

Rok završetka radova je do 1. srpnja 2021 godine, ali mi smo rekli da ćemo čak i ranije završiti, jer nam je dobra dinamika, dobro napredujemo, imamo opremu s kojom možemo raditi, tako da neće biti problema nikakvih, kazao je Marinčić. On je dodao kao u takvim okolnostima za ekipu s kojom radi nema onog djela koji se zove “zahtjevan dio posla”.

Sve su dobi objekti, koji se mogu uraditi šablonski, pošto imamo dobru opremu i kvalitetne radnike, kazao je vidno zadovoljan nadzornik radova.

Radovima je zadovoljna i Uprava KPZ-a Mostar iz koje podsjećaju da je 24. rujna 2008. godine Vlada FBiH donijela odluku o izgradnji KPZ-a zatvorenog i poluotvorenog tipa u Mostaru na površini lokacije od 50.000 metara četvornih.

Preseljenje iz austrougarske zgrade

Ističu kako se nadaju da će po okončanju druge faze, koja se odnosi na grube radove objekata u kojima će između ostalog biti zgrada uprave i zatvorske prostorije odmah uslijediti i treća faza. Početkom 2021. planiraju raspisati tender za završne radove poluotvorenog dijela zatvora.

Time bi se kako objašnjavaju stekli uvjeti da se mostarska “Ćelovina” (KPZ Mostar) za dvije godine preseliti na novu adresu i zatvorenici konačno izmjeste iz središnje gradske zone u Šantićevoj ulici.

Iz KPZ-a Mostar podsjećaju da zgrada u kojoj su trenutno zatvorenici smješteni u najvećem hercegovačkom gradu datira iz austrougarskog razdoblja iz 1891. godine i da je unatoč brojnim intervencijama, cijela infrastruktura već duže vremena u lošem izdanju.

Najviši evropski standardi

Novi KPZ Mostar je zamišljen kao jedan od najsigurnijih i najmodernijih zatvora na Balkanu, a izgradnjom, koja se provodi po najvišim europskim standardima rukovodi komisija Ministarstva pravde BiH.

Prva faza radova, za što je iz Proračuna FBiH izdvojeno 3,3 milijuna KM, završena je 2012. , a sredstva za drugu fazu u iznosu od 2,9 milijuna KM osigurana su 2018. godine, kad je sve stalo zbog žalbi izvođača radova. Za nastavak radova koji se trenutno izvode, kako kazuju iz KPZ-a Mostar velike su zasluge ministra pravde FBiH.

Do 2020. godine investirano je 4,8 milijuna KM, naglašavaju iz KPZ-a Mostar. Dodaju da je vrijednost radova koji se izvode od maja ove godine 3.491.280 KM, a izvođač radova je ITC d.o.o. Zenica.

Poluotvoreni dio zatvora je predviđen za smještaj 200 osuđenih osoba. Istog kapaciteta kasnije će biti građen i zatvor zatvorenog tipa za zatvorenike s teškim kaznenim djelima i da će ta dva objekta biti potpuno odvojena.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.